گل ژربرا و 4 روش تکثیر آن
روشهای نگهداری و تکثیر گل ژربرا
گل ژربرا، گیاهی بی آزار است، اگر روزی احساس کردید حال خوشی ندارید یا مشغلههای فکری روز شما را تلخ کرده است، میتوانید دسته گل ژربرا را تهیه کنید و از حضور این گیاه انرژی بگیرید. ماندگاری گل ژربرا، یکی از مهمترین دلایل محبوبیت آن است و اگر به درستی از این گیاه مراقبت کنید، این گیاه حدودا دو هفته سالم و سرحال مهمان، خانه شما است.
آشنایی با زندگی نامه گل ژریرا
اگر به دسته گل ژربرا نگاه کنید، منظره زیبایی از رنگ و عطر را تماشا میکنید. اگر اطلاعی از این گیاه نداشته باشید، ممکن است تصور کنید که گلهای مصنوعی در مقابل شما هستند؛ زیرا رنگهای این گیاه به قدری متفاوت و جذاب است که ممکن است افراد را به اشتباه بیاندازد.
اگر نگاهی به لیست گلهای محبوب کنیم، گل ژربرا را در جایگاه پنجم مشاهده میکنیم. زیبایی این گیاه به قدری تماشایی است که توانسته نظر افراد زیادی را در جهان به خود جلب کند.
ژربرا جامزونی یا گل تاب با نام علمی “GERBERA JAMESONII” گیاه بومی آفریقاست و نیاز به شرایط گرم و پرنور دارد. ژربرا پنجمین گل برگزیده جهان، مخصوص مناطق گرمسیری است و حساس به سرمای هوا و خاک است. دارای دو تیپ پا بلند (پرورش در گلخانه) و پا کوتاه (نوع باغچه ای) است که ارزش اقتصادی بالایی دارد.
ژربرا یکی از گل های برگزیده شاخه بریده ست, که به عنوان گیاه گلدانی و فضای سبز نیز استفاده میشود. این گیاه به دلیل رنگهای جذاب و متنوع گل خود از محبوبیت زیادی برخوردار شده است. نیاز آبی گیاه متوسط است وبرای نگهداری از این گیاه شما به مکانی نیمه آفتابی نیاز دارید .
ژربرا
نام فارسی: | ژربرا |
خاستگاه: | آفریقای جنوبی |
نام انگلیسی: |
Transvaal daisy ، Barberton daisy ، Gerbera
|
نام علمی: | GERBERA JAMESONII |
خانواده: | ASTERACEAE – کاسنیان |
نامهای دیگر: | گل تاب ، گل ژربر ا ، Gerber daisy ، Transvaal daisy ، Barberton daisy ، African daisy |
به لحاظ اهمیت اقتصادی تولید شاخه گل ژربرا از طریق کشت بافت درصدر اولویتهای تحقیقاتی گیاهان زینتی ایران قرار دارد. این گل، دائمی، گرمسیری و حساس به سرما با ریشههای عمیق و گلهای مجزا که بر روی ساقه ای پرزدار تشکیل میشوند.
گلها در رنگهای زرد، صورتی، پرتقالی، قرمز، بنفش، سفید و کرم وجود دارد. این گیاه به ظاهر نسبت به طول روز بی تفاوت است و در شرایط با شدت نور بالا بهتر گل میدهد، اما روز کوتاه را ترجیح میدهد و به عبارتی روز کوتاه اختیاری است. این گیاه از اواخر بهار تا اواخر پائیز و حتی اوایل زمستان گل میدهد.
ژربرا در کشورمان ایران بصورت کشت گلخانه ای پرورش می یابد.ودر بهار وزمستان از گل های شاخه بریده آن استفاده میشود.در شرایط خوب، سالانه از هر بوته میتوان ۱۰ تا ۱۵ شاخه گل برداشت کرد. انواع باغچهای اگر در محل آفتابی کاشته شوند در تمام فصل رشد میتوانند گل بدهند.
گل ژربرا پاکوتاه که در باغچه کاشته می شود اگر باغچه آفتاب خوبی داشته باشد,در تمام فصول رشد به گل خواهد نشست.
واز زیبایی فریبنده آن لذت خواهید برد.
نیازهای ژربرا
نور: ژربرا گلی با نیاز نوری بالا که روز کوتاه را ترجیح میدهد، نیاز به محلی پرنور و روشن با نور غیرمستقیم دارد. در نور زیاد 4 فصل سال گل میدهد و طول عمر گل شاخه بریده اش طولانی است.
در نور کم ساقهها علفی شده و و شکنندگی ساقه و خم شدن دم گل را شاهد خواهیم بود. برای داشتن ساقه بلند و قوی محیط را طوری تنظیم کنید که نیمه سایه نیمه آفتاب باشد.
آبیاری: نیاز آبی گل ژربرا بالاست و هرگونه تنش آبی باعث تسریع پیری کاهش ماندگاری گل و کوچک شدن گل میشود. توصیه میشود که آبدهی ابتدای صبح انجام گیرد، تا پیش از فرا رسیدن شب، برگسار گیاه ژربرا خشک شود.
همچنین بهتر است برای به حداقل رساندن مشکلات ناشی از مرطوب ماندن طوقه گیاه، بعد از هر مرتبه آبیاری صبر کنیم تا پای بوتهها تا حدودی خشک شود و سپس آبیاری بعدی را انجام دهیم. این عمل و مرطوب نشدن بیش از اندازه محیط کاشت، بخصوص در ۲-۱ ماه اول کاشت ژربرا بسیار مهم است.
رطوبت: بهترین رطوبت بین 70 تا 85 درصد است. حواستان به رطوبت خاک و هوا باشد، چون ژربرا حساس به پوسیدگی طوقه، سفیدک آشکار و پنهان و بتریتیس است. رطوبت هوا را جدی بگیرید، چون رطوبت زیاد و نور کم و هوای سرد باعث شیوع بیماریهای قارچی میشود.
دما: ژربرا در گلخانه خنک بهتر از گلخانه گرم رشد میکند. در دمای بالا برگهای زیادی تولید میکند و گلدهی به تاخیر میافتد. حداقل دمای گلدهی 10 درجه سانتیگراد است ولی در زیر 10 درجه رشد متوقف میشود.
حواستان به اختلاف دمای شب و روز باشد، زیرا اگر زیاد شود طول دمگل افزایش پیدا کرده و گل بدشکل میشود، دمای شب 15 تا 17 درجه و دمای روز 20 تا 22 درجه مناسب است گرچه در دمای 16 تا 18 درجه بهترین رشد را خواهیم داشت.
خاک: خاکی لومی شنی سبک همراه باپرلیت وغنی از مواد عالی با زهکشی و تهویه مناسب با پی اچ 5.5 تا 6.8 نیاز دارد.
تکثیر گل ژربرا
این گیاه در گذشته با تقسیم بوته و بذر زیاد میشد که عمل تقسیم خیلی کند و مشکل است و گیاهان حاصل از بذر نیز تفرقه زیادی داشته و یکسان نخواهند شد.
بنابراین، امروزه افزایش درون شیشهای جهت افزایش سریع رقمهای گزینش شده، به کار میرود.
2- افزایش بذری، گرده افشانی دستی برای رسیدن به 90 درصد تندش ضروری است. اگر بذرها بلافاصله پس از برداشت کشت شوند بسیار خوب تندیده و سبز میشوند، ولی اگر مدت کمی بمانند، زیوایی آنها به سرعت کاهش مییابد.
تاریخ کاشت بذر تیر و مرداد است، چون جهت تندش به دمای بالا نیاز دارد. دمای لازم برای تندش بالای C°16 میباشد و 10 –15 روز طول می کشد تا بذرها سبز شوند.
دمای بهینه برای جوانه زنی 20 –23 درجه سانتیگراد است و در بالاتر از 24 درجه تندیدن کاهش مییابد. سه چهار هفته بعد نشاءها در مرحله دو برگی در گلدانهای استکانی کاشت میشود و وقتی به اندازه کافی بزرگ شدند، به محل اصلی منتقل میشوند.
رشد و نمو بعدی کند بوده و گلها 10 ماه پس از کاشت بذر حاصل میشوند.
در ماههای زمستان میتوان از رشد ژربرا جلوگیری کرد و دوباره در بهار در شرایط رشد قرار داد. در افزایش بذری، گیاهان یکنواخت نبوده و در بیشتر آنها گلها هنگام شب بسته میشوند و این موضوع برای گلهای بریده ژربرا صفت مناسبی نیست.
3- قلمههای گل ژربرا نیز میتواند برای افزایش آن به کار رود. گیاهان مناسب به مدت 3 هفته بدون آبیاری نگه داشته میشود. سپس ریشهها هرس شده و در بستری از پیت کاشته شده و دمای 25 درجه رطوبت نسبی 80% برای آن فراهم میشود.
جوانههای رشد کرده در محور برگها را جدا کرده و در بستر ریشه زایی ریشه دار میکنند که در مدت 2 تا 3 ماه، برای انتقال آماده می شود.
به ترتیب 40 تا 50 گیاه میتواند در مدت 2 –3 ماه از هر گیاه مادری به دست آید. قلمههای ساقه جوان با استفاده از سیستم مه افشان نوبتی راحتتر و سریعتر ریشه و شاخساره تولید میکنند. امروزه مهمترین روش افزایش ژربرا کشت بافت است.
علل تمایل به کشت و پرورش ژربرا عبارتند از:
1- پنجمین گل بریده جهان از نظر تولید و فروش میباشد
2- زیبایی و تنوع رنگ زیاد
3- عمر طولانی پس از برداشت
4- عملکرد زیاد
5- فاصله کوتاه بین دورههای برداشت
توصیهها:
اگر بتوانید نور کافی برای شاداب نگه داشتن این گل را فراهم نمایید. نگهداری از گل ژربرا در داخل منزل بسیار ساده است.
زمانی که در سطح خاک احساس خشکی کردید این گیاه را به اندازه کافی آبیاری کنید و اجازه دهید آب کاملاً جذب آن شود، قبل از اینکه آن را در داخل زیرگلدانی قرار دهید، تا از زیر آن آب چکه نکند. البته ممکن است این گیاه در خاک خیس زودتر خراب شود.
هنگامی که آن را آب میدهید مراقب باشید تا برگهای آن به طور کامل خشک باشد. در ماههای زمستان به میزان کمی آن را آبیاری کنید، اما اجازه ندهید که خاک نیز خیلی خشک شود.
تغذیه ماهانه در فصل بهار و تابستان و کوددهی منظم برای این گل و برگهای آن بسیار مفید است و همچنین کود کافی در فصول پاییز و زمستان
اگر این گل در مکان مناسب و تمیز نگهداری شود، قبل از آنکه پژمرده شود خیلی سریع گل میدهد. گلهایی که همه شبیه هم هستند. تنها اگر لازم است شاخ و برگهای زرد و خراب آن را جدا کنید.
برای دوام گل موارد زیر را در مرحله برداشت رعایت نمایید:
*برداشت را زمانی انجام دهید که یکی از دو ردیف پرچمها را مشاهده کنید.
*به جای بریدن، گل را از گیاه بچینید زیرا بریدن ساقه، مغز گیاه را آلوده و باعث توقف (گندیدن) شاخسارههای جدید میشود.
*بعد از چیدن گل 2 تا 4 سانتیمتر از انتهای ساقه را ببرید.
*ساقه را به صورت اریب ببرید تا آوندهای چوبی له نشود.
*ساقهها را قبل از بسته بندی 6 تا 24 ساعت در آب قرار دهید.
*ساقهها باید کمتر از 40 سانتیمتر و محکم و راست باشند و اندازه آنها نباید کمتر از cm7 باشد.
تدوین:مینو غفوری ساداتیه
ادرس اینستاگرام:gooldono.stand.sidoos@
تلفن:09308743868