بامبو وروش های تکثیر ونگهداری از آن(7مورد)
بامبو با نام علمی Bambuseae جزو خانواده گندمیان و علوفه های غول پیکر می باشد و در کشور ما نیز به عنوان خیزران شناخته می شود. این گیاه همانند نی هایی هستند که در کنار یکدیگر رشد می کنند و حتی می توانند تا ارتفاع ۴۰ متر ادامه یابند.این گیاهان چوبی و علفی بیشتر در نواحی گرمسیری مانند قسمتی از آسیای جنوب شرقی و مناطق استوایی آفریقا رشد می کنند.
این گیاه زینتی در جهان به عنوان محصولی از چین شناخته شده است ولی این امر واقعیت ندارد و گیاه بومی آسیا نمی باشد. در ادامه مقاله در نشریه جهان شیمی فیزیک توضیحات بیشتری در این رابطه ارائه داده می شود لطفا همراه ما باشید.
درخت بامبو از زمان های قدیم وجود داشته و بسیاری ازمردم آن را به عنوان نماد استقامت و قدرت می شناسند زیرا این ساقه ها هرچند نازک باشند ، می توانند صاف بایستند و در هنگام وزش باد همسو با وزش باد پیش بروند و منعطف شوند.
ریشه های این گیاه برای اینکه استحکام خود را ثابت کنند به صورت افقی رشد کنند و درهم تنیده شوند.ریشه های این گیاه به دلیل عملکردشان حتی می توانند از فرسوده شدن خاک نیز جلوگیری کنند. گیاه بامبو از جمله گیاهانی می باشد که به ندرت گل های آن را می توان دید. گیاه بامبو غذای مورد علاقه حیواناتی مانند پاندا می باشد.
بامبو ها که به گیاه خوش شانسی
(lucky bamboo) معروف هستند، همگی منشاء یکسانی دارند و در تمام خصوصیات ظاهری با یکدیگر اشتراک دارند. در ادامه به شما راهکاری میدهیم تا با برش قلمه بامبو و اقدام به تکثیر آن، با برگ و ریشه بامبو زرد مواجه نشوید!
فقط یک برش ۲۰ سانتی متری از انتهای بند بامبو کافی نیست و ما تمام چیزی که نیاز دارید بدانید را در اختیارتان قرار میدهیم.
2-قلمه زدن بامبو، قتل عمد به قصد رشد
متداول ترین و بهترین روش تکثیر این گیاه، قلمه زدن بامبو است. درست است که در صورت نگهداری درست از بامبو، شاهد رشد چشمگیر آن خواهیم بود اما به هر حال این رشد تا حد متعادلی مناسب است و پس از آن، به این علاقهمند میشوید که تعداد بیشتری از گیاهِ آسان رشد خود داشته باشید.
پس از هرس کردناین گیاه خود، تکه های کوچک هرس شده را دور نیندازید. این گیاه های بریده شده، هریک توانایی تبدیل شدن به یک بامبو کامل را دارند و آماده تزریق عشق به زندگی شما هستند.
برای شروع فقط به یک بامبو سالم نیاز دارید تا بتوانید از ساقه های سرحال و شاداب آن قلمه بگیرید. قلمه های این گیاه میتوانند بین ۱۰ تا ۲۰ سانتی متر باشند و چیزی که نتیجه کار شما را رقم میزند، این است که جهت قلمه ها را تغییر ندهید. اکنون فاصله شما تا این رویای حقیقی، دنبال کردن مراحل ادامه مقاله است.
اما پیش از هرچیزی بدانید که:
۱- اگر گیاهتان را به تازگی جابهجا کرده اید از قلمه زدن آن خودداری کنید.
۲- اگر گیاه دچار برخی بیماری ها است و بسیار ضعیف شده، از آن قلمه نگیرید.
۳- اگر به تازگی ازآن خود قلمه گرفته اید، چند ماه به گیاه فرصت استراحت بدهید تا بتواند دوباره رشد کند.
۴- هرگز فراموش نکنید که در هر دو صورت قلمه گیری از این گیاه، محل بریده شده در ساقه گیاه اصلی را با پارافین (شمع) و یا چسب مخصوص گیاه بپوشانید. حقیقت این است که این گیاه زیبا بسیار مقاوم است و به سختی دچار قارچ ها و بیماری میشود ولی طبق گفته ها، همیشه احتیاط شرط عقل است.
۱- انتخاب قسمت مناسب و برش آن
اولین قدم برای قلمه زدن این گیاه، انتخاب قسمت مناسب است. برای این کار میتوانید قسمتی از نوک ساقه و یا خود ساقه را انتخاب کنید. اگر تمایل دارید که بامبو شما همچنان به رشد طولی خود ادامه دهد و نمیخواهید که آن را در همان حد و اندازه نگهدارید میتوانید از نوک ساقه های فرعی برای قلمه زدن استفاده کنید و بدانید که پس از استفاده از ساقه اصلی، رشد طولی گیاه مادر، تقریبا متوقف میشود و به نوع دیگری به رشد خود ادامه میدهد.
از قسمت سالم و مناسب گیاه برای تکثیر استفاده کنید.
از نزدیکی سطح خاک، حداقل ۳ گره برای بامبو خود باقی بگذارید و از بالای آن اقدام به بریدن ساقه کنید. در صورت استفاده از این روش، بامبو شما دیگر رشد طولی نخواهد داشت و با برگ دادن و ساقه های فرعی به رشد خود ادامه خواهد داد.
قبل از بریدن ساقه بامبو ابتدا چاقو، تیغ و یا قیچی باغبانی تیز را با حرارت و یا الکل به خوبی ضد عفونی کنید تا موجب انتقال هرگونه بیماری به گیاه خود نشوید.اگر تجربه ناموفقی از بریدن جوانه برای قلمه زدن دارید باید بدانید که احتمالا به آوند ها آسیب رسیده بوده و این آسیب موجب زرد شدن و رشد نکردن گیاه شما بوده است.
اگر قلمه شما از ساقه اصلی است حتما توجه داشته باشید که برای ساقه مادر، حداقل ۴ گره و یا بیشتر باقی بگذارید تا بتواند دوباره جوانه زده و رشد کند.
برخی معتقدند که باید برش به صورت زاویه دار و در زاویه ۴۵ درجه انجام شود تا گیاه رشد کند و برخی میگویند که زاویه برش در بامبو، تاثیری بر روی میزان رشد و نوع رشد این گیاه ندارد؛ به هر حال انتخاب با شما است که به چه صورت گیاه خود را برش دهید.
بامبو تمام انرژی های خوب را به زندگی شما میآورد و تکثیر بامبو، یعنی تکثیر شانس و حال خوب!
۲- ریشه دار کردن قلمه ها در آب
پس از برش قلمه ها، برگ های یک یا ۲ بند آخر قلمه را جدا کنید تا از بروز گندیدگی در آب، جلوگیری شود. قلمه ها را در یک ظرف آب قرار دهید. هرگز فراموش نکنید که آبی که برای گیاهان استفاده میکنید حتما آب جوشیده و خنک شده مانند آب کتری و یا آب شیر که چند ساعت در فضای اتاق مانده باشد. اما این کار را بدون هورمون ریشه زایی انجام ندهید.
قسمت انتهایی قلمه های بریده شده را که دارای زاویه هستند، به هورمون ریشه زایی آغشته کنید و در آب قرار دهید. برای جلوگیری از بروز بیماری های مختلف، نیاز دارید تا سر قلمه ها را با پارافین شمع بپوشانید. برای این کار یک شمع را روشن کنید و پس از آن که پارافین آن حالت مایع به خودش گرفت، آن را برروی قسمت بالایی قلمه ها بریزید. این کار از قلمه های بامبو محافظت میکند و تضمینی برای موثر بودن تکثیر بامبو، بدون دچار شدن به بیماری های مختلف است.
به طور منظم هر ۲ تا ۳ روز یک بار آبی که قلمه ها در آن قرار دارند را تعویض کنید تا از زرد شدن و بروز بیماری های قارچی جلوگیری کنید. و این روند را تا زمانی ادامه دهید که ریشه های بامبو را مشاهده کنید. در این زمان قلمه بامبو به خوبی جان گرفته و آماده زندگی است.
اگر احساس کردید که قلمه ها در حال زرد شدن هستند میتوانید یک تکه ذغال در آب قلمه ها قرار دهید تا وجود بیماری های قارچی را امری محال کنید.
۳- کاشت قلمه های ریشه دار
پس از ریشه دار شدن قلمه ها، برای تکمیل مراحل تکثیر بامبو ۲ راه در پیش رو دارید. یا میتوانید بامبو ریشه دار را در آب نگهداری کنید و یا آن را در خاک بکارید. در هر ۲ صورت دقت کنید که آب یا خاک، باید حداقل یک بند و یک گره را کاملا در خود بپوشاند.
برای پرورش بامبو در آب، به یاد داشته باشید که هنگام قرار دادن قلمه ها در آب، آن ها را در گلدانی مناسب با اندازه خودشان قرار دهید و در انتهای گلدان مقداری سنگ ریزه بریزید تا جلوی افتادگی آن را بگیرید.
خاک ژله ای و لیکا؛ گزینه ای در دسترس
راه سومی به جز خاک گلدان و آب برای نگهداری و پرورش بامبو ها وجود دارد. پس از ریشه دهی قلمه ها میتوانید آن ها را در گلدانی قرار دهید که در انتهایش چند سنگ برای پیشگیری از واژگونی گلدان قرار دارد و با خاک های ژله ای پوشیده شده است. به یاد داشته باشید که هر چند وقت یکبار، خاک را تعویض کنید.
دانه های لیکا نیز گزینه ای هستند که ممکن است به فکرش بیافتید. دستور العمل نگهداری بامبو در دانه های لیکا مشابه خاک ژله ای است و با در پیش گرفتن همان مراحل میتوانید از بامبو های خود در دانه های لیکا نیز نگهداری کنید.
تکثیر بامبو از طریق دانه چه میشود؟
یکی از روش های تکثیراین گیاه زیبا مانند اکثر گیاهان، کاشت دانه آن است. قطعا شنیدن این موضوع بسیار عجیب است چون کمتر کسی پیدا میشود که دانه بامبو را به صورت انبوه و همیشه در دسترس دیده باشد!
رشد و تولید گل و دانه به سال های سال زمان لازم دارد به گونه ای که پروسه گلدهی بین ۶۰ تا ۱۲۰ سال نیز زمان میبرد و پس از آن، گیاه مادر از بین میرود.
برخی میگویند گیاه مادر به این دلیل از بین میرود که تمام شیره جان خود را صرف تولید دانه کرده است. برخی دیگر نیز معتقدند نابودی گیاه مادر، به دلیل از خود گذشتگی برای دادن جای خود به فرزندش که همان دانه ها هستند می باشد.
این نکته فقط برای گیاهان غول پیکر، بامبو آبی، بامبو مشکی و گیاهانی صادق است که در طبیعت به صورت عادی وجود دارند بنابراین اگر در فروشگاه های گل و گیاه، دانه ها و بذر های گیاه بامبو لاکی را مشاهده کردید بدانید که سرکار نرفته اید.
نگهداری پس از قلمه زدن و کاشت آن
همانطور که میدانید بامبو گیاهی متعلق به مناطق گرمسیر و شرجی است و به همین دلیل در شرق آسیا و کشور های هند و چین بیشتر یافت میشود. پس برای نگهداری آن، بهتر است شرایطی را فراهم کنید که بامبو حس خانه داشته باشد و در محلی با آب و هوای معتدل و رطوبی قرار بگیرد.
رطوبت نسبی در دمای اتاق را برای قلمه هاو خود گیاه پس از رشد فراهم کنید. بهتر است که از رسیدن نور بیش از حد مستقیم به گیاه جلوگیری کنید اما بالاخره برای داشتن روند تکثیر نتیجه بخش، نیاز دارید تا نور را به خوبی برای این نوع فراهم کنید.
تدوین:مینو غفوری ساداتیه
آدرس اینستاگرام:gooldono.stand.sidoos@
تلفن:09308743868