گل ریش قوش طلایی, Crepis aurea,Asteraceae گل ریش شاهین با ظاهری شبیه قاصدک مجموعه تولیدی سیدوس ,تولید کننده گلدان پلاستیکی سیدوس
گل ریش قوش طلایی (200گونه)

گل ریش قوش طلایی یکی از انواع گل طبیعی زیبا می‌باشد که با نام علمی کریپس آئوریا (Crepis aurea) گیاهی علفی است که با انواع مختلف یک‌ساله و چند ساله از سرده‌های خانواده Asteraceae به شمار می‌آید.

در بین مردم این گل با اسامی دیگری همچون ریش قوش، کفشک و همچنین ریش شاهین نیز شناخته می‌شود.

گل ریش قوش طلایی در سراسر جهان ۲۰۰ گونه مختلف دارد که از این تعداد، سهم کشور ایران حدودا ۲۷ گونه است. به عقیده بسیاری این گیاه ظاهری شبیه به قاصدک داشته که بارزترین تفاوتی که میان آن‌ها وجود دارد این است که این گیاه گل‌های بیشتری در هر بوته نسبت به گل قاصدک دارد.

نام یونانی گونه گیاه همانطور که اشاره شد کریپس می‌باشد و به معنای دمپایی یا صندل است و مورخان بر این باورند که علت این نامگذاری به احتمال فراوان شکل میوه‌های این گیاه است.

گل ریش قوش طلایی,Crepis aurea,Asteraceae
گل ریش شاهین با ظاهری شبیه قاصدک
مجموعه تولیدی سیدوس ,تولید کننده گلدان پلاستیکی سیدوس
گل ریش قوش طلایی
گل ریش شاهین با ظاهری شبیه قاصدک

در این مطلب قصد داریم با این گل زیبا آشنا شویم و ویژگی‌ها و شرایط مورد نیاز برای نگهداری از آن را بررسی کنیم.

مشخصات ظاهری گل ریش قوش طلایی

گل ریش قوش طلایی گیاهی چند ساله است که در صورت مساعد بودن شرایط محیط رشد، ارتفاع آن می‌تواند به ۲۵ الی ۳۰ سانتی‌متر می‌رسد. این گیاه ساقه‌هایی به حالت منشعب و ساده دارد که در اکثریت گونه‌های متعلق به خانواده گل کفشک ساقه‌ها حالتی استوانه‌ای شکل، پینه‌ای شکل و به ندرت نیز در برخی از گونه‌ها مشاهده شده که منشعب هستند.

 گل ریش قوش طلایی برگ‌هایی به حالت بیضوی، دندانه‌دار کامل دارد که اطراف این برگ‌ها را کرک‌هایی فرا گرفته‌اند. میوه‌های گل کفشک معمولا طیف وسیعی از انواع رنگ‌ها را در بر می‌گیرند که انواع متداول آن شامل رنگ‌هایی مثل نارنجی، قرمز و زرد می‌باشند.

گل ریش قوش طلایی از بیرون به رنگ قرمز متمایل به ارغوانی است. میوه گل ریش قوش طلایی استوانه‌ای، دوکی‌شکل و قهوه‌ای کم رنگ است که در هر کدام از میوه‌های این گیاه می‌توانید بین ۱۶ تا ۱۸ عدد، دانه گل را مشاهده کنید.

 

خاستگاه و رویشگاه اصلی گل ریش قوش طلایی

گل ریش قوش طلایی گیاهی است که تنوع اصلی گونه‌های مختلف آن به کشورهای حاشیه دریای مدیترانه باز می‌گردد. گل کفشک به عنوان یکی از سرده‌های خانواده آستراسئا علاوه بر مناطق ذکر شده از پراکنش جغرافیایی بسیار گسترده‌ای در سایر نقاط جهان نیز برخوردار است و در مناطقی همچون اروپا، شمال آفریقا و نواحی معتدل و مرطوب قاره آسیا، یافت می‌شود.

خصوصیات انواع گونه‌های گیاهان خانواده آستراسئا

همانطور که در ابتدای مطلب نیز به آن اشاره کردیم، گل ریش قوش طلایی یا همان کفشک در سراسر دنیا حدودا ۱۰۰ گونه مختلف دارد که از این تعداد حدود ۲۷ گونه متعلق به کشور ایران هستند. گل ریش قوش طلایی را می‌توان با ترکیب با دیگر گل های همرنگ خودیک دسته گل زرد تزئین کرد و در مراسم های مختلف آن را هدیه داد.

در ادامه این قسمت قصد داریم تا به بررسی مهم‌ترین خصوصیات و ویژگی‌های مهم‌ترین انواع گونه‌های گیاهان خانواده آستراسئا پرداخته و سایر گونه‌ها را نیز به صورت مختصر فهرست می‌کنیم.

۱) گل کریپس آکومیناتا

گل کریپس آکومیناتا گونه‌ای از گیاهان گلدار متعلق به مناطق به آمریکای شمالی است که در بین برخی از مردم به نام ریش شاهینی تاپرتیپ نیز از آن یاد می‌شود. این گیاه بومی مناطق غربی کشور آمریکا است. گل کریپس آکومیناتا ساقه‌ای بسیار پشمالو و منشعب داشته که ارتفاع آن به ۷۰ سانتی‌متر می‌رسد. این گیاه برگ‌هایی به رنگ‌های سبز و خاکستری روشن داشته که به شکل  مثلثی و نوک‌تیز دارند.

گل ریش قوش طلایی,Crepis aurea,Asteraceae
گل ریش شاهین با ظاهری شبیه قاصدک
مجموعه تولیدی سیدوس ,تولید کننده گلدان پلاستیکی سیدوس
Crepis aurea,Asteraceae

گل کریپس آکومیناتا متعلق به مناطق آمریکای شمالی.

۲) گل کریپس آتریباربا

گل کریپس آتریباربا گونه‌ای از گیاهان گلدار مربوط به نواحی قاره آمریکای شمالی است که با اسامی رایجی همچون ریش شاهینی باریک و ریش شاهینی تیره نیز شناخته می‌شود. به باور بسیاری از محققان و کارشناسان گل کریپس به طور دقیق بومی غرب کانادا و غرب ایالات متحده آمریکا است.

گل کریپس آتریباربا در این دو کشور غالبا در ایالت‌هایی همچون بریتیش کلمبیا، یوتا، واشنگتن، اورگان، نوادا، آیداهو، آلبرتا، موناتانا، وایومینگ، کلرادو، ساسکاچوان و همچنین نبراسکا به فراوانی یافت می‌شود. این گیاه در انواع مختلفی از زیستگاه‌ها و رویشگاه‌های کوهستانی و فلاتی رشد می‌کند.

کریپس آتریباربا از آن جایی که یکی از انواع گونه‌های چند ساله به شمار می‌آید، می‌تواند به ارتفاع ۷۰ سانتی‌متر نیز برسد. این گونه ریشه‌ای باریک به همراه یک الی دو عدد ساقه باریک دارد. در اغلب موارد مشاهده شده است که کریپس آتریباربا می‌تواند در حدود ۳۰ سرگل کوچک تولید کند که هر کدام از این تعداد سرگل کوچک می‌توانند ۶ الی ۳۵ عدد گلچه به رنگ زرد ظاهر کنند.

گل ریش قوش طلایی,Crepis aurea,Asteraceae
گل ریش شاهین با ظاهری شبیه قاصدک
مجموعه تولیدی سیدوس ,تولید کننده گلدان پلاستیکی سیدوس
گل ریش شاهین

گل کریپس آتریباربا با امکان رشد تا ۷۰سانتی متر

۳) گل کریپس باکری

گل کریپس باکری گونه‌‌ای از گیاهان گلدار خانواده گل ریش قوش طلایی به شمار می‌آید که در بین مردم با نام متداول ریش شاهین بیکر نیز از آن یاد می‌شود. گل کریپس باکری بومی غرب ایالات متحده آمریکا است. این گیاه در بسیاری از مناطق و زیستگاه‌های کوهستانی و فلات‌ها قابلیت رشد دارد.

به طور عمده این گونه در مناطقی همچون واشنتگتن، آیداهو، نواحی شمالی ایالت کالیفرنیا، نوادا و یوتا نیز به مقدار فراوانی یافت می‌شود.

کریپس باکری به عنوان یک گونه چند ساله، ساقه‌ای به رنگ سبز تیره با حالتی کرک‌دار و غده‌‌ای دارد که ارتفاع آن می‌تواند به حدود ۳۰ سانتی‌متر برسد. برگ‌های کریپس باکری بیضی‌شکل و باریک هستند و لبه‌هایی کم‌عمق در اطراف آن‌ها مشاهده می‌شود.

رگبرگ‌های این گونه مایل به رنگ‌هایی همچون قرمز و ارغوانی هستند و طول برگ‌های پایه آن‌ها حداکثر به ۲۰ سانتی‌متر می‌رسد.

گل ریش قوش طلایی,Crepis aurea,Asteraceae
گل ریش شاهین با ظاهری شبیه قاصدک
مجموعه تولیدی سیدوس ,تولید کننده گلدان پلاستیکی سیدوس
 گلدان پلاستیکی سیدوس
گل کریپس باکری گلی که در فلات ها زندگی می‌کند.

۴) کریپس باربیگرا

کریپس باربیگرا گونه‌ای از گیاهان گلدار خانواده آستراسئا به شمار می‌آید که بومی مناطق غربی ایالات متحده آمریکا است. این‌گونه در مناطقی مثل واشنگتن، اورگان و ایالت آیداهو به میزان فراوانی پراکنش جغرافیایی دارد. کریپس باربیگرا به عنوان یکی از گونه‌های چند ساله می‌تواند به ارتفاع ۸۰ سانتی‌متری برسد.

این گیاه می‌تواند تا حدود ۲۰ سرگل کوچک تولید کند که هر کدم از آن‌ها دارای ۲۵ گلچه به رنگ زرد هستند. گل‌های این گونه در فصل بهار خود را نشان خواهند داد. کریپس باربیگرا به عنوان یکی از زیباترین گونه‌های گل ریش قوش طلایی در زیستگاه‌های مختلفی همچون مکان‌هایی دارای صخره‌های باز، کوهپایه‌ها، دشت‌ها و همچنین دامنه‌های شنی امکان رشد و ادامه حیات دارند.

گل ریش قوش طلایی,Crepis aurea,Asteraceae
گل ریش شاهین با ظاهری شبیه قاصدک
مجموعه تولیدی سیدوس ,تولید کننده گلدان پلاستیکی سیدوس
گل ریش قوش طلایی
گل کریپس باربیگرا با قامتی به اندازه ۸۰ سانتی متر

از دیگر انواع مختلف گونه‌های گل ریش قوش طلایی می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

کفشک ارمنستانی کفشک آزادبری
کفشک البرزی کفشک ایلامی
کفشک برازجانی کفشک بد بو
کفشک بلوطی کفشک پر ساقه
کفشک زرد کوهی کفشک زیبا

 خواص و کاربردهای مختلف گل کفشک

گل ریش قوش طلایی دانه‌هایی دارد که می‌تواند برای برخی از گونه‌های پرندگان یک منبع غذایی مهم و با ارزش به شمار آید. اگر بخواهیم گل ریش قوش طلایی را از دیدگاه بیودینامیکی و اکولوژیکی بررسی کنیم، متوجه می‌شویم که گیاه دارای ارزشی اساسی از هر نظر است. از اغلب گونه‌های گل ریش قوش برای حفاظت از خاک، پایداری محیط زیست و همچنین جذب بسیاری از زنبورها برای گرده‌افشانی استفاده می‌شود.

۱) جایگاه گل ریش قوش طلایی در طب سنتی

علاوه بر تمامی موارد ذکر شده از زمان‌های قدیم در طب سنتی رایج تعدادی از کشورها، از گل ریش قوش به عنوان گیاهی دارویی و غذایی استفاده می‌شده است. در اغلب این موارد، گیاه کفشک به شکل جوشانده یا به همراه وعده‌ای فرعی در کنار وعده اصلی برای درمان بیماری‌هایی مانند دیابت و دردهای مفصلی مورد استفاده قرار می‌گرفته است.

نیازهای اصلی و شرایط لازم گل ریش قوش طلایی برای رشد

گل ریش قوش طلایی به خاکی نیاز دارد که به خوبی فرایند زهکشی بر روی آن انجام شده باشد. برای اینکه بتوانید نور کافی و مورد نیاز این گیاه را تامین کنید باید آن را در محلی قرار دهید که بتواند به نور کافی خورشید دسترسی داشته باشد. نوع خاکی که ما برای نگهداری و مراقبت از گیاه ریش قوش طلایی به شما پیشنهاد می‌کنیم، خاک شنی، لومی و گچی است.

گل ریش قوش طلایی,Crepis aurea,Asteraceae
گل ریش شاهین با ظاهری شبیه قاصدک
مجموعه تولیدی سیدوس ,تولید کننده گلدان پلاستیکی سیدوس
گلدان پلاستیکی سیدوس

از لحاظ میزان اسیدیته نیز گل ریش قوش طلایی می‌تواند در طیف وسیعی از خاک‌ها از جمله اسیدی، قلیایی و خنثی رشد کند. حداکثر دمای قابل تحمل برای گل کفشک دمای ۱۵- درجه سانتی‌گراد است. نحوه ازدیاد و تکثیر گل ریش قوش طلایی نیز به این شکل است که می‌توانیم با استفاده از کاشت بذر به محض رسیدن، قلمه‌های این گیاه را در فصل زمستان تهیه کنیم.

علت نامگذاری گل ریش قوش طلایی به اسم کریپس چیست؟

به دلیل شباهت زیاد این گل به کفش یا صندل دانشمندان معتقدند به این دلیل در یونان به اسم کریپس نام گرفت

ساقه های گل ریش قوش طلایی به چند حالت در طبیعت وجود دارد؟

این گیاه ساقه هایی به شکل منشعب و ساده دارد

گل کفشک به چه نوع خاکی برای زندگی نیاز دارد؟

گلی با زهکشی مناسب برای این گل بسییار مناسب است.

این گل چه حکمی را برای برخی از پرندگان دارد؟

گل کفشک منبع غذای مهم و حیاتی برای پرندگان می‌باشد.

گل ریش قوش طلایی؛ گیاهی زیبا به قدمت تاریخچه طب سنتی

گل ریش قوش طلایی گونه‌های مقاوم یکساله، دوساله و چندساله دارد که برخی از آن‌ها همواره سبز هستند. این گیاهان به‌وسیله ریشه‌های بلند، گلبرگ‌های تسمه‌ای شکل و خطی متعدد و همچنین گل‌های سرخی که حالتی صاف دارند، به راحتی تشخیص داده می‌شوند.

انواع مختلف از گونه‌های گل کفشک را می‌توانیدبا سفارش این گل به راحتی در منازل، آپارتمان‌ها، گلخانه‌ها، باغچه‌ها و کلبه‌های خانوادگی و همچنین حاشیه باغ‌ها به راحتی بکارید. بهتر است این گیاه پس از اتمام دوران گلدهی، بخش‌هایی از آن برش داده شود. گل ریش قوش به طور کلی هیچ‌گونه آفتی نداشته و در طب سنتی از آن برای درمان مشکلات مربوط به بینایی، دیابت، دردهای مفاصل و استخوان‌ها استفاده می‌شود.

جمع بندی

گل ریش قو طلایی، گلی که با اسامی مختلف ریش قوش، کفشک و ریش شاهین شناخته می‌شود. به دلیل شباهت این گیاه به کفش، دانشمندان معتقدند که در یونان به اسن کریپس شناخته می‌شود.

اگر این مقاله برای شما دوستان عزیز نیز مفید واقع شد، می‌توانید با به اشتراک گذاشتن تجربیات خود با ما و دیگر دوستداران گل کفشک، ما را از نظرات و تجربه های خود آگاه کنید.

 

 

تدوین:مینو غفوری ساداتیه

آدرس اینستاگرام:gooldono.stand.sidoos@

تلفن:09308743868

اشتراک گذاری