گل برگ بیدی (6اصل حیاتی)
گل برگ بیدی، ریسهای خیره کننده است که بیشتر از حد انتظار رشد میکند. این گیاه با نام زبرینا هم شناخته میشود که دارای خواص بسیاری است. به عنوان مثال؛ گل بیدی یک گیاه تصفیه کننده هوا است که با نگهداری در آپارتمان، آلودگیها را کنترل میکند. اما برگ بیدی در معرض بیماریهای چون؛ خشک و زرد شدن، رشد نکردن، کوچک شدن گل است که در این مقاله در مورد علت این بیماری و راه های درمان آن اطلاعاتی را درج کردیم، اگر قصد نگهداری از برگ بیدی را دارید، یا سوالاتی در مورد آن دارید پاسخ آن را در این مقاله پیدا میکنید.
گل بید که با نام علمی Tradescantia albiflora در جهان شناخته شده است، دارای انواع و اقسام متفاوتی است و زیبایی ظاهری این گیاه، آن را به گلی تبدیل کرده که کارایی زیادی دارد و برای نگهداری در محل کار یا زندگی بسیار مناسب است.
آیا گل برگ بیدی را میشناسید؟
گلبرگهای گل بید، بیضی شکل و دارای رنگهای متفاوتی هستند:
- گل برگ بیدی بنفش
- برگ بیدی سبز
- برگ بیدی سفید
- برگ بیدی ابلق
- برگ بیدی صورتی
برگهای کشیده و در عین حال کوچک گل برگ بیدی همراه با نقش و نگار مخصوصی که شبیه بدن گورخر است، به گیاه زبرینا نیز معروف شده است؛ این طرحهای متفاوت و خاصی که روی گلبرگهای برگ بیدی وجود دارد زیبای گل برگ بیدی را دو چندان کرده است. گیاه بیدی بومی آمریکای شمالی و جنوبی بوده و عضوی از خانواده Commelinaceae است و نام خود را از قرون وسطا برگرفته است؛ اگرچه که ساکولنت نیست اما توانایی این را دارد که مانند ساکولنتها، مقداری آب را درون ساقههای خود ذخیره کند.
برگ بیدی رشد بسیار سریعی دارد به گونهای که اگر در شرایط درستی از آن نگهداری شود، تا هفته ای ۲.۵ سانتی متر (۱ اینچ) نیز رشد میکند. این گیاه سریع الرشد میتواند در تمام طول سال گلدهی داشته باشد و بر اساس طبیعت خوشبینانه خود، به عنوان عنصر جاودانگی در خانه شما رشد کند.
گل برگ بیدی که جزو دسته بندی گل بنفش است، گیاه مناسبی برای آویزان کردن و تزئینات درون و بیرون آپارتمان به شمار میرود؛ زیرا برگهای بلند و ریسه مانند گیاه، فضا را تماشایی و خاص میکند. نکته بسیار مهمی که در مورد گل برگ بیدی وجود دارد، روش نگهداری آن است؛ زیرا برگ بیدی گیاه سخت پسندی نیست و با رعایت نکات مشخصی میتوانید گیاه را پرورش دهید.
نگهداری گل برگ بیدی؛ ۶ اصل حیاتی
میدانیم که گل برگ بیدی تنها با قرار گرفتن در نزدیکی پنجرهای پرنور، آبیاری پس از خشک شدن خاک و زندگی در محیطی با دمای متعادل به خوبی رشد میکند اما اگر قصد دارید با دقت بیشتری از این گیاه نگهداری کنید، ادامه این مطلب مختص شماست. فراموش نکنید که نگهداری، کلید سلامت و رشد برگ بیدی است و تعیین کننده مرگ یا ازدیاد گیاه!
۱- نحوه آبیاری برگ بیدی به چه صورت است؟
این گیاه بسیار تشنه است و نباید خاک آن را خشک نگهدارید! اما دقت کنید که با استناد بر این جمله در آبدهی زیاده روی نکنید. همان مقدار که آب کم برای گیاه مشکلزا است، آبیاری زیاد هم مشکلاتی را به وجود میآورد.
• در فصل تابستان هفتهای دو مرتبه و هفتهای یک مرتبه گیاه را در فصل زمستان آبیاری کنید.
• در روزهای گرم آبیاری گیاه را بیشتر کنید.
• گیاه آویزان نیاز به آب بیشتری دارد؛ زیرا دما هوا در ارتفاع بیشتر است.
• قبل از آبیاری خاک را وارسی کنید، گیاه نیاز به رطوبت در خاک دارد نه گلدانی از استخر.
فرمول آبیاری برگ بیدی، هفتهای ۱ تا ۲ بار در تابستان و ۱۰ الی ۱۵ روز یکبار در زمستان است.
مورد دیگری هم در آبیاری گل برگ بیدی وجود دارد، آن هم فاصله بین آبیاریها است. بین دو آبیاری اجازه دهید تا رطوبت خاک از بین برود و سپس آبیاری ر آغاز کنید. خیس بودن بیش از اندازه خاک گلدان برگ بیدی میتواند منجربه پوسیدگی ریشهها و سپس از بین رفتن گیاه شود.
۲- مقدار مناسب تابش نور برگ بیدی چه اندازه است؟
گل برگ بیدی، به نور متوسط نیاز دارد و بسته به انواع برگ بیدی، میزان نور مورد نیاز آن تغییر میکند. اما نکاتی در خصوص نور برگ بیدی وجود دارد که در ادامه به آنها اشاره میکنیم:
• نور کمتر از میزان نیاز ، باعث محو شدن خط و نقشهای گل برگ بیدی میشود.
• دریافت نور بسیار زیاد، باعث تخریب و سوختن برگهای این گیاه میشود.
• انواع گل برگ بیدی بنفش و سبز و ابلق به نور بیشتری نیاز دارند.
این گیاه روزانه باید بین ۶ تا ۸ ساعت نور غیر مستقیم و فیلتر شده دریافت کند بهترین زمان دریافت نور صبح تا ظهر است. زمانی که این گیاه نور مورد نیاز خود را دریافت نکند، رنگ خود را از دست داده و به مرور دچار رنگپریدگی میشود.
۳- خاک گل برگ بیدی؛ ویژگیهای بستر مناسب
گل برگ بیدی، برای رشد بهتر، نیاز به خاک متوسط به سمت سبک دارد. اما نکته مهمتری که باید در مورد خاک گیاه در نظر داشت، زهکشی خاک برگ بیدی است. اگر زهکشی مناسب نباشد و آب در گلدان باقی بماند ریشه گیاه میپوسد و از بین میرود.
در ادامه چند ترکیب مناسب خاک گل برگ بیدی را نام میبریم:
• خاک باغچه، ماسه و خاک برگ
• خاک باغچه، تورب (پیت) و ماسه
• خاک گلدان معمولی، ماسه و شن
سعی کنید در گلدان از این ترکیبات استفاده کنید تا گل بید مواد مورد نیاز خود را از خاک دریافت کند. علاوه بر این موارد میتوانید از ترکیب خاک گیاهان تزئینی همراه با مقداری شن و ماسه نیز برای برگ بیدی استفاده کنید.
۴- کوددهی برگ بیدی؛ آیا کود برای رشد و تکثیر گل برگ بیدی نیاز است؟
کود، نقش یک مکمل غذایی را ایفا میکنید که تمام کم و کسری های گیاه را ابتدا مشخص میکند و سپس از بین میبرد. اما گل بید، نیاز چندانی به کود ندارد. اگر بهصورت مرتب و مستمر خاک گیاه را تعویض میکنید از مصرف این ماده شیمیایی صرفنظر کنید.
اما اگر حس کردید که گیاه شما به کود نیاز دارد، حتما از کود مایع استفاده کنید و مقداری از آن را در آب حل کنید و سپس آن را استفاده کنید. نکته کلیدی که وجود دارد، شما میتوانید برای اطمینان از عدم کمبود موادغذایی گیاه، هر فصل یکبار آن را کوددهی کنید. دقت کنید که تنها در فصل بهار و تابستان مجاز به کوددهی هستید.
بهتر است پیش از کوددهی، گلدان را آبیاری کنید و زمانی کوددهی را انجام دهید که خاک گلدان مرطوب باشد، در غیر این صورت ممکن است به گیاه آسیب برسانید.
۵- چه دمایی مناسب برگ گل بیدی است؟
گل برگ بیدی، سرمای بیش از اندازه را دوست ندارد و اگر این گیاه در دمای کمتر از ۱۰ درجه سانتیگراد باشد به مرور از بین میرود و گیاه میمیرد. دمای ایده آل این گیاه ۱۸ تا ۲۵ درجه سانتیگراد است.
همچنین گرمای بسیار زیاد هم باعث آسیب رسیدن به گیاه میشود، این گیاه دمای ۱۸ تا ۳۰ درجه سانتیگراد را تاب میآورد. اگر از این دما بیشتر شود برگهای گیاه رنگ پریده میشود و به مرور از بین میرود.
۶- هرس کردن برگ بیدی
برگ بیدی برای رشد بهتر و ازدیاد به هرس نیاز دارد؛ درواقع با هرس کردن سرعت رشد بیشتر میشود و فرایند تکامل زودتر اتفاق میافتد. برای تکثیر، در صورت بیماری و درزمانی که گیاه آشفته حال است هرس راه حل خوبی است.
یکی دیگر از مواردی که نیاز به هرس شدن دارد، زمانی است که برگ بیدی به رشد طولی خود ادامه میدهد اما خبری از پرپشت شدن نیست. در این موقعیت نیاز است تا برای پرپشت شدن گل برگ بیدی، حدد ۲۵% گیاه را هرس کنید.
انواع گل برگ بیدی را مثل کف دستتان بشناسید
اگر علاقهمند به این گیاهان هستید تا انتهای این مقاله ما را همراهی کنید تا با انواع گل های برگ بیدی آشنا شوید.
1- گل برگ بیدی صورتی؛ الیدیا (T.pallida)
گل الیدیا، گونههای متفاوتی را شامل میشود که رنگ بندی زیبایی دارد. اما معروفترین گونه آن گل برگ بیدی صورتی است. رنگهای متفاوت این گیاه را در ادامه مطالعه کنید:
• سفید
• ارغوانی
• سبز
• قرمز
• و …
2- گل برگ بیدی مخملی؛ ولوتینا (T.velutina)
رنگ این گیاه در گونههای مختلف، متفاوت است، اما جنس و حالت مخملی شکل گل جذابیت آن را چند برابر کرده است.
3- گل برگ بیدی پرزدار؛ واریه گاتا (Blossfeldiana variegate)
واریه گاتا به رنگ ارغوانی با حاشیههای سبز در طبیعت وجود دارد. که جنس ساقه و برگهای آن مخملی شکل است. به همین دلیل جز گیاهان محبوب است.
انواع گل برگ بیدی بنفش
1- گل برگ بیدی بنفش؛ قلب بنفش (Tradescantia pallida)
قلب بنفش به نور مناسبی نیاز دارد، اگر در مقابل نور مستقیم قرار نداشته باشد، با گذشت زمان رنگ برگهای زیبا این گیاه از بین میرود. برگ بیدی بنفش، عنابی و گل لش نامهای دیگری است که برای این گیاه انتخاب کردهاند.
در نگهداری گل بیدی بنفش، دقت لازم را داشته باشید، تا نیازهای آن برطرف شود و گیاه شکل ظاهری خود را حفظ میکند. گل برگ بیدی بنفش،انتخاب مناسب,وبسیار مقرون به صرفه برای هدیه دادن است.
2- گل برگ بیدی بنفش (Tradescantia zebrina)
این گیاه برگهای بیضی شکل دارد که به رنگ بنفش آغشته شده است. روش نگهداری برگ بیدی مخملی آسان است. برای نحوه تکثیر گل برگ بیدی بنفش، میتوان از سه روش محبوب؛ قلمه زدن، تقسیم بوته و کاشت بذر استفاده کرد. اگر به دنبال گلدان برگ بیدی هستید بهتر است، از گلدانهای متوسط استفاده کنید.
انواع گل برگ بیدی سبز
1- گل برگ بیدی سبز و بنفش؛ ویرجینیانا (T.virginiana)
ویرجینیانا، رنگهای متفاوت دیگری هم دارد، اما شناخته شدهترین رنگها؛ گل برگ بیدی سبز و بنفش است. در نگهداری از این گیاه هم به میزان آبیاری و نور توجه لازم را داشته باشید. زیرا؛ این گونه به آب و نور بیشتری نیاز دارد.
2- گل برگ بیدی سبز؛ آلبی فلورا (Tradescantia albiflora)
برگهای این گیاه سبز رنگ هستند اما نوارهای حاشیهای آن کرم و سفید است. درواقع این گیاه را با نام گل برگ بیدی ابلق هم میشناسند. گیاه برگ بیدی سبز انتخاب مناسبی برای خاص پسندان است. این گیاه مانند هم نوعان خود سمی است و باید از حیوانات خانگی در برابر این گیاهان مراقبت کنید.
3- برگ بیدی سبز؛ (Z. pendula)
برگ بیدی قرمز و سبز رنگبندی این گیاه است. شرایط نگهداری برگ بیدی سبز همانند باقی گونههاست. تنها تفاوت آن میزان نور است. در شرایط نگهداری گل برگ بیدی سبز اشاره شده، باید این گیاه نور بیشتری دریافت کند.
نماد گیاه برگ بیدی و خواص آن در تاریخ!
گل برگ بیدی در عین زیبا بودن، در فرهنگهای مختلف به نمادهای گوناگونی شناخته میشود. از معروفترین این نمادها میتوان به فراوانی و رفاه خانواده، سرگردانی و حیرانی (برگرفته از نام این گیاه)، سبک زندگی عشایری و شانس اشاره کرد.
جالبترین نکته آن است که این گیاه در طول تاریخ برای موارد پزشکی استفاده میشده است. در حال حاظر نیز از ترکیبات این گیاه برای ساخت داروهای ضد التهابی و دارای آنتی اکسیدان استفاده میشود اما به دلیل دارا بودن ترکیبات سمی، باید از مصرف خودسرانه آن اجتناب کرد.
برگ بیدی یا سمی کشنده؟
گیاه برگ بیدی نیز مانند بسیاری دیگر از گیاهان آپارتمانی، دارای ترکیباتی در ساختار خود است که برای انسان وحیوانات سمی محسوب میشود اما کشنده نیست.
آسیب دیفن باخیا سمی، بسیار بیشتر از این گیاه است اما به هرحال باید کراقب کودکان و به خصوص حیوانات خانگی خود باشید. این خطر برای سگهای عزیزتان بیشتر است؛ پس بهتر است گیاهان سمی برای سگ را به خوبی بشناسید تا جان عزیزانتان در خطر نباشد.
تکثیر گل برگ بیدی با ۳ روش موثر و سریع
با استفاده از سه روش میتوان این گیاه را تکثیر کرد. در ادامه روشهای تکثیر گل برگ بیدی و نحوه تکثیر گل بنفش را نام میبریم:
۱- قلمه زدن
برای تکثیر گل برگ بیدی، میتوانید در هر فصل از سال، اقدام به قلمه زدن کنید.
• ابتدا ۸ سانتیمتر از ساقه برگ را ببرید.
• اجازه دهید تا ساقه خشک شود.
• پس از اینکه ساقه خشک شد دو راه مقابل شما است: قلمه را در یک مکان تاریک نگهداری کنید یا درون آب بگذارید تا گیاه ریشه بزند. تکثیر برگ بیدی بنفش در آب با رشد ریشه ها کمک میکند، اما نیاز به مراقبت دارد.
• دقت داشته باشید که دما باید ۲۰ درجه سانتیگراد به بالا باشد.
• پس از ریشه زدن قلمه آن را به خاک منتقل کنید.
برای قلمه زدن برگ بیدی بنفش در خاک میتواند انتهای ساقه را به هورمون ریشه زا آغشته کنید. با استفاده از این روش میتوانید، گیاه خود را تکثیر کنید. تکثیر گل برگ بیدی بنفش هم با این روش امکان پذیر است.
۲- کاشت بذر
• خاک را به خوبی کنار بزنید.
• بذر را به آرامی روی خاک بگذارید.
• برای رشد بذرها باید خاک مرطوب باشد.
• در زمان آبیاری بذر گل بید، دقت کنید که از گوشه آب دهید تا بذر جا به جا نشود.
پس از گذشت چندین هفته شاهد رشد گیاه خود هستید.
۳- تقسیم بوته
از چاقوی تیز استفاده کنید و گیاه را جدا کنید، کمی صبر کنید تا قسمتی که جدا کردید خشک شود. بوته جدا شده که آماده شد میتوانید در خاک بکارید.
آفات و بیماریهای گل برگ بیدی
• علت سوختن نوک برگ بیدی صورتی
یکی از مشکلات برگ بیدی صورتی آبیاری کم است که عامل اصلی سوختن برگ بیدی صورتی و دیگر گونهها است. همچنین دمای محیط این گیاه اگر بسیار پایین باشد و یا میزان کود استفاده شده زیاد باشد ممکن است برگهای گل برگ بیدی بسوزد.
آبیاری کم دشمن خانمان سوز، برگ بیدی است.
• علت خشک شدن برگهای گل برگ بیدی و قهوهای شدن برگها
برخورد نور مستقیم بیشتر از میزان لازم، عامل اصلی در رنگ پریدگی و قهوهای شدن گیاه بیدی است. کمبود آب علت خشک شدن برگهای گل برگ بیدی است با تصحیح نحوه آبیاری میتوان این مشکل را برطرف کرد.
• علت زرد شدن برگ بیدی سبز و کلفت شدن گلهای آن
در مصرف کود زیاده روی نکنید، از فصل بهار تا تابستان ماهی یک بار به گیاه کود دهید. مصرف زیاد از حد عامل اصلی این اتفاق است.
• عامل پوسیدگی برگ، ساقه و ریشه گل زبریتا
آبیاری بیش از مقدار لازم و عدم زهکشی علت پوسیدگی ساقه برگ بیدی است. برای جلوگیری از این مشکل حتما از گلدان و خاکی با زهکشی مناسب استفاده کنید.
• عامل اصلی آبکی شدن برگ گیاه زبریتا
اگر گیاه در هوای سرد زندگی کند و در معرض بارش باران و برف باشد. این مشکل برای گیاه به وجود میآید. در روزهای سرد سال گیاه زبریتا را به داخل خانه بیاورید تا سرما نخورد.
• علت گل ندادن برگ بیدی بنفش
اگر آبیاری و نور مناسب به این گیاه نرسد، گیاه رشد کافی را تجربه نمیکند و از گلدهی محروم میشود. همچنین علت کوچک شدن برگهای برگ بیدی، هم همین دلیل را دارد، رسیدی نا مناسب باعث بروز بیماری چنین اتفاقاتی میشود.
نگهداری گل برگبیدی در آب و ریشه دار کردن قلمه
گل بیدی از آن دسته از گیاهانی است که میتوان آن را در آب نگهداری کرد، این عمل هم زیبایی محیط را افزایش میدهد و هم باعث ریشه زدن میشود که اگر ریشههای گل برگ زیاد شد میتوانید در خاک آن را بکارید و گیاه را تکثیر کنید.
پاسخ به سوالات پر جستجو در خصوص برگ بیدی
علت سبز شدن برگ بیدی بنفش چیست؟
اصلیترین عامل این اتفاق، کمبود نور خورشید است. این گیاه وابسته به نور خورشید است اگر نور مورد نیاز خود را دریافت نکند برگهای آن سبز رنگ میشوند.
علت رشد نکردن برگ بیدی صورتی چیست؟
آبیاری نامناسب
خاک غیرغنی
میزان نور اندازه
روش نگهداری گل برگ بیدی به چه صورت است؟
این گیاه روزانه به نور ۸ ساعتی نیاز دارد.
آبیاری باید در هفته یک الی دو بار انجام شود.
در صورت نیاز از کودهای مایع استفاده کنید.
خاک سبک با زهکشی مناسب یک گزینه مناسب برای طرز نگهداری گل برگ بیدی است.
آیا گیاه گل بیدی سمی است؟
بله؛ این گیاه در لیست گیاهان سمی است و برای حیوانات و کودکان مضر است. بهتر است اگر در خانه کودک و حیوان خانگی داری از نگهداری این گیاه صرف نظر کنید. لازم به ذکر است؛ سم این گیاه کشنده نیست و سم خفیفی دارد.
آیا گیاه گل برگ بیدی، یک گیاه آپارتمانی است؟
این گیاه جز گیاهان آپارتمانی است، اما نکاتی وجود دارد که باید در محل نگهداری گیاه لحاظ شود، مانند: نور مناسب و زیاد، آبیاری به موقع و رطوبت مناسب در هوا. اگر چنین شرایطی برای آپارتماننشینان فراهم است میتوانند از این گیاه نگهداری کنند.
چرا گل برگ بیدی خشک میشود؟
کمبود آب عامل اصلی خشک شدن برگ بیدی است. نحوه آبیاریرا اصلاح کنید تا از خشک شدن برگ بیدی جلوگیری شود.
جمعبندی
برگ بیدی، گیاهی متنوع است، که گونههای متفاوتی از این گیاه وجود دارد. اگر قصد نگهداری گل برگ بیدی را دارید باید به نکاتی مثل ۸ ساعت نور روزانه دقت کنید تا گیاه در آپارتمان شما تلف نشود. گیاه برگبیدی ظاهری بسیار جذاب دارد ولی ممکن است این گیاه بیمار شود، در این مقاله در مورد بیماریهای گیاه برگ بیدی اطلاعاتی را درج کردیم، اگر مشکل دیگری برای گیاه شما به وجود آمده با ما در میان بگذارید.