ریزش برگ بونسای وعلل (8مورد)و درمان آن
ریزش برگ بونسای وعلل ودرمان آن را در این مقاله توضیح دادهایم تا خودتان پزشک گیاهتان شوید و بتوانید این مشکل را درمان کنید. با مطالعه این مقاله ریزش برگهای بونسای برای شما دیگر یک مشکل غیرقابل حل نیست و بهراحتی از پس حل آن برمیآیید.
برگهای بونسای من دچار ریزش شده باید چه کار کنم؟
این سوالی است که بعضی از افرادی که از گیاه بونسای نگهداری میکنند در هنگام ریزش برگ خود از کارشناسان گلوگیاه میپرسند. واکنش شما در مواجه با چنین مشکلی چیست؟ دورانداختن گیاه یا فکری برای درمان آن. حتی اگر فکر میکنید گیاهتان آسیب شدید دیده نباید آن را دور بیندازید چراکه برای ریزش برگ راه چاره وجود دارد.
شاید جالب باشد بدانید که دلیل عمده ریزش برگ بونسای، شیوه و شرایط نگهداری است. اگر برگهای بونسای به مرور زرد شدهاند و در حال ریزش هستند، از آبیاری زیاد است اما اگر برگها ناگهان زرد شدهاند و میریزند به دلیل خشکی و دمای بالای محیط است. آبیاری را کاهش دهید، سوراخ زهکشی را بررسی کنید، نور متوسط را فراهم کنید و اجازه دهید بونسای با محیط جدید خود خو بگیرد.
شناسایی ۷ علت ریختن برگهای بونسای + ارائه راهحل
اگر شما علت ریزش برگهای بونسای را بفهمید یعنی نیمی از مسیر درمان را طی کردهاید. به روش نگهداری خود و محل نگهداری از گیاه توجه کنید و سپس با دانستن عوامل موثر در ریزش برگ بونسای، این مورد را درمان کنید. مهمترین دلایل این مشکل را در این قسمت کامل و دقیق بررسی کردهایم.
۱- آبیاری غیراصولی
از آنجا که بونسای با ریشههای کمعمق خود در گلدانی کوچک جای میگیرد، آبیاری بیش از حد، سریعا برای این گیاه مشکلساز میشود. وقتی از آبیاری بیش از حد حرف میزنیم یعنی آبیاری در زمانی انجام شود که خاک مرطوب است.
البته آبیاری کم هم میتواند علت ریزش برگ بونسای باشد. حال برای شما ممکن است این سوال پیش بیاید که از کجا بفهمیم که علت ریزش برگ بونسای آبیاری کم است یا زیاد؟ ما به شما راهحلی برای فهمیدن این موضوع ارائه میدهیم. درصورتیکه برگهای جوان یعنی بخش بالایی گیاه ریزش داشته باشند یعنی آبیاری شما کم است و علاوه بر ریزش، خشکی هم گریبانگیر بونسای خواهد بود. درحالتیکه ریزش ناشی از آبیاری زیاد باشد ریزش برگهای پایینی را میبینید.
در هر حالت چه آبیاری شما کم باشد و چه زیاد باید از قانونی که میگوییم برای آبیاری و از بین بردن علت ریختن برگهای بونسای، استفاده کنید. آبیاری بونسای را زمانی انجام دهید که عمق ۲ تا ۳ سانتیمتر از سطح خاک آن خشک شده باشد و تا جایی ادامه دهید که آب کاملا از سوراخ زهکش گلدان خارج شود. حتی الامکان از آب بدون کلر و املاح مثل آب جوشیده، باران و تصفیهشده برای آبیاری گیاهتان استفاده کنید و دمای آن دقت کنید ولرم باشد.
۲- بیماری پوسیدگی ریشه
پوسیدگی ریشه یک بیماری بونسای است که نشانههایش را فقط روی ریشهها نمیبینید و برگهایش نیز علائمی مثل ریزش را از خود نشان میدهند. اگر میخواهید مطمئن شوید که ریزش برگ بونسای شما به دلیل پوسیدگی ریشه است یا خیر.
گیاه را به آهستگی از گلدان خارج کنید و ریشههایش را با دقت وارسی کنید. اگر ریشههای گیاه ظاهری نرم، پلاسیده و تیرهرنگ دارند یعنی گیاه به پوسیدگی ریشه مبتلاست اما اگر ریشهها سست نیستند و رنگ سفید و روشن دارند یعنی عامل ریزش بونسای چیزی غیر از بیماری پوسیدگی ریشه است.
برای درمان ریزش برگ ناشی از پوسیدگی ریشه باید قسمتهای آلوده و پوسیده را با ابزاری تمیز هرس کنید. در مرحله بعدی درمان، خاک و گلدان جدیدی برای گیاه خود درنظر بگیرید و از قارچکش استفاده کنید. استفاده از قارچکش باید براساس نظر کارشناس باشد تا اثر لازم را روی درمان گیاهتان بگذارد.
علت ریزش برگ بونسای سر ناسازگاری شما با این گیاه است! کمی با ملاحظه تر و مهربان تر باشید.
۳- خاک نامطلوب
اگر خاک بونسای شما زهکشی مناسبی ندارد یعنی آب اضافی را درون خود جمع میکند. چنین خاکی میتواند باعث ریزش برگ بونسای و پوسیدگی گیاه شود. چنانچه از زهکشی خاک خود مطمئن نیستید، ترکیبهای زیر را برای خاک گیاه خود مهیا کنید.
۳۰ درصد شن درشت+ ۳۰ درصد شن ریز+ ۲۰ درصد کوکوپیت+ ۱۵ درصد پیتماس+ ۵ درصد رس
یک سوم خاک باغچه + یک سوم مخلوط پرلیت و کوکوپیت + یک سوم پیتماس
یادتان باشد علاوه بر زهکشی نامطلوب، سنگینبودن خاک هم دلیل ریزش برگ بونسای است.
۴- کمبود نور
بونسای نور زیاد و غیرمستقیم را دوست دارد و اگر نور کمی به آن بتابد نارضایتی خود را از نور کم بهشکل ریزش برگ نشان میدهد. نور موردنیاز بونسای را از طریق قراردادن این گیاه مقابل پنجره جنوبی میتوانید تامین کنید.
۵- تغییر ناگهانی شرایط محیطی
اگر شرایط محیطی بونسای مثل دما و رطوبت تغییر کند روی این گیاه تاثیر منفی میگذارد و برگهایش زردرنگ میشوند و میریزند. برای مثال اگر بونسای تحت دمایی کمتر از ۱۵ و بیشتر از ۲۷ درجه سانتیگراد قرار بگیرد، گیاه دچار تنش شده و برگهایش میریزد؛ بنابراین سعی شما باید بر این باشد که شرایط محیطی گیاه را ثابت نگه دارید.
ریزش برگ بونسای به معنای پایان زندگی این گیاه نیست اما اگر این مشکل جدی گرفته نشود، شاید پایان تلخی برای گیاهتان رقم بزند.
۶- آلودگی گیاه به آفات
وقتی آفاتی مثل شته به گیاه بونسای حمله کنند، علائمی مثل ریزش برگ در گیاه دیده میشود. البته شته غیر از ریزش برگ گیاه بونسای باعث ضعف و پژمردگی گیاه هم میشود و در نهایت به دلیل ریختن برگ بونسای تبدیل میشود. استفاده از آفتکش برای کنترل ریزش برگهای بونسای روشی موثر خواهد بود که میزان مصرف آن باید طبق نظر گیاهپزشک باشد.
آفت دیگری که باعث ریزش برگ گیاه بونسای میشود، کنه تار عنکبوتی است. اگر بونسای به این کنه با شدت زیاد آلوده شود علاوه بر ریزش برگ شاهد از بینرفتن گیاه هم خواهید بود. در سمفروشیها کنهکشهایی موجود هستند که میتوانند در جهت کنترل کنه تار عنکبوتی موثر واقع شوند. بعضی از کارشناسان گیاهپزشک معتقد هستند که برای کنترل کنه تارعنکبوتی روغن چریش را هم میتوان استفاده کرد.
۷- مصرف نادرست کود
مهم است در طول فصل رشد به بونسای کودهایی بدهید که دارای نیتروژن، فسفر و پتاسیم هستند. اگر در زمان نامناسب مثل دوره استراحت و فصل زمستان به بونسای کوددهی کنید، این مصرف نادرست کود در بونسای باعث ریزش برگ در این گیاه میشود. میزان تغذیه بونسای شما از کود فقط باید طبق دستورالعمل کارشناس گلوگیاه یا دستورالعمل درجشده روی کود باشد؛ در غیر این صورت نمیتوانید شکایت کنید و بگویید که چرا برگهای بونسای میریزد؟
۸- کمبود رطوبت
یکی از دلایل ریزش برگهای بونسای را با کمبود رطوبت محیط نگهداریش میتوان مرتبط دانست. اگر بونسای شما در محیط خشکی بهسر میبرد، گیاهتان را روی یک سینی که دارای سنگریزه و آب است قرار دهید تا کمبود رطوبت گیاه تامین شود. این روش تامین رطوبت به ساخت جزیره معروف است.
در این شرایط برای ریزش برگ بونسای نگران نشوید
درست است که ریزش برگ یک حالت غیرطبیعی از گیاه بهنظر میرسد اما همیشه هم لازم نیست به شکل یک بیماری به آن نگاه کنید چراکه در شرایطی ممکن است بیماری نباشد و تنها یک واکنش طبیعی باشد. برای مثال در حالتهای زیر ریزش برگ گیاه بونسای یک اتفاق کاملا طبیعی است.
- اگر بونسای شما مثل بونسای سرو کوهی جزو انواعی از بونسای برگریز باشد، در فصل پاییز و زمستان کاملا طبیعی است که برگهایش بریزد و جای نگرانی ندارد.
- بعد از آنکه بونسای را خریدید این موضوع طبیعی است که در چند روز اول که گیاه به خانه شما آمده برگهایش بریزد چون محیطش تغییر کرده و واکنش گیاه به این تغییر ریزش برگهایش است.
- وقتی گلدان بونسای عوض میشود ممکن است برگهای گیاه تا چند روز که به گلدان جدید عادت کند، بریزند.
اگر به دلایلی که در قسمت بالا گفته شد با یزش برگ بونسای جنسینگ یا هر گونه دیگری مواجه شدید، تا زمانی که ریزش طولانی نشده، جای نگرانی ندارد اما درصورت طولانیشدن این فرایند، احتمالا مشکلی در سلامت گیاه یا شرایط محیطی آن وجود دارد که باید به فکر درمانش باشید.
جدول علت ریختن برگ های بونسای و راهحل درمان آن
علل ریزش برگهای بونسای | درمان ریزش برگ بونسای |
آبیاری غیراصولی | انجام آبیاری زمانیکه عمق ۲ تا ۳ سانتیمتری خاک آن خشک شده باشد. |
بیماری پوسیدگی ریشه | حذف بخشهای آلوده و پوسیده تعویض گلدان و خاک استفاده از قارچکش مناسب |
خاک با زهکشی نامناسب | استفاده از خاکهایی مثل شن، رس، کمپوست و پیتماس که زهکشی مناسبی دارند. |
کمبود نور | تابش نور زیاد و غیرمستقیم به گیاه قراردادن گیاه کنار پنجره جنوبی |
تغییر ناگهانی دما و رطوبت | ثابت نگهداشتن دما و رطوبت محیط |
آلودگی آفات | استفاده از آفتکش |
مصرف نادرست کود | کوددهی به گیاه با کودهایی دارای نیتروژن، فسفر و پتاسیم فقط طی دوران رشد |
کمبود رطوبت | گیاه بونسای را روی یک سینی یا ظرف کمعمقی قرار دهید که سنگریزه و آب داشته باشد. |
راههای جلوگیری و راه درمان ریزش برگ بونسای
خوشبختانه راههای موثری برای جلوگیری از ریزش برگ بونسای وجود دارد تا با بهکارگیری آنها گیاهتان به این عارضه دچار نشود. راههای جلوگیری از ریزش برگ بونسای شامل موارد زیر میشود.
- دمای محیط را بین ۲۰ تا ۳۰ درجه سانتیگراد ثابت نگه دارید.
- نور گیاه باید زیاد و غیرمستقیم باشد.
- آبیاری گیاه را منظم انجام دهید.
- فقط در فصلهای بهار و تابستان که دوران رشد گیاه هستند، آن را کوددهی کنید.
- در زمستان به هیچوجه گیاهتان را در فضای بیرون از خانه نگذارید.
- هر زمان حس کردید بخشهایی از گیاه اضافه، پوسیده و مرده است، این بخشهای گیاه را هرس کنید.
سوالات متداول درباره ریزش برگ بونسای
آیا ریزش برگ بونسای یک بیماری است؟
ریزش برگ در بعضی از گیاهان بونسای برگریز مثل سرو کوهی یک اتفاق طبیعی است اما در انواع غیر برگریز بونسای علامت یک بیماری و اشکال در روش مراقبت از آن است که باید در اسرع وقت سببشناسی و درمان شود.
علت ریزش برگ بونسای در زمستان چیست؟
اگر بونسای شما از نوع برگریز باشد، در طول فصلهای پاییز و زمستان ریزش برگ خواهد داشت.
چه عواملی باعث ریزش برگ گیاه بونسای میشوند؟
عوامل محیطی نامناسب مثل آبیاری زیاد و کم، خاک با زهکشی ناکافی، کمبود نور، بیماری پوسیدگی ریشه و حمله آفات از جمله عوامل ریزش برگ بونسای هستند.
چگونه بفهمیم که ریزش برگ بونسای در اثر آبیاری زیاد بوده است یا آبیاری کم؟
اگر برگهای قسمت بالایی گیاه میریزند یعنی آبیاری شما کم است و درصورتیکه برگهای پایین بونسای ریزش دارند یعنی زیاد آبیاری میکنید.
درمان ریزش برگ بونسای ناشی از پوسیدگی ریشه چیست؟
برای درمان این نوع از ریزش برگ باید بخشهای پوسیده را حذف کنید و از یک کارشناس برای تجویز قارچکش مناسب کمک بگیرید.
علت ریزش برگ بونسای در پاییز چیست؟
برخی از انواع بونسای دارای خزان هستند و این گیاهان در طول فصل های پاییز و زمستان شروع به برگ ریزی میکنند؛ اگر بونسای شما از انواع خزان دار نیست، پس باید در شیوه نگهداری خود تغییراتی را اعمال کنید و دمای محیط را برای بونسای متعادل نگهدارید.
کلام آخر درباره ریزش برگ بونسای
علت ریزش برگ بونسای میخک هندی و دیگر انواع آن، به نگهداری شما و گونه بونسای باز میگردد. ریزش برگ های بونسای مشکلی است که ممکن است گیاه شما روزی به آن دچار شود. در قدم اول برای درمان این گیاه باید میزان آبیاری، خاک، نوع کوددهی و تابش نور را بررسی کنید که سازگار با نیازهای بونسای باشند.
اگر اشکالی در این موارد نبود، سلامت ریشهها را بررسی کنید که پوسیده نباشید. بهعلاوه تمام قسمتهای گیاه را چک کنید که به آفتی آلوده نشده باشند. اگر تمامی این موارد سالم بودند ممکن است ریزش برگ گیاه بونسای به دلیل ذات گیاه، تغییر مکان و گلدانش باشد که این ریزش بهصورت دورهای خواهد بود و نگرانکننده نیست. شما با کنترل دمای محیط، آبیاری منظم، هرس به موقع و کوددهی در طول فصل رشد میتوانید از ریزش برگهای بونسای جلوگیری کنید.
آیا با مشکل ریزش ریزش برگهای بن سای خود روبهرو شدهاید؟ اگر روزی با چنین مشکلی مواجه شوید اولین اقدام شما چیست؟
تدوین:مینو غفوری ساداتیه
آدرس اینستاگرام:gooldono.stand.sidoos@
تلفن:09308743868