گل اشرفی و4مورد از شرایط نگهداری از آن
گل اشرفی Coreopsis با نام علمی Coreopsis tinctoria از خانواده Asteraceae است. گیاهی است یکساله که بومی آمریکای مرکزی و جنوبی است و بهواسطه طول مدت گلریزان آن در بین همه گلهای یکساله با ساقههای برافراشته و برگهای ساده و کامل و یا با بریدگیهای پنجهای که در گلکاریها میکارند بیشتر موردتوجه قرار دارد.
سرعت رشد گیاه متوسط است و پیکری قائم دارد. اگر دانه گیاه را تهیه کرده اید میتوانید آن را از بهار تا پاییز بکارید. اکثر گونههای گل اشرفی( کورئوپسیس )در اوایل تابستان گلدهی را شروع میکنند و تا پاییز ادامه میدهند.
گل اشرفی دو رنگ درون گلدان و یا در حاشیه باغچهها و زیباسازی فضاهای شهری برای ایجاد چشم اندازهای زیبا در فضای سبز کاشته میشود.
آبیاری :
در خصوص اب مورد نیاز گل اشرفی بایستی آبیاری در اوایل رشد به نحوی باشد که بستر گیاه خشک نشود و زمانی که گیاه بالغ شد آبیاری هنگامی انجام شود که خاک پای بوته کاملاً خشک شده باشد، حداقل یک بار در هفته گیاه را عمیقا آبیاری کنید تا به رشد ریشههای جدید کمک کنید.
خاک باید در عمق ۳ سانتی متری از سطح مرطوب باشد. اگر بتوانید گیاه را صبح زود آبیاری کنید بهترین نتیجه را خواهید گرفت چرا که برگهای هم وقت دارند در طول روز خشک شوند. لازم به ذکر است که آبیاری زیاد باعث پوسیدگی ریشه ها و از بین رفتن تدریجی گیاه می شود.
گل کروپسیس به خشکی و بی آبی تقریباً مقاوم است و در شرایط بی آبی نیز به رشد خود ادامه می دهد ولی برای داشتن گیاهانی شاداب تر و پرگل تر آبیاری باید متوسط و منظم باشد.
نور :
گل اشرفی یا کورئوپسیس برای رشد ایده آل به آفتاب مستقیم نیاز دارد اما میتوان آن را در مکانی با اندکی سایه هم کاشت.
اگر گل اشرفی را در منطقهای با آب و هوای گرم و خشک می کارید، ممکن است مقداری سایه در ساعات ظهر را ترجیح دهد.لازم به ذکر است که سایه باعث رشد طولی و کمرنگ شدن گل، گل اشرفی می شود.
دما :
گل اشرفی یا کورئوپسیس برای رشد ایده آل به آفتاب مستقیم نیاز دارد اما میتوان آن را در مکانی با اندکی سایه هم کاشت.
اگر گل اشرفی را در منطقهای با آب و هوای گرم و خشک می کارید، ممکن است مقداری سایه در ساعات ظهر را ترجیح دهد.لازم به ذکر است که سایه باعث رشد طولی و کمرنگ شدن گل، گل اشرفی می شود.
خاک :
بهترین خاک برای رشد ایده آل گل اشرفی خاک نیمه سبک تا کمی سنگین و غنی می باشد. برای رشد گیاه بالغ می توان از ترکیب خاک باغچه و کود حیوانی پوسیده یا کمپوست های آماده یا خاک برگ استفاده کرد، همچنین برای افزایش زهکشی خاک نیز می توان با اضافه نمودن پرلیت یا ماسه به خاک اصلی بهره برد.
تکثیر :
گل اشرفی کروپسیس را به دو روش کاشت بذر و تقسیم بوته تکثیر میگردد. در روش کشت بذری به دو صورت کاشت مستقیم بذر و نشاء است. در روش نشاء بذر را در خزانه میکارند و سپس پس از جوانه زدن و پایان یخبندان آن را به زمین اصلی منتقل می کنند. در روش کاشت بذر مستقیم نیز بذر را مستقیما در زمین اصلی پس از یخبندان می کارند. در تقیسیم بوته نیز می توان در فصل بهار اقدام به جدا سازی ریشه های بوته از یکدیگر کرد و سپس بوته را در محل مورد نظر کاشت.
بیماریها و آفات :
گل اشرفی آن چنان به آفت ها حساس نمی باشند با این حال کنه و تریپس از آفات این گیاه است و می تواند باعث بروز مشکلاتی برای این گیاه شوند. سفیدک پودری از بیماری گل اشرفی می باشد اگر مکان نگهداری گیاه از سایه برخوردار باشد و یا در هنگام آبیاری برگسار گیاه را مرطوب کرده و یا در شب به گیاه آب دهید باعث بوجود آمدن این بیماری می شود.
شرایط نگهداری گیاه اشرفی
نحوه آبیاری : آبیاری زمانی صورت گیرد که سطح خاک خشک شده است زیرا خیس بودن خاک و رطوبت بیش از حد، سبب توسعه بیماری ها قارچی و پوسیدگی گیاه می شود.
نور مورد نیاز : اگرچه می تواند شرایط نمیه سایه را تحمل کند ولی بهتر است برای رشد بهتر، در آفتاب کامل قرار بگیرد.
دمای مناسب : این گیاه در برابر گرما مقاوم اس ولی برای رشد بهتر است زمانی که نور آفتاب زیاد است آن را در سایه نگهداری کنید.
خاک مناسب گل اشرفی : خاک غنی از هوموس، ماسه و سنگ ریزه به همراه بارورکنندههای آلی برای پرورش گیاه مناسب است.
نحوه کاشت گل اشرفی
زمان خزانه کاری گل اشرفی : در شهریور و مهر ماه میتوان بذر گل اشرفی را خزانه کرد.
زمان نشاء گل اشرفی : در فروردین ماه نیز میتوانید گل اشرافی را نشاء کنید.
گل اشرفی کروپسیس را به دو روش کاشت بذر و تقسیم بوته مورد کشت قرار میدهند:
- در روش کشت بذری به دو صورت کاشت مستقیم بذر و نشاء است.
- در روش نشاء بذر را در خزانه ای قرار میدهند تا رشد کند و سپس پس از جوانه زدن و پایان یخبندان آن را به زمین اصلی منتقل میکنند.
- در روش کاشت بذر مستقیم نیز بذر را مستقیماً در زمین اصلی پس از یخبندان میکارند.
- در تقیسیم بوته نیز میتوانید در فصل بهار اقدام به جدا سازی ریشههای بوته از یکدیگر کنید و سپس بوته را در محل مورد نظر بکارید.
- بذرها را درعمق 15 سانتیمتری خاک کاشته و آن را آبیاری کنید.
- توصیه میشود چهار تا شش هفته اول، گلدانها را در مکانی گرم و مرطوب و در معرض نور مستقیم خورشید قرار دهید.
- آبیاری گیاه باید بطور منظم و حداقل دو بار در هفته انجام شود. نور خورشید برای رشد و تسریع گلدهی ضروری است، از این رو از قرار دادن گلدانها در مکان سایه خودداری کنید.
توضیحات بیشتر: اشرفی از بذوری که اوایل تا اواسط بهار مستقیماً در خاک باغ کاشته شده به سرعت میروید. همینطور میتوانید حدود 6 هفته قبل از آخرین زمان یخبندان در فضای بسته دانه آن را در عمق 3 میلیمتری بکارید.
این گیاهان را حول و حوش زمان آخرین یخبندان بیرون ببرید. نشاها یا جوانههای باریک را در فاصله 20 سانتیمتر از همدیگر قراردهید. در خاک اطراف گیاهان جوان رقم های بلند قیم قراردهید تا از ساقهها در حین رشد محافظت و به آنها کمک کنند.
برای افرادی که عاشق پرورش گل و گیاه هستند، داشتن اطلاعات کافی در زمینه انواع گل، کاشت و پرورش آنها و نحوه نگهداریشان، کمک میکند تا طول عمر آن گیاه بیشتر شود. در این مطلب به معرفی گل اشرفی پرداختیم، نحوه نگهداری و پرورش آن را به شما معرفی کردیم و در نهایت به نحوه تکثیر آنها اشاره نمودیم.
منبع: سایر
تدوین:مینو غفوری ساداتیه
ادرس اینستاگرام:gooldono.stand.sidoos@
تلفن:09308743868