گل پیرومیا”گل قاشقی”(20-30گونه)
گل پیرومیا یا گل قاشقی، گیاهی علفی و همیشه سبز با رشد کند است.
گیاه قاشقی برگهای قلبی شکل، گوشتی و اغلب رنگهای سفید، کرم و سبز دارد و چون محل زندگی و زادگاهش در جنگلهای نسبتاً تاریک است، میتواند شرایط آپارتمان را بهخوبی تحمل کند؛ البته در کاشت گروهی هم بهعنوان یک گیاه مجزا کاربرد دارد.
گل پیرومیا، گیاهی همیشه سبز است. حضور برگهای قلبی این گیاه در هر محیطی، عشق را به جریان میاندازد. گل پپرومیا به گل قاشقی نیز معروف است و نگهداری آسان و بی دغدغه ای که دارد باعث شده افراد بسیار زیادی به خصوص کسانی که مشغله کاری زیادی دارند به سراغ این گیاه بروند. در این مقاله در خصوص انواع پپرومیا، نحوه نگهداری، بیماری و نوع تکثیر آن اطلاعاتی را درج کردیم.
اطلاعات و مشخصات گل پیرومیا
تیره: فلفلسیاهیان
راسته: فلفلسیاهسانان
اسم انگلیسی گل پپرومیا Ripple Pepromia
نام علمی Pepromia Caperata
طول ۱۵ الی ۳۰ سانتی متر
گسترش گیاه ۱۱ الی ۱۵ سانتی متر
رنگ گل سفید + قهوهای + سبز
رنگ گیاه قرمز + سبز
انواع گل قاشقی Emerald cultivar + Burgundy + Rosso + Variegata
پپرومیا، گیاهی است که انواع بسیار زیادی دارد و هزاران گونه از این گیاه در طبیعت وجود دارد، یکی از معروف ترین گونههای این گیاه که احتمالا بارها نام آن را شنیدهاید گل قاشقی است.
این گیاه با توجه به انواع بسیار زیادی که دارد، نحوه برگها و شکل ظاهری آن ها نیز فرق دارد به همین دلیل در ادامه انواع مختلف و متنوع برگ های این گیاه را نام بردیم:
• برگهای گوشتی
• برگهایی با ظاهر متفاوت؛ موج دار یا صاف
• برگهایی با شکل قلبی یا نیزهای و در گونههای مختلفی هم بیضی
• گلهایی این گیاه را در رنگهای سفید و سبز مشاهده میکنید.
• طرح روی برگها نیز؛ راه راه، مرمری یا خالدار
این موارد مشخصات برگ های گیاه پپرومیا است. گیاه پپرومیا جزء گیاهان آپارتمانی مقاوم به کم نوری است و میتواند کم آبی را نیز تا حدودی تاب آورد. و همچنین گونه ای همیشه سبز است و برگ های این گیاه را همیشه سالم و سرحال تماشا میکنید.
این گیاه بومی مناطق گرمسیری است؛ به همین دلیل در برابر بسیاری از کم لطفی ها سازگار است.
پیرومیا و ساکولنت ها
بسیاری از افراد بر این باورند که پپرومیا ها جزء خانواده گسترده ساکولنت ها هستند اما این یک باور اشتباه است. ممکن است از نظر ظاهری این گیاه شباهتهای بسیار زیادی با ساکولنتها داشته باشد اما عضوی از خانواده آن ها نیست.
گیاه قاشقی جزء گونه های قد کوتاه است، و فضای زیادی را برای نگهداری اشغال نمیکند؛ به همین دلیل نگهداری از این گیاه در محل کار، اتاق خواب، میز کار و … بسیار مناسب است. زیرا هم فضای کمی را اشغال میکند هم نگهداری بسیار آسانی دارد.
گلدهی گل قاشقی
گلدهی گل پپرومیا، زیاد مورد توجه علاقهمندان به این گیاه نیست، زیرا برگ های زیبا و تماشایی این گیاه تمام توجه علاقهمندان را به سمت خود جلب کردهاند.
همانطور که اشاره کردیم این گیاه دارای انواع مختلفی است که برخی از گونههای آن در فصل رشد گلدهی میکنند.
اما قبل از هر اقدامی بهتر است به خوبی در مورد نگهداری گل پپرومیا، تحقیق کنید تا دستتان به خون گیاهی آلوده نشود. در ادامه میتوانید انواع روشهای نگهداری گل قاشقی را مطالعه کنید.
نحوه نگهداری گل پیرومیا
۱- آب؛ نویدی برای زنده ماندن گیاه
• در صورت خشک شدن سطح روی خاک (۲ الی ۳ سانتی متر)
• از آب ولرم در زمستان استفاده کنید.
در زمان نگهداری از این گیاه دقت داشته باشید که خیسی دائمی خاک می تواند به گیاه آسیب بزند و مانع از رشد سلامت آن شود. به همین دلیل حتما قبل از آبیاری خاک را بررسی کنید تا از زمان دقیق آبیاری مطلع شوید. آبیاری زیاد از حد و بیش از اندازه عواقبی را در پی دارد که در ادامه میتوانید آن را مطالعه کنید.
پژمردگی به همراه زرد شدن برگ | غرقاب شدن خاک |
پوسیدگی ساقه | پوسیدن و سوختن ریشه ها |
البته بهتر است تعادل را نیز رعایت کنید، آبیاری بسیار کم و دیر به دیر نیز ممکن است، باعث پژمردگی و از بین رفتن گیاه شما شود.
۲- نور؛ طلوع و درخششی زندگی بخش
• نور غیر مستقیم ولی روشن
• پنجرهای رو به شرق یا شمال برای نگهداری این گیاه مناسب است.
اگر به گیاه پپرومیا نور خورشید نرسد، این گیاه تمایل دارد که به سمت نور حرکت کند و ممکن است ظاهر گیاه دستخوش تغییراتی شود که با هرس کردن تغییر میکند.
در زمان نگهداری از پپرومیا، این نکته را فراموش نکنید که نور مستقیم یکی از اصلی ترین قاتل های این گیاه است. به همین دلیل نور مستقیم را فراموش کنید و گیاه را در نقطه ای قرار دهید که نور به میزان لازم ولی غیرمستقیم به آن برسد.
۳- رطوبت؛ عاملی مهم در زنده ماندن گیاه
• میانگین رطوبت ۵۰ درصد
• تامین رطوبت با کمک سینی پر از آب در زیر گلدان
به صورت کلی این گیاه به رطوبت زیادی نیاز دارد، اما فراموش نکنید که گونههای این گیاه بسیار متنوع است و همه انواع آن به رطوبت بالا نیاز ندارد.
استفاده از روش غبار پاشی برای تامین رطوبت زیاد مناسب این گیاه نیست.
یکی از راههایی که میتوان به واسطه آن از میزان رطوبت دوستی گیاه مطلع شد، برگهای آن است اگر به همان اندازه که برگ های گیاه گوشتی و زخمت تر باشد نیاز به رطوبت آن کاهش مییابد.
عواقب رطوب بیش از اندازه
• بی حس شدن برگ ها
• ایجاد لکه روی برگ ها
• افتادن برگ
اگر رطوبت بیشتر از میزان توصیه شده باشد، چنین عواقبی را در پی دارد، به همین دلیل بهتر است تعادل را در میزان رطوبت نگه دارید.
۴- خاک؛ بستری برای گیاه
• مخلوطی از خاک گلدانی (ترکیب یک اندازه از پیت ماس + پرلیت + ماسه)
• زهکشی اصولی
حتما در زمان نگهداری از این گیاهان خاکی مناسب استفاده کنید، تا رشد گیاه آسیب نبیند. هر مقدار که خاک گیاه از مواد معدنی اشباح باشد رشد گیاه بهتر اتفاق میافتد.
۵- دما مورد نیاز پیرومیا
• ۱۸ الی ۲۵ درجه سانتی گراد
• محیطی گرم و مرطوبت مورد پسند این گیاه است.
پپرومیا گیاه مقاومی است و میتواند دمای بسیار بالا را نیز تحمل کند؛ اما مراقب دمای بسیار پایین باشد، زیرا ممکن است به ریشه گیاه آسیب بزند.
۶- کود؛ مکملی برای رشد
• بهار و تابستان زمان مناسی برای کوددهی است.
• از کود مایع برای رشد گیاه استفاده کنید.
در فصول رشد میتوانید ماهی یک مرتبه از کود تقویتی برای گل قاشقی استفاده کنید، اما هرگز در کوددهی گیاه زیاده روی نکنید؛ زیرا زیاده روی در میزان کوددهی به رشد گیاه آسیب میزند و میتواند مانع از رشد بیش از اندازه گیاه شود.
۷- هرس کردن؛ اصلاح برگ ها
• هرس در صورت آسیب دیدگی برگ ها
• هرس برای حفظ ظاهر و زیبایی گیاه
بهتر است مراقب برگ های گیاه خود باشید تا در صورت آسیب دیدگی و بیماری هرچه سریعتر اقدام به هرس کردن کنید؛ زیرا حضور برگ های آسیب دیده در کنار دیگر برگها نگران کننده است.
۸- تعویض گلدان؛ جابه جایی خانه گیاه
• هر ۲ الی ۳ سال برای تعویض گلدان در صورت نیاز اقدام کنید.
• تنها در صورتی گیاه را تعویض کنید که نیاز به گلدانی بزرگتر دارد.
تعویض گلدان در خصوص این گیاه امری واجب و حیاتی نیست، تنها در صورتی اقدام به تعویض کنید که دیگر گیاه در گلدان فعلی خود جای نمیشود.
اندازه گلدان گل قاشقی، نباید بیش از اندازه بزرگ باشد، بلکه باید به میزانی باشد که ریشه گیاه در آن جا شود.
آشنایی با انواع گل پیرومیا
این گیاه دارای انواع بسیار متنوع است؛ که همه انواع این گیاه جزء ۴ دسته از گونههای مختلف گل پپرومیا است که با این ۴ گونه در جدول زیر میتوانید آشنا شوید.
Variegata | سبز و سفید رنگ برگ های این گونه است. |
Rosso | صاف و براق از اصلیترین مشخصه های این گیاه است. |
Burgundy | برگهای سبز و مایل به قرمز |
Emerald cultivar | ظاهری بسیار کوچک |
در ادامه قصد داریم برخی از معروفترین گونه های پپرومیا را معرفی کنیم:
۱- گل پیرومیا چروک قرمز
- نام انگلیسی گیاه: Red Ripple Peperomia
- نام دیگر گیاه: گیاه پپرومیا کاپراتا
برگ های این گیاه قلبی شکل است که به رنگ قرمز و بنفش تیره است. حالت برگهای این گیاه موجدار است. به علت ظاهر این گیاه آن رابا نام گل پپرومیا قلبی نیز میشناسند.
در هنگام نگهداری از گل پپرومیا قرمز مراقب باشید که رطوبت به میزان لازم به گیاه برسد.
نگهداری پپرومیا چروک؛ بسیار آسان است و در محیطی بدون حضور نور هم زنده میماند.
۲- گیاه پیرومیا چروک سبز
- نام انگلیسی گیاه: Emerald Ripple Peperomia
- نام دیگر گیاه: گل پپرومیا کاپراتا
این گیاه شباهت بسیار زیادی به گونه چروک قرمز دارد، اما رنگ برگهای این گیاه سبز زمردی است. گل پپرومیا سبز، ظاهر بسیار زیبایی دارد و انتخاب مناسبی برای محلی با نور کم است.
۳- گل پیرومیا قاشقی ابلق
- نام انگلیسی گیاه: Baby Rubber Plant
- برگ های این گونه تقریبا براق و گرد است.
گل پیرومیا ابلق، دارای طیف رنگی متفاوتی است و با توجه به سلیقه و علاقه میتوانید گیاه مورد نظر خود را خریداری و نگهداری کنید. گیاه پپرومیا ابلق، نسبت به باقی گونهها به نور بیشتری نیاز دارد.
۴- گل پیرومیا جید
- نام انگلیسی گیاه: Jayde Peperomia
- نام دیگر گیاه: گل پپرومیا قطره باران
این گیاه را با نام پول چینی هم میشناسند، رنگ سبز زمردی این گیاه بسیار مورد استقبال علاقهمندان به گیاه پپرومیا قطره باران است. اما نکته مهمی که در مورد این گیاه وجود دارد نور است؛ تلاش کنید گیاه را در محیطی نگهداری کنید که نور کافی به آن برسد.
۵- گیاه پیرومیا متالیک
- نام انگلیسی گیاه: Metallic peperomia
- نام دیگر گیاه: گل پپرومیا روسو
برگ های گیاه پپرومیا روسو، نوک تیزی دارند و رنگ قرمز متالیک آن زیبایی گیاه را چندین برابر کرده است. در زمان نگهداری از این گیاه بهتر است دقت داشته باشید که هرمقدار که رنگ گیاه تیره تر باشد نور کمتری نیاز دارد.
۶- گیاه پپرومیا هندوانهای
- نام انگلیسی گیاه: Watermelon peperomia
- علت نام گذاری گیاه، شباهت به قسمت بیرونی هنداونه است.
این گیاه از جمله انواع این گونه است که رشد بسیار زیادی ندارد؛ به همین علت انتخاب مناسبی برای نگهداری در فضاهای کوچک است.
۷- گیاه پپرومیا پروستراتا
- Peperomia prostrata
- این گیاه به رشد لاکپشت معروف است.
این گیاه با توجه به رشد آهستهای که دارد به لاکپشت هم معروف است. پپرومیا پروستراتا، گونه ای ریز نقش است که به راحتی در هر محیطی میتوانید از آن نگهداری کنید.
تکثیر گل پیرومیا
تکثیر این گیاه کار آسانی است در این مرحله قصد داریم تا یکی از اصلی ترین روش های تکثیر این گیاه یعنی تکثیر از طریق قلمه زدن برگ را آموزش دهیم.
تکثیر گل پیرومیا با روش قلمه زدن برگ
قبل از انجام هرکاری بهتر است دقت داشته باشید که از ابزاری سالم و تمیز برای تکثیر این گیاه استفاده کنید، آلوده بودن ابزارآلات به مسیر را به سمت شکست سوق میدهد.
مراحلی که در ادامه نام میبریم را قدم به قدم انجام دهید تا پیروز و موفق شوید:
- یک برگ سالم انتخاب کنید.
- برای تکثیر بهتر میتوانید برگ منتخب را به دو نیم از عرض تقسیم کنید.
- از پودر ریشه زایی برای رشد بهتر قلمه استفاده کنید، و قلمه را به پودر آغشته کنید.
- گلدان را با نیم از کمپوست و پرلیت پر کنید و حفره ای در خاک برای کاشت قلمه ایجاد کنید.
- قلمه را با احتیاط در خاک بکارید.
پس از انجام مراحل بالا حتما دقت داشته باشید که گیاه را آبیاری کنید و برای اینکه رطوبت مورد نیاز حفظ شود از پلاستیک روی گلدان استفاده کنید، اما هرچند وقت یکبار پلاستیک را بردارید تا رشد گیاه دچار اختلال نشود.
پس از اینکه ریشه زنی آغاز شد و در اطراف قلمه، جوانه زد میتوانید پس از رشد گیاه را به گلدانی دیگر منتقل کنید.
بیماریهای گل پیرومیا
گیاه پپرومیا هم مانند تمام گیاهان دیگر ممکن است دچار بیماری شود، اما بهتر است موارد نگهداری و مراقبت از این گیاه را کنترل کنید تا گیاه دچار آسیب نشود. در ادامه چند مورد از بیماری های رایج این گیاه را نام میبریم:
عوامل ریزش برگ های پیرومیا
ریزش برگ پیرومیا مشکلی است که بسیاری از افراد با آن درگیر هستند؛ به همین دلیل بهتر است به سراغ چند دلیل که از اصلیترین دلایل بروز این مشکل است اشاره کنیم.
- جابه جایی نادرست گیاه
- نگهداری نا مناسب
- درگیری با برخی از آفات
- آبیاری بیش از اندازه
این موارد از اصلیترین دلایل ریزش برگ است، در نگهداری از این گیاه این موارد را کنترل کنید تا مشکلی در مسیر رشد گیاه نباشد.
عوامل پیچ خوردگی برگ های پیرومیا
- آبیاری بیش از اندازه
- کمبود کلسیم
- نبود موارد مغذی
- وجود برخی بیماری و آفات
مواردی که نام بردیم از جمله دلیل بروز پیچ خوردگی گیاه است، اما چند شرط برای این اتفاق وجود دارد که در ادامه به آن ها اشاره میکنیم.
اگر ساقه و برگ های گیاه سالم است اما باز هم پیچ خوردگی اتفاق افتاده، بهتر است از کود برای تقویت گیاه استفاده کنید.
اگر گیاه شما درگیر برخی بیماری ها مثل، شپشک یا کنه شده است، حتما از سموم و موارد این چنینی برای دفع آن استفاده کنید.
عوامل بروز لکه های سیاه در برگ
- برخی بیماری های عفونی
- بیماریهایی چون: سرکوسپورا + ریزوکتونیا + فیلوستیکتا
اگر متوجه چنین بیماری در گیاه شدید؛ بهتر است هرچه سریعتر برای درمان اقدام کنید، برگ بیمار را شناسایی کنید و با کمک ابزاری تیز آن را جدا کنید.
عوامل زرد شدن برگ گیاه پپرومیا
- نور زیاد و نامناسب
- نوسانات دمایی
- آبیاری بیش از میزان لازم
- جابه جایی نامناسب محل نگهداری
برای درمان بیماری گیاه پپرومیا، حتما شرایط را مناسب با نیاز گیاه فراهم کنید.
عواملی که نام بردیم از اصلیترین دلایل بروز زرد شدن برگ گیاه پپرومیا است؛ به همین دلیل حتما در زمان نگهداری از این گیاه موارد فوق را رعایت کنید تا گیاه شما بیمار نشود.
نتیجه گیری در خصوص نگهداری و انواع گل پپرومیا
اگر شما هم جزء افرادی هستید که زمان کافی برای نگهداری از گل و گیاه ندارد، بهتر است، گلدانی از این گیاه را نگهداری کنید. زیرا گل پپرومیا با کمترین میزان نگهداری زندگی خوش را در کنار شما تجربه میکند. آیا تاکنون از این گیاه نگهداری کردید؟
تدوین:مینو غفوری ساداتیه
آدرس اینستاگرام:gooldono.stand.sidoos@
تلفن:09308743868