گل سلوی دائمی یامریم گلی زینتی (2گونه)
گل سلوی دائمی
گل سلوی دائمی یا مریم گلی زینتی با نام علمی “Salvia splendens” یکی از زیباترین گلهای تابستانه است که انواع مختلف آن به صورت یک یا چند ساله در مناطق گرمسیری یافت میشود. سلوی در لغت به معنای کبوتر بهشتی است. گل سلوی دائمی گیاهی از خانواده نعناع است و اصالتا متعلق به کشور برزیل است.
در این مقاله قصد داریم که شما را با گل سلوی دائمی آشنا کنیم و گونه های مهم آن را نام ببریم، در ادامه شما را با خواص درمانی گل سلوی آشنا خواهیم کرد و بیماری ها و آفات این گل و روش های از بین بردن آنها را نام خواهیم برد.
از سلوی دائمی یا همان مریم گلی به منظور زیباسازی و ایجاد فضای سبز در حاشیه راهها و راهروهای باغها استفاده میشود. در این مطلب قصد داریم با این گیاه زیبا آشنا شویم.
گل سلوی دائمی دوستدار محیط های گرم و مرطوب
سلوی دائمی در وضعیت رشد و در مناطق گرم و با رطوبت بالا در طول سال میتواند به ۲ تا ۳ متر ارتفاع برسد. این گیاه به دلیل ظاهر خاص گلها از محبوبترین گیاهان زینتی در سراسر جهان به شمار میرود.
خاستگاه و برخی از خصوصیات ظاهری گل سلوی دائمی
گل سلوی بومی مناطق آمریکای جنوبی و به خصوص کشور برزیل است. یافتهها نشان میدهد که برخی از گونههای این گیاه در مناطق معتدل ایران نیز دیده شده است. گل سلوی دائمی همانطور که گفته شد انواع یک ساله و چند ساله دارد که بعضی از انواع یک ساله آن را در صورت مساعد بودن شرایط میتوان برای چند سال نگهداری کرد.
سلوی دائمی برگهای متقابل پهن با شکلی شبیه به قلب دارد که در اطراف آن دندانههایی نوکتیز قرار دارد رنگ این گیاه نیز مثل قلب . گلهای گیاه حالتی خوشهای دارند و درست همانند یک چتر بالای بوته را پوشش میدهند. همچنین گلها دو عدد لب دارند که لب بالایی حالت برافراشته دارد. لب پایینی دو دندانه دارد و گسترش بیشتری دارد.
گل سلوی دائمی؛ کبوتر بهشتی این بار باغچه شما را انتخاب کرده، هدیه او را بپذیرید!
گاهی اوقات دیده شده است که کاسه گل رنگی و لولهای به شکل زنگوله و یا قیف هستند. مریم گلی در تمام طول سال برگ دارد. ارتفاع گیاه در انواع مختلف آن از 15 تا 19 سانتیمتر متفاوت است. از گونههای معروف سلوی دائمی که رواج بیشتری دارد میتوانیم به Splendens اشاره کنیم که به آن Scarlet sage نیز گفته میشود.
اکثر گونههای این گیاه دارای رنگ قرمز مایل به نارنجی هستند اما برخی از گونهها دارای رنگ ارغوانی، سفید و صورتی هستند. به صورت کل گل سلوی دائمی نیز میتوان بهعنوان گل قرمز همراه
با ترکیب دیگر گل های مکمل آن به فرد مورد نظر هدیه داد.
گونههای مهم مریم گلی زینتی
به طور کلی این گونه از گیاهان دارای دو نوع میباشند. یک نوع از سلوی دائمی که بیشتر از همه کشت و کار میشود و در مناطقی که دمای هوا بیش از ۴ درجه سانتیگراد هستند به صورت گیاهان چند ساله یافت میشوند. در صورتی که دمای هوا پایینتر باشد این گیاهان میتوانند به صورت یک ساله نیز مشاهده شوند.
این نوع از گیاهان مریم گلی زینتی میتوانند با استفاده از اصلاح ژنتیکی به رنگهای دیگری مانند صورتی و بنفش نیز تبدیل شوند. این دسته در اواخر فصل تابستان تا اواسط فصل پاییز گلدهی خود را آغاز میکنند.
نوع دیگر مریم گلی زینتی که تحت عنوان سلوی باغی دائمی از آن یاد میکنند ساقههای چوبی به همراه برگهایی به رنگ خاکستری دارد. این گونه گلهایی به رنگ آبی و بنفش دارد و کاربرد آن در طب سنتی است.
در ادامه اسم تمام گل ها و گونه های مهم مریم گلی زینتی را برای شما نام خواهیم برد و آنها را شرح میدهیم.
۱) گونه اسپلندنز
گونه اسپلندنز از گونه های مهم گل سلوی دائمی است که به صورت چند ساله یافت میشود. گل آذین این گونه سنبله انتهایی است. این گونه دارای گلهای با حالت لولهای شکل و به رنگ قرمز است. سایر واریتههای اسپلندنز دارای رنگهایی مانند بنفش، صورتی و سفید است.
۲) گونه کوکسینا
کوکسینا یکی از واریتههای مریم گلی زینتی است که دارای برگهایی شبیه به قلب است. این برگها حالتی دندانهدار دارند. گلهای کوکسینا به رنگ قرمز است که بر روی سنبله انتهایی به صورت کاملا نازک ظاهر میشود و رنگ زیبای خود را به نمایش میگذارد.
خواص درمانی گل سلوی دائمی
گل سلوی دائمی یا همان مریم گلی در فرهنگهای عامه کشورهای مختلف به عنوان گیاهی دارویی شناخته میشود. این گیاه به خصوص در طب سنتی کشور ما نیز از اهمیت و جایگاه ویژهای برخوردار است.
در ادامه قصد داریم تا به چند مورد از مهمترین فواید درمانی سلوی دائمی اشاره کنیم:
به تعویق انداختن روند پیری سلولهای بدن | مناسب برای پوستهای چرب |
مقابله با ریزش مو و داشتن موهایی براق | درمان برخی از مشکلات پوستی |
خواص ضد التهابی | جلوگیری از تعرق زیاد |
درمان گلودرد | پیشگیری از افسردگی |
مناسب برای سلامت دندانها | موثر در درمان بیماریهای قلبی |
آفات و بیماریهایی که گل سلوی دائمی را تهدید میکنند
از بیماریهای قارچی گل سلوی دائمی میتوانیم به لکه برگیها، سفیدک پودری، سوختگی بوترتیس و بوته میریها اشاره کنیم. از طرفی در صورت مساعد نبودن محل نگهداری مریم گلی زینتی ممکن است آفاتی مانند تریپس، کنه، شته، شپشک آرد آلود و همچنین مگس سفید این گیاه را مبتلا کنند. یکی از شرایطی که میتواند باعث ایجاد چنین مشکلاتی برای گیاه شود، خیس شدن برگها در طول آبیاری و همچنین قرارگیری به مدت طولانی در معرض سایه است.
شرایط استاندارد برای حفظ و نگهداری از مریم گلی
گل سلوی دائمی نسبت به آبیاری حساسیت بالایی دارد. از طرفی آبیاری زیاد و کم میتواند به گلها آسیب زیادی وارد کند. در هنگام جوانه زدن بذر گل سلوی این گیاهان نیازمند رطوبت خاک هستند اما پس از جوانه زدن، هر زمان که خاک گیاه خشک شد میتوانید آبیاری را شروع کنید. در صورتی که آبیاری گلها کم باشد و خشکی بیش از حدی درون خاک حس شود، گلدهی گیاه به طرز محسوسی کاهش خواهد یافت.
گیاهان بزرگتر و بالغتر سلوی دائمی میتوانند تا حد زیادی خشکی خاک را تحمل کنند اما اگر آبیاری به صورت منظم انجام شود گیاه میتواند به بهترین حالت رشد خود برسد. توجه داشته باشید که آبیاری بیش از حد گل سلوی دائمی میتواند سبب زردی برگها، پوسیدگی ساقهها و همچنین ریزش گلها شود.
نور مورد نیاز گل سلوی دائمی
ویژگی اصلی سلوی دائمی این است که بیشتر واریتههای آن را میتوان مانند سایر گیاهان عضو خانواده نعناع در نقاطی که دارای نیم سایه هستند مثل زیر درختان کشت نمود. البته توجه کنید که کشت آن در مناطق آفتابگیر نیز مشکل خاصی را برای گیاه ایجاد نخواهد کرد. مریم گلی زینتی نیاز شدیدی به نور آفتاب دارد و نیازمند حداقل ۱۴ ساعت نور آفتاب است.
به طور کلی میتوان گفت که این گیاهان در مناطقی که تابستانهای نسبتا گرم داشته باشد، بهترین شرایط رشد خود را تجربه خواهند کرد. در صورتی که گل سلوی دائمی را در منزل خود پرورش میدهید، به شما توصیه میکنیم که حتما آن را در کنار پنجرههای قسمت جنوبی منزل قرار دهید زیرا مناطق کم نور باعث میشود تا این گیاهان علفی کم رنگ شوند. از دیگر مضرات نور کم برای گل سلوی دائمی عدم گلدهی و ابتلا به انواع بیماریهای قارچی است.
دمای بهینه برای رشد مریم گلی زینتی
گل سلوی دائمی نمیتواند دمای پایینتر از ۱۰ درجه سانتیگراد را تحمل کند. این گیاهان در دمای پایینتر از ۴ یا ۵ درجه سانتیگراد به طور کامل از بین میروند. گرمایی که بیش از اندازه باشد به همراه آفتاب در موارد نادری میتواند بر روی میزان گلدهی سلوی دائمی تاثیرگذار باشد. بهترین مکان برای مراقبت و نگهداری از سلوی، مکانی است که با وجود گرمای روز از سایه بعد از ظهر هم برخوردار باشد.
چه میزان رطوبت برای رشد این گیاه نیاز است
همانطور که در قسمت مربوط به آبیاری گل سلوی دائمی نیز به آن اشاره کردیم، این گیاه به هنگام جوانهزنی به رطوبت احتیاج دارد اما پس از گذشت این دوران حد متوسطی از رطوبت نیز برای رشد گیاه کفایت میکند. گل سلوی دائمی میتواند تا حدودی خشکی را نیز تحمل بکند اما این خشکی نباید بیش از حد طول بکشد. بهتر است پس از مشاهده خشکی بستر، سطح خاک را مقداری آبیاری نمایید.
خاک محل نگهداری چه شرایطی داشته باشد؟
گل مریم گلی زینتی به خاکی سرشار نیاز دارد. اما نیتروژن بیش از حد میتواند گلدهی نامطلوب و افزایش رشد رویشی را به دنبال داشته باشد. خاکی که برای گل سلوی دائمی در نظر دارید نباید شور باشد. زیرا شوری میتواند آسیب زیادی را به گیاه شما وارد کند. به شما توصیه میکنیم هیچگاه تا زمان رشد کامل، اقدام به کوددهی نکنید و یا اگر قصد همچین کاری را دارید حتما از دوز پایین استفاده کنید.
نحوه هرس کردن مریم گلی زینتی
در مرحله اول رشد گل سلوی دائمی ابتدا ساقه اصلی گیاه را سرزنی کنید تا ساقههای اطراف تحریک به رشد شده و پرپشتتر شوند. انجام این کار همچنین میتواند تعداد ساقههایی که گل میدهند را نیز افزایش دهد. بهترین زمان برای انجام چنین کاری ابتدای فصل تابستان است. دیگر اینکه اگر بر روی گیاه شاخه خشک شدهای را مشاهده کردید باید آن را سریعا از ساقه اصلی جدا کنید.
گل سلوی دائمی؛ گیاهی زیبا، مقاوم و ارزشمند در طب سنتی
منشا اصلی گل سلوی دائمی آمریکای جنوبی است. این گیاهان به دلیل رنگ زیبایی که دارند مورد توجه بسیاری از باغداران و کشاورزان هستند. معمولا گل سلوی دائمی را علاوه بر باغچه در حاشیه دیوارها نیز میکارند. اگر قصد کاشت و نگهداری از سلوی دائمی در آپارتمان خود را دارید میتوانید آنها را در گلدانهای آپارتمان خود نیز بکارید.
گل سلوی دائمی دارای برگهایی است که در آنها مقادیر بسیار زیادی از آنتیاکسیدان یافت میشود که میتواند تا حد زیادی روند پیری سلولهای بدن را با تاخیر همراه کند. از عصارهای که از مریم گلی زینتی به دست میآید در درمان آلزایمر استفاده میشود.
به خانمهای باردار توصیه میکنیم که طی این دوران حساس به هیچ وجه گل سلوی دائمی را نزدیک خود قرار ندهند. اگر به دنبال گیاهی زیبا با فواید درمانی مختلف هستید، پیشنهاد ما به شما نگهداری از گل سلوی دائمی است.
حداقل دمای قابل تحمل این گل چند درجه سانتیگراد است؟
حداقل دمای قابل تحمل ۵ درجه سانتیگراد است.
روش کاشت این گل به چه صورت است؟
از طریق کاشت بذر و تقسیم گیاه در بهار امکان پذیر است.
برای رشد بهتر به چه خاکی نیاز دارد؟
به خاک غنی با زهکشی خوب نیاز دارد.
در برگ های سلوی دائمی چه عنصر مفید و ضد سرطانی وجود دارد؟
در برگ های گل سلوی دائمی مقدار بسیار زیادی آنتی اکسیدان وجود دارد که به عنوان یک عنصر ضد سرطان شناخته میشود.
تدوین:مینو غفوری ساداتیه
آدرس اینستاگرام:gooldono.stand.sidoos@
تلفن:09308743868