گل رشادقفقازی همراه با 4روش کاشت
گل رشاد با نام علمی Arabis blepharophylla Fruhlingszauber گیاهی از خانواده Brassicaceae است.این گل طبیعی با اسامی دیگری همچون شاهی رز، شاهی ساحلی و گل رشاد قفقازی در بین مردم شناخته میشود.گل رشاد میتواند به عنوان گیاهی مقاوم، به طور گسترده در بسیاری از باغها و باغچههای خانگی کشت شود. گل رشاد گیاهی چند ساله به شمار میآید که میتواند فضای منزل و یا آپارتمان شما را معطر و زیبا کند.
گل رشاد همانند دیگر عضو خانواده Brassicaceae یعنی عربیس قفقازی، خاستگاهی آمریکایی دارد و به بیان دقیقتر از سواحل کالیفرنیا میآید.
در این مطلب قصد داریم به بررسی ویژگیها و خصوصیات ظاهری مختلف رشاد قفقازی و همچنین شرایط مورد نیاز برای نگهداری و مراقبت از آن بپردازیم.
رویشگاه اصلی گل رشاد قفقازی
گل رشاد گونهای از شاهی صخرهای است که متعلق به ایالت کالیفرنیا در کشور آمریکا میباشد. این گیاه مخصوصا در منطقه خلیج سانفرانسیسکو و مناطق ساحلی این ایالت و در ارتفاعات کم رشد میکند. گل رشاد برای نخستین بار در سال ۱۸۴۱ میلادی در کشور آمریکا مشاهده شد.
گل رشاد؛ با گل هایی از باغ بهشت، باغچه خود را زیبا و معطر کنید!
مهمترین ویژگیهای ظاهری گل رشاد
گل رشاد قفقازی برگهایی به رنگ سبز تیره به همراه حالتی کرکدار داشته که طول هر کدام از آنها در اغلب گونههای خانواده این گیاه به ۱۰ الی ۱۲ سانتیمتر میرسد. گل رشاد قفقازی ساقههایی دارد که آنها نیز درست به مانند برگهای گیاه، اطراف آنها را کرکهایی فرا گرفته است. این ساقهها بدون انشعاب بوده و ارتفاعی در حدود ۱۵ تا ۳۰ سانتیمتر دارند. با تمام این تفاسیر میتوانید گل رشاد قفقازی را به عنوانیک گل ساده وشیک هدیه بدهید.
شاخههای گیاه شاهی رز، کوتاه و سنگین است. گلهای رشاد در انواع مختلفی از گونههای خانواده اصلی این گیاه طیف وسیعی از رنگها را دارند. برای مثال در گل رشاد، رنگ گلها از صورتی مایل به ارغوانی تا سفید متغیر است. گلهای شاهی ساحلی هر کدام دارای ۴ گلبرگ به حالت صلیب هستند و در فصل بهار شروع به ظاهر شدن میکنند.
گل رشاد در بین علاقهمندان به نگهداری و پرورش گیاهان به عنوان گیاهی خوشبو و دارای ظاهری جذاب شناخته میشود.
مهمترین نیازها برای نگهداری از گل رشاد
گل رشاد به نور مستقیم خورشید و دمای ملایم نیاز دارد. با این وجود اما شاهی ساحلی میتواند در خاکهایی که به لحاظ وجود مواد مغذی فقیر هستند، در صورت مساعد بودن شرایط به خوبی رشد کند. پیشنهادی که ما برای شما داریم این است که اگر قصد تهیه خاک مورد نظر رشاد قفقازی را دارید، بهتر است قبل از هر کاری از وجود زهکشی خوب در خاک اطمینان حاصل کنید.
۱) نکتهای مهم در ارتباط با خاک محل نگهداری رشاد
مورد دیگری که باید در رابطه با خاک مورد نیاز برای نگهداری و مراقبت از گیاه رشاد به آن توجه کنید این است که خاک باید سرشار از مواد آلی باشد. با توجه به اینکه نشاءکاری در فصل پاییز انجام میشود، رعایت موارد ذکر شده برای مراقبت از گیاه ضروری به نظر میرسد.
۲) آبیاری صحیح و اصولی
یکی از مهمترین موضوعاتی که باید در ارتباط با آبیاری گیاه شاهی صخرهای به آن توجه کافی داشته باشید این است که بهتر است آبیاری گیاه را در طول سال در حد متوسطی انجام دهید. همچنین شایان ذکر است که در طول دوران آبیاری گیاه نباید به خاک اضافه کنید.
گل رشاد قفقازی فارغ از هر نوع و رویشگاهی، اگر در سایه کاشته شود به خوبی رشد میکند. ناگفته نماند که در صورت نگهداری و مراقبت از این گیاه در مکانهایی که در آنها میزان زیادی سایه وجود دارد، پس از مدتی و با گذشت زمان به تدریج زمان گلدهی گیاه شما رو به کاهش خواهد رفت.
نحوه کاشت و تکثیر گیاه شاهی ساحلی
برای اینکه بتوانید گلدهی زیبای گل رشاد را تماشا کنید بهتر است در آغاز فصل پاییز دانههای گیاه را کاشته تا برای بهار سال بعد زیبایی و جذابیت شکوفههای شاهی رز را تماشا کنید. برای کاشت این گیاه در فضای داخلی منزل و یا آپارتمان خود بهتر است به نکاتی که در ادامه به آن اشاره خواهیم کرد به خوبی توجه کنید.
۱) چگونگی کاشت گل رشاد قفقازی در فضای داخلی منازل
برای انجام این کار لازم است در ابتدا چند ظرف کوچک یا گلدان را با استفاده از کمپوست بذر زهکشی آزاد پر کنید. در مرحله بعدی یکی از مهمترین اقداماتی که باید انجام دهید این است که ظروف گفته شده را با رعایت دقت و نکات ایمنی برای جلوگیری از ورود هرگونه آسیب فیزیکی به گیاه در آب قرار دهید.
یکی از اصلیترین دلایل توصیه به انجام چنین کاری این است که خاک بتواند برای زهکشی کامل به رطوبت مورد نیاز خود دسترسی داشته باشد. بهتر است خاک را به صورت کامل نپوشانید. حتما از مرطوب نبودن کمپوست اطمینان حاصل کرده و تا زمان جوانه زنی رشاد قفقازی در کیسه پلی اتین را به صورت کامل ببندید.
کیسه به مدت ۱۴ الی ۲۱ روز و در دمای ۱۸ تا ۲۰ درجه سانتیگراد باید نگهداری شود. گیاه را در قاب سرد و یا گلخانهای که درجه حرارت آن افزایش یافته است، نباید نگهداری کنید.
۲) چگونگی کاشت نهالهای گل رشاد
پس از اینکه به طور کامل ظاهر شدن نخستین نهالها را مشاهده کردید، به شما توصیه میکنیم تا کیسه پلی اتیلن را بردارید. در زمانی که نهالها از نظر اندازه و قطر به میزان کافی رشد کردند، بهتر است تا آنها را به گلدانهای با عمق ۷ سانتیمتر پیوند بزنید تا بهترین نتیجه را بتوانید از کاشت نهالهای گل رشاد داشته باشید.
موضوع مهمی که نباید هرگز فراموش کنید این است که نباید نهالها را در کنار ساقهها نگهداری کنید، بلکه باید آنها را در جوار برگها قرار دهید.
پس از اینکه از مستقر شدن نهالها به خوبی اطمینان حاصل کردید، باید نهالها را با فاصله ۲۰ سانتیمتری از یکدیگر و در یک باغچه به همراه زهکشی مناسب قرار دهید. در رابطه با جنس خاک نیز بسیاری از باغبانانی که از تجربه و مهارت کافی در این زمینه برخوردار هستند، توصیه میکنند تا نهالها را در خاک شنی به همراه زهکشی مناسب در آفتاب کامل بکارید.
۳) آموزش کاشت گل رشاد به صورت مستقیم در خاک
بذرهای گل شاهی رز را میتوانید به راحتی در زمینی با فضای بزرگ و خالی در اطراف آن به راحتی بکارید. راهحل منطقی که پیشنهاد میشود این است که بذرها را در یک منطقه کوچک به شکل آماده از قبل بکارید. قبل از انجام هر کاری در ارتباط با نهالها بهتر است آنها را در مقایسه با اندازه قبلی خود، کمی نازک کنید.
یکی از مهمترین دلایل توصیه به انجام چنین کاری این است که نهالها بتوانند به فاصله استاندارد ۵ سانتیمتری و در برخی گونهها نیز به فاصله ۲۰ سانتیمتری از یکدیگر رشد کنند. در انتها لازم است آن دسته از نهالهایی که پیوند زدید را مجددا در قسمت دیگری از باغ بکارید.
۴) مهمترین عوامل مورد نیاز برای کشت شاهی ساحلی
به طور کلی میتوان گفت که گل رشاد از شرایط مساعدی برای رشد برخوردار است و برخلاف بسیاری از گیاهان تزئینی که امروزه در قالب وسیعی در بازار عرضه میشوند، از شرایط سخت و پیچیدهای برای رشد و ادامه حیات برخوردار نیستند.
انواع مختلف گونههای گل رشاد خاکی سبک که به خوبی زهکشی شده باشد را ترجیح میدهند. به صورت کلی این گیاهان قابلیت تطابقپذیری بالایی را در طیف وسیعی از میزان اسیدیته خاک دارند. در صورتی که خاک از زهکشی ضعیفی برخوردار باشد، گیاه شما عمر کوتاهی خواهد داشت. زیرا به صورت کلی هنگامی که گیاهان در شرایطی قرار بگیرند که در آن دمای هوا متعادل و خنک باشد، میل بالا به پوسیدگی ریشه دارند.
در نگهداری از گل رشاد باید مراقب کدام بیماریها و آفات باشیم
موجوداتی همچون شتهها، کاترپیلارها و همچنین نوعی خاص از مگسها یعنی مگسهای سفید از عواملی هستند که حیات گیاه را به شدت تهدید میکنند. برای جلوگیری از آسیب رسیدن به گیاه خود توسط عوامل ذکر شده باید یک برنامه زمانی منظم برای بحث سمپاشی گیاه تا حد امکان داشته باشید.
حساسیت بالای گل رشاد قفقازی به انواع مختلفی از حملات قارچی
گل رشاد در برابر حملات قارچی عواملی همانند brassicae plasmodiophora به شدت حساس است و در جریان اولین موج حملات این عامل قارچی شروع به ریزش برگها کرده و ریشههای آن به سرعت دچار پوسیدگی خواهند شد.
نکته مهمی که باید به آن توجه کنید این است که این نوع از حملات علاوه بر آسیبهای گفته شده سبب تشکیل تومورهایی میشوند که به بدنه گیاه آسیب فراوانی وارد میکنند. فارغ از اینکه کلروز رخ میدهد، برگها نیز دچار پوسیدگی از نوع شدید خواهند شد.
خاستگاه این گل زیبا کدام کشور است؟
خاستگاه گل رشاد قفقازی، آمریکا است، اما با نگاه دقیق تر برای سواحل کالفرنیا میباشد.
گل رشاد به چه مدل نور و دمایی نیاز دارد؟
گل رشاد به نور مستقیم آفتاب و دمای ملایم برای زیستن احتیاج دارد.
برای گلدهی گل رشاد چه فصلی را برای کاشت دانه انتخاب کنیم؟
در آغاز فصل پاییز دانه های گیاه را بکارید تا برای فصل بهار گل های زیبای آن را تماشا کنید.
چند مورد از آفات گل رشاد را نام ببرید؟
موحوداتی همچون شته ها، کاترپیلار ها و مگس های سفید، جزو آفات از بین برنده گل رشاد قفقازی هستند.
گل رشاد؛ گیاهی زیبا با کاربردهای متنوع تزئینی و درمانی
گل رشاد به دلیل ظاهر زیبا و خوشبو بودن در منازل و آپارتمانها محبوب بسیاری از علاقهمندان به نگهداری و پرورش گیاهان است. رشاد قفقازی به طور معمول بر روی صخرهها و ارتفاعات رشد میکند و از آن برای تزئین دیوارها، حاشیه راهها و مسیرهای لبهای استفاده میشود.
نکته جالب این است که این گیاه کاربرد دارویی هم دارد و در طب سنتی از این گیاه شربتی به نام طریفل تهیه میشود که برای درمان روماتیسم، ترشحات بینی و همچنین دفع رطوبت اضافی بدن بسیار مفید است.
جمع بندی
گل رشاد از دسته گیاهان مقاوم است که به صورت گسترده در باغ و باغچه کاشت میشود. این گل زیبا،گل بومی آمریکا محسوب میشود، که شما با کاشتن این گل زیبایی باغ خود راچند برابر میکند و عطری دلپذیز به باغ شما میبخشد.
ما در این مقاله دربارهی گل رشاد و خصوصیات و شکل ظاهری این گیاه و همینطورشرایط نگهداری و کاشت این گیاه صحبت کردیم
شما نیز میتوانید با به اشتراک گذاشتن این مقاله با دیگر دوستداران گل رشاد یا گل رشاد قفقازی ، به آنها در شناخت بیتر این گیاه کمک کنید
تدوین:مینو غفوری ساداتیه
آدرس اینستاگرام:gooldono.stand.sidoos@
تلفن:09308743868