گیاهان آویزی,منزل شما را سبزتر میکنند(9گونه)
آیا تا بحال به این فکر افتادهاید که از سقف خانه و محل کار بهترین استفاده را ببرید؟ و یا برای پر کردن فضاهایی مانند بالای کتابخانه و قفسهها از گیاهانِ زیبا بهرهببرید؟ حتی بالای یخچال و جاهای دیگر را در نظر بگیرید، چرا نباید از آنها برای کاشت و پرورش گیاهان زیبا استفاده کرد؟
گیاهان آویزی دقیقا همانهایی هستند که برای پر کردن چنین فضاهایی استفاده میشوند. این گیاهانِ رونده میتوانند فضای بیشتری را به خود اختصاص دهند و با مسیردهی درست شکل و شمایل تازهای به محیط اطراف شما هدیه دهند.
گل آویزی برای منزل و یا محل کار
به اهمیت نگهداری و پرورش گل و گیاه در خانه و محل کار بارها تاکید کردهایم و از مزایای داشتن گلخانهای کوچک در کنار خود به هنگام کار و یا استراحت صحبت کردهایم. میدانید که گیاهان آپارتمانی نقش پررنگی در تصفیه هوا و کاهش آلایندههای مضر دارند و از نظر زیباییشناسی هم استفاده از آنها بسیار مورد توجه قرار دارد.
گیاهان آویز (Hanging Plants) یک نمونه دیگر از گیاهانی است که در شرایط آپارتمانی رشد بسیار خوبی دارند. در این مطلب به معرفی برخی از این گل و گیاههان زیبا پرداختهایم.
با خرید آویزان گلدان شیک برای گیاهان آویزی رونده میتوانید منظره بسیار زیبایی را به آپارتمان و یا محل کار خود ایجاد کنید. توجه داشته باشید که گیاهان رونده فضای باز (گیاه رونده به انگلیسی Climbing plant) همان گیاهان آپارتمانی آویزان هستند که با توجه به نوع کِشتْ با فضاهای کوچک خو گرفتهاند.
محل آویز گیاهان آویزی
۱- آویزان کردن گلدان پلاستیکی سیدوس از سقف
با شنیدن کلمه “گیاهان آویز” اولین جایی که به نظرمان می رسد، آویزان کردن این گیاهان از سقف است. گیاهان آویزی گلدان های مخصوصی هستند که مناسب برای نصب روی سقف هستند. اکثر گلدان های آویز سقفی جزو گیاهان رونده و پیچکی هستند تا در هنگام آویزان شدن ظاهر زیبایی به خود بگیرند.
۲- چسباندن گلدان سیدوس به پنجره
این روش مناسب گلدان های آویز کوچک و گیاهان خوراکی است. بهتر است از این گیاهان آویز در آشپزخانه استفاده شود تا هر زمان که نیاز به گیاهان خوراکی داشتید به توانید آنها را از گلدان باکس مستطیلی سیدوس بچینید. کنار پنجره بهترین جا برای گیاهان آفتاب دوست است. به دلیل اینکه این گیاهان به پنجره چسبیده می شوند و بیشترین نور رو به خود جذب خواهند کرد.
۳- آویزان کردن گیاهان از صفحات مشبک فلزی و چوبی
با استفاده از داربست ها یا میله های ضعیف می توانید یک سازه مشبک بسازید و یا از فروشگله های گل و گیاه تهیه کنید. این کار دو مزیت دارد:
اول اینکه؛ می توانید فضای زیادی را روی زمین برای قرار دادن اشیاء ضروری تر آزاد کنید.
دوم؛ دکوراسیون منزل خود را به بهترین شکل با گیاهان آپارتمانی تغییر داده اید.
این کار را با سازه های شبکه ای چوبی هم می توانید انجام دهید. توجه کنید که هنگام ساخت و نصب، از محکم بودن اتصاالات اطمینان حاصل کنید.
۴- چسباندن گیاهان با آهنربا به دیوار و یخچال
اگر گیاهان آویز شما سبک هستند. می توانید آنها را توسط آهنرباهای قوی و مخصوص به دیوار بچسبانید. مزیت این روش این است که هر زمان که خواستید می توانید گل آویز خود را بردارید و دوباره آن را نصب کنید. این روش برای محل مطالعه و محیط کار پیشنهاد می شود.
۵- قرار دادن گیاهان آویز در کیسه های پارچه ای
نیازی نیست برای آویزان کردن گیاهان تان زیاد هزینه کنید. می توانید با کیسه های پارچه ای ساده این کار را انجام دهید. از هر کیسه پارچه ای برای این کار نمی توان استفاده کرد. جنس پارچه و دسته آن باید ضخیم و محکم باشد. در بازار کیسه های پارچه ای برای گیاه گل آویز موجود است و می توانید آن را تهیه کنید.
بهتر است این کیسه های پارچه ای را در منزل درست کنید. می توانید از پارچه های لباس های استفاده شده استفاده کنید. به عنوان مثال با کمی خلاقیت با پارچه شلوار جین یک کیسه پارچه ای زیبا برای گیاهان تان درست کنید و از آن لذت ببرید.
انواع گیاهان آویز
گیاهانی را میتوان به صورت آویز درآورد که دارای رشد نسبتا سریع و پراکنده باشند. گیاهانی که اغلب چندین ساقه دارند و مانند کاج و سرو به بالا رشد نمیکنند. آنها ترجیح میدهند به روی زمین گسترده شوند و یا در صورتی که در ارتفاع باشند، شاخ و برگهای خود را رو به پایین بگسترانند.
برخی از مهمترین و پرطرفدارترین گیاهان آویز که میتوانید در محیط کار و منزل خود از آنها استفاده کنید به قرار زیر هستند:
۱) گیاهان آویز هوازی
از گل و گیاهان هوازی علاوه بر استفاده به صورت تابلو، دیوار کوب، سبد، باکس و… می توان به صورت ۀویز نیز استفاده کرد. گلهای هوازی گیاهان مخصوصی هستند برای رشد تنها به هوا نیاز دارند و داخل خاک رشد نمیکنند.
این گیاهان در طبیعت نیز به صورت آویزان و یا روی تنه درختان رشد می کنند. به دلیل ساده بودن نگهداری این گیاهان جالب، میتوانید در دکوراسیون منزل خود از آنها استفاده کنید.
اگر به دنبال گیاهی با برگهای ریز اما زیبا هستید، گیاهان هوازی مانند تیلاندسیا بهترین گزینه برای شما خواهد بود. گیاهان هوازی برای رشد به خاک احتیاج ندارند و از اکسیژن موجود در هوا برای فتوسنتز استفاده میکنند. درست است که این گیاه بدون خاک میروید اما به رطوبت بالایی احتیاج دارد و برای آبیاری به آن میبایست از اسپری آب استفاده کرد.
روش نگهداری
برای حفظ سلامت گیاهان آویز بهتر است آنها را در فضاهایی پرنور با تابش غیرمستقیم آفتاب نگه دارید. گیاهان هوازی را بهتر است در مسیر جریان هوای تازه بگذارید تا هوای تمیز به آنها برسد.
گلدان گیاهان هوازی باید سوراخ داشته باشد تا هوا به خوبی جریان پیدا کند. از آب دادن بیش از حد به آنها جلوگیری کنید، ممکن است آب در بستر آنها بگندد و بوی بدی بدهد.
۲) تراریوم؛ گیاه آویز همیشه سبز
تراریومهای آویز شونده یکی دیگر از گیاهان آویز بسیار زیبا و شکیل هستند که میتوانید آنها را در هر جایی آویزانکنید! تراریوم یا باغ شیشهای را بایددر اتاق نشیمن قرار دهید تا زیبایی آن مورد توجه همه افراد خانواده قرار گیرد. ارزش تراریوم در این است که به نگهداری خاصی احتیاج ندارند و ابعاد آنها برای نگهداری در فضاهای کوچک بسیار مناسب است.
تراریوم ها از گیاهانی ساخته می شوند که در چهار فصل سال طراوت و تازگی خود را حفظ میکنند یا اصلاحا جزو گیاهان همیشه سبز هستند.گیاهان هوازی، انواع سرخسها، انواع پیچک و پتوسها را میتوانید به شکل تراریوم در آورده و از محل مناسبی آویزان کنید تا به رشد طبیعی خود ادامه دهند.
روش نگهداری
بسته به نوع گیاه و ابعاد تراریوم، روش نگهداری آنها متفاوت است اما به طور کلی تراریومها با نور کافی و غیرمستقیم رابطه خوبی دارند و آبیاری آنها به دلیل تبخیر کند آب باید به حداقل برسد. تراریومها در گرما رشد بهتری خواهند داشت، پس بهتر است دمای نسبتا بالایی را در محیط اطرف آنها ایجاد کنید، هرچند که به صورت طبیعی دمای هوا در ارتفاع (نزدیک به سقف خانه) بیشتر است.
کوکودما به مجموعه ای گفته می شود که گیاه را داخل خاک مخصوص (خاک بونسای) میکارندو آن را درمیان برگ یا خزه های مخصوص می پیچند. به دلیل ظاهر خاص آن این گیاه جزو گیاهان نایاب شناخته می شود. ولی در واقع این گونه نیست.
شما میتوانید با مقداری خاک، خزه ورقه ای، نخ کنفی و یک زیر گلدانی گیاه مورد نظرتان را تبدیل به یک کوکودما کنید.
برای آویزان کردن کوکودما میتوانید از کناره های آن چند لایه کاموا و یا یک نخ یا طناب ضخیم ببنیدید. طول نخ به ارتفاع جایی که می خواهید آن را آویزان کنید بستگی دارد. میتوانید در کناره های آن از گیره، سنجاق یا قلاب استفاده کنید. در این حالت می توانید قبل از آبیاری گیاه را از حالت آویز خارج کرده و آنرا آبیاری کنید.
برایذ آشنایی با نحوه ساخت کوکودما پیشنهاد می کنیم این ویدئو ۲ دقیقه این با حجم کم را
شرایط نگهداری
آبیاری کوکودما های آویز به دو روش خیس کردن و مرطوب کردن انجام میشود.
در روش خیس کردن خاک و خزه گیاه را در ظرف پر از آب یا سینک ظرفشویی که از آب پر شده قرار می دهیم و بعد از ۱۰ تا ۱۵ دقیقه مجدد آن را به جای قبلی خود باز می گردانیم. در روش مرطوب کردن توسط یک اسپری آب یا آبپاش، برگ، خاک و خزه آن را مرطوب می کنیم. این روش برای آبیاری گیاهان روش مناسب تری است.
برای کود دهی به کوکودما میتوانیم از هر مدل کودی استفاده کنیم. مقدار استفاده از کود به میزان علاقه شما به رشد گیاه بستگی دارد. اگر می خواهید رشد گیاه سریع باشد، می توانید ماهی یکبار و یا هر دو هفته یکبار کوددهی را انجام دهید. اما به طور معمول دوبار کوددهی در طول سال برای کوکودمای آویز مناسب است.
ضمنا می توانید از کودهای مایع برای تقویت کوکودما استفاده کنید. کودمایع را داخل آب بریزید و روی بدنه و برگ های آن اسپری کنید. اگر از روش خیس کردن برای آبیاری کوکودما استفاده می کنید کود مایع را داخل آب ریخته و کوکودما را داخل آب غوطه ور کنید.
۴) پتوس؛ گیاه آویز سایه دوست
نام گیاه پتوس در اکثر دستهبندیهای مختلف گیاهان دیده میشود. این گیاه مناسب افرادی است که به دنبال یک گلدان جهت تصفیه هوا هستند، همچنین افرادی که به گل و گیاه علاقه شدید دارند اما وقت رسیدگی به گیاهان را ندارند این گیاه گزینه بسیار خوبی است.
پتوس یکی از گیاهان آویز است که میتواند فضای بسیار گستردهای را پوشش دهد. اگر به دنبال گیاهی زیبا، آسان و مفید هستید، پتوس بهترین گزینه است.
همه گیاهان برای رشد به نور مستقیم نیاز ندارند. درست است که گیاهان برای فوتوسنتز به نو خورشید احتیاج دارند. اما بسیاری از گیاهان سایه پسند نیز وجود دارند که با نور غیر مستقیم، نور کم و نور مصنوعی نیز طراوات و تازگی خواهند داشت.
شرایط نگهداری
پتوس به خودیِ خود به دیوار و غیره نمیچسبد، اما میتوان آن را از جایی آویزان نمود و با مسیردهی درست رشد آن را کنترل کرد. پتوس را در معرض تابش نور غیرمستقیم نگهداری کنید و تا جایی که امکان دارد نور کافی جهت رشد آن را تامین کنید.
بستر پتوس نیاز به کوددهی فراوان ندارد و در خاک گلدان معمولی با زهکشی مناسب به خوبی رشد خواهد کرد. هرگز اجازه ندهید که خاک گلدان برای مدت طولانی مرطوب باقی بماند، رطوبت بیش از حد باعث پوسیدگی ریشه گیاه میشود.
۵) پیرومیا، گیاه آویز رونده
پپرومیا کاپرتا که به پپرومیا چروک هم نامیده میشود یکی دیگر از گیاهان مناسب آویز است که عمدتا بالارونده هستند و با ایجاد شرایط عالی، رشد قابل توجهی خواهند داشت. خاستگاه اصلی این گیاه آمریکای جنوبی کشور برزیل است و بیش از ۱۰۰۰ گونه آن تابحال شناخته شده است.
از این گیاه نه تنها به صورت آویز بلکه میتوانید به عنوان گلدانی کوچک به روی میز کار خود استفاده کنید. اما از آنجایی که رشد این گیاه سریع است و مایل به پراکنده کردن برگهای خود است، با آویزان کردن گیاه و یا گذاشتن گلدان آن در ارتفاع شکل و شمایل زیبایی به محیط اطراف خواهد داد.
شرایط نگهداری
آبیاری بخش اصلی نگهداری پپرومیا است. این گیاه نه به نور مستقیم احتیاج دارد و نه به خاک مرغوب تنها نباید اجازه دهید که خاک گلدان بسیار پرآب و یا کاملا خشک شود. پپرومیا یک گیاه رطوبت دوست است که در فضاهای خشک به خوبی رشد نخواهد کرد.
برای ایجاد رطوبت بهتر است جزیره ایجاد کنید. منظور از ایجاد جزیره یعنی گلدان را به روی سنگ ریزههایی قرار دهید و سپس زیرگلدانی را پر از آب کنید. با تبخیر آب زیرگلدانی رطوبت مورد نیاز گیاه برآورده میشود.
۶) گندمی؛ گیاه آویز آفتاب دوست
گیاه گلدانی گندمی یا عنکبوتی را بهتر است در سبدی با ارتفاع بیشتر از گلدانهای دیگر آویزان کرد تا برگهای بلندش جای رشد کافی داشته باشند. مشخصه اصلی این گیاه (Spider Plant) برگهای سوزنی و کشیده و ریشههای توپی گوشتی و کِرِم رنگ است. سه گونه از گیاه گندمی در ایران طرفداران بسیاری دارد:
• نمونهای با برگهای کاملا سبز
• نمونهای با برگهای سفید و حاشیه سبز
• نمونهای با حاشیه برگ سفید و میانه سبز
روش نگهداری
نگهداری از این گیاه بسیار زیبا و رونده بسیار آسان است و برای افرادی که با شرایط نگهداری گیاهان آپارتمانی آویز ناآشنا هستند بسیار مناسب است. بهتر است نور فیلتر شده (نور مستقیمی که از شیشه پنجره میگذرد) به این گیاه بتابد تا از بلند شدن بیش از حد برگهای این گیاه جلوگیری شود.
این گیاه در برابر تغییرات دمایی تا حدودی مقاوم است و تا دمای ۵ درجه سانتیگراد را تاب میآورد. در فصول گرم سال و در شرایط آب و هوایی گرم بهتر است آب را به صورت اسپری به برگهای این گیاه بپاشید تا رطوبت مورد نظر گیاه تامین شود.
خاکی که برای کاشت این گیاه استفاده میکنید مهم نیست و زهکشی خاک از کیفیت آن مهمتر است. اگر آب در گلدان بماند باعث پوسیدگی ریشه و در نتیجه خشک شدن گیاه خواهد شد.
۷) سرخس
انواع سرخس را میتوان به صورت آویز در هرجایی با هر شرایطی استفاده کرد. سرخسها نوعی گیاه رونده هستند که به عنوان یکی از بهترین گزینهها برای گیاهان مناسب برای آویز به شمار میروند. سرخس بوستن، سرخس شاخ گوزنی، سرخس لاله پرنده و سرخس برگ شمشیری از جمله مهمترین انواع سرخسها به شمار میروند.
سرخس شاخ گوزنی زیباترین نوع سرخس است که برگهای آن شباهت عجیبی به شاخ گوزن دارد. این گیاه رشد انگلی دارد لذا میتوانید به روی یک تکه چوب هم آن را پرورش دهید. این گیاه بومیِ مناطق استوایی مخصوصا جزیره جاوا، گینه نو و شرق استرالیاست. سرخس شاخ گوزنی خود به ۱۷ گونه مختلف تقسیم میشود که از این حیث جزو گیاهان متنوع به حساب میآید.
شرایط نگهداری
سرخسها جزو گیاهان آویز به شمار میروند که نگهداری از آنها بسیار آسان است. سرخس باید از تابش مستقیم خورشید دور باشد و تنها محیطهای نور گیر نیاز آن به آفتاب را تامین میکند. رطوبت بالا، محیط گرم و آبیاری منظم شرایط ایده آل برای رشد سرخس به شمار میرود.
۸) فوشیا؛ گیاه آویز برای بالکن
گل گوشواره ای فوشیا زیبا و ظریف در هزاران نوع و رنگ وجود دارند، دارای شکوفه های چند رنگی هستند که به زیبایی از سبدها، گلدان ها آویزان می شوند. گیاه فوشیا که اغلب در باغچه کاشته می شوند، می توانند هم به صورت بوته ای و هم به صورت درختی باشند.
کسانی که در بالکن خود فضای کافی برای نگهداری گیاهان آپارتمانی را ندارند، گل آویز بهرین گزینه برای آنهاست. می توانید گیاهان آویز مناسب برای تراس را از نرده های بالکن آویزان کنید. این کار هم بالکن و نمای ساختمان شما را زیبا تر خواهد کرد.
شرایط نگهداری
گیاه فوشیا در برابر گرما مقاومت زیادی ندارد و سرما را بیشتر ترجیح می دهد. دمای مناسب برای آنها همان دمای اتاق حدود ۲۷ درجه سانتی گراد است. این گیاه را در معرض نور غیر مستقیم قرار دهید و در فصل تابستان بیشتر از آن مراقبت کنید. فوشیا یک گیاه رطوبت دوست است و در هوای خشک امکان پژمرده شدن آن بالا می رود.
۹) پاپیتال؛ گیاه آویز برای حیاط
بسیاری از گیاهان رونده جزو گیاهان آویز نیز هستند. از این گیاهان میتوان در باغچه، محوطه سازی، دیوار سبز و … استفاده کرد.
پاپیتال برای موارد پوششی و زینتی مورد استتفاده قرار می گیرد. مثل پوشش دیوارها، نما، نرده ها و … این گیاه هم در سایه و هم در آفتاب رشد میکند
روش نگهداری
پاپیتال نیاز به نور زیاد دارد. حداقل دما برای این گیاه ۷ درجه و حداکثر ۱۶ درجه سانتی گراد است. در زمشتان هفته ای یکبارو در تابستان هفته ای دوبار نیاز به آبیاری دارد. در فصل رشد این گیاه (بهار و تابستان) می توان از کودهای جامد و مایع طبق دستور استفاده کرد. در دو سال اول سالی دوبار گلدان پاپیتال را عوض کنید و پس از آن سالی یکبار کافی است.
موارد استفاده از گیاهان آویز در دکوراسیون داخلی
۱- استفاده از گیاهان آویز در بالکن
۲- ایجاد یک استند سبز با استفاده گیاهان آویز
۳- قرار دادن گیاه آویز در قفسه و کتابخانه
۴- ایجاد یک جدا کننده با گیاهان آویزان
۵- ایجاد تنوع با تغییر رنگ گلدان ها
۶- حل مشکل کم بودن جا
سوالات پر تکرار شما
چه نوع گیاهانی برای آویزان کردن مناسب هستند؟
گیاهان هوازی: به دلیل عدم نیاز به خاک و نگهداری آسان مثل تیلاندسیا
تراریوم: نگهداری ساده و محصور بودن آن
گیاهان رونده: ظاهر آبشاری و آویزان بودن برگ ها به آویزان بودن گلدان ظاهر زیباتری میدهد.
کاکتوس ها و ساکولنت ها: به دلیل مقاومت بالا به بی آبی، گرما، نور زیاد و کم یکی از بهترین گزینه هاست.
گیاهان آویز مصنوعی
بهترین محل برای آویز کردن گیاهان در خانه و محل کار کجاست؟
تقریبا گیاهات آویز را می توان در کل فضای خانه و محل کار آویزان کرد، اما محل آویزان کردن گیاهان به نوع گیاه بستگی دارد. مثلا اگر گیاه جزو گیاهان مناسب برای تصفیه کننده هوا و اکسیژن ساز نیست نباید در اتاق خواب آویزان شود. اگر گیاه جزو گیاهان زینتی باشد، می توان آن را در ورودی، راه پله، لابی و اتاق نشیمن آویزان کرد.
چه روش هایی برای آویزان کردن گلدان ها در منزل وجود دارد؟
آویزان کردن گلدان از سقف
چسباندن گلدان به پنجره
آویزان کردن گیاهان از صفحات مشبک فلزی و چوبی
چسباندن گیاهان با آهنربا به دیوار و یخچال
قرار دادن گیاهان آویز در کیسه های پارچه ای
از چه گلدان هایی برای گیاهان آویزی استفاده کنیم؟
امروزه انواع متفاوتی از گیاهان آویزی هستند. برای نگههداری گیاهان آویز نیز انواع مختلفی گلدان وجود دارد. مانند گلدان های پلاستیکی کم آب که یک مخزن آب به همراه خود دارند.
گلدان های از جنس حصیری که بوی نم و خاک را با خود به همراه دارند.
گلدان های رشته ای که از رشته های سیم ساخته شده اند و برای استفاده در خانه و محل کار بسیار مناسب است.
اگر در خانه یا محل کار گیاه آویز به صورت گیاهچه دارید باید نسبت به آبدهی و هرس آنها حساس تر باشید. در کل هر چه گیاهان آویزی بزرگتر باشند نگهداری آنها راحت است.
گلدان های با ارتفاع بلند و بزرگ آب بیشتری در خود نگه می دارند و به مراقبت کمتری برای پرورش آن نیاز خواهد بود.
حتما در ته گلدان باید از خزه یا الیاف نارگیل استفاده شود تا آب را به خوبی به خود جذب کند.
گلدان های سفالی زمانی مورد استفاده قرار می گیرد که گیاه به آب بیشتری برای رشد نیاز دارد.
سخن پایانی
در این مطلب با برخی از گیاهان آویز آشنا شدید و از شرایط نگهداری آنها با خبر گشتید. در کل داشتن گل و گیاه در محیط خانه و محل کار دارای فواید فراوانی است که کم و بیش با آنها آشنا هستید.
قبل از خرید و تهیه گیاه بهتر است شرایط محیطی خانه را با شرایط نگهداری گیاه تطبیق دهید. گیاهانی مانند گیاه پاپیتال و انواع پیچک نیز در دسته گیاهان آویز به شمار میروند که داشتن آنها خالی از لطف نخواهد بود.
چه بسا نداشتن گل و گیاه بهتر است از داشتن گیاهانی پژمرده و زرد رنگ است. لذا برای جلوگیری از بروز چنین مشکلی در تهیه گیاه بیشترین وسواس را به خرج دهید و در حفظ و نگهداری آن تمام سعی و تلاش خود را بکنید.
در این مقاله از منابع خارجی gardeningknowhow استفاده شده است.
تدوین:مینو غفوری ساداتیه
آدرس اینستاگرام:gooldono.stand.sidoos@
تلفن:09308743868