گل میخک؛ نگهداری و خواص درمانی آن(30خاصیت)
گل میخک که نام علمی آن (Syzygium aromaticum) است و به میخک صدپر هم معروف است، جوانههای گل درخت میخک هستند. این گل دارای عطر و طعم خوبی است و از گذشته بهعنوان ادویه نیز مورد استفاده قرار میگیرد. این گیاه خواص درمانی و دارویی زیادی دارد حتی چوب میخک نیز برای سلامت بدن و درمان بیماریها خواص فوقالعادهای دارد.
نام فارسی: میخک
نام انگلیسی: Carnation
نام علم: Caryophillus Dianthus
خانواده: میخک(Caryophylaceae)
زادگاه: خاور نزدیک
تاریخچه و مشخصات گیاه
گل میخک یکی از گل هایی است که در سطح وسیعی از جهان برای تزئین باکس گل یا سبد گل از آن استفاده میشود. همچنین میخک در سطح انبوهی جهت تولید گل بریده کشت می گردد و افزایش طول عمر و کیفیت پس از برداشتن گل بریده میخک از نظر اقتصادی از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
گل میخک چه گلی است؟
با توجه به فراز گرا بودن این گل چنانچه گل های شاخه بریده این گیاه بعد از جدا شدن از پایه مادری در شرایط مناسبی نگهداری نشوند به علت شروع شدن فرایندهای منجر به پیری ماندگاری پس از برداشت آنها کاهش پیدا خواهد کرد.
این گل گیاهی است بومی جزایر اندونزی و اقیانوسیه که امروز به خاطر گل های زیبایش در سراسر جهان کشت و کار می شود. جنس Dianthus بیش از ۳۰۰ گونه دارد که چندین گونه از آن به عنوان گیاه زینتی باغچه ای گل بریدنی با گیاه گل دهنده گلدانی پرورش داده میشود که عمومی ترین آنها گل میخک قرنفل، میخک باغی و هیبرید بین این دو میخک گل کاران است. در کشورهای اروپایی به ترتیب رز، داوودی و میخک بیشترین میزان تولید گل شاخه بریده را به خود اختصاص داده است.
عواملی که سبب عدم موفقیت ایران در توسعه و صادرات گل های بریده شده است:
عبارتند از روش های نادرست بسته بندی، حمل و نقل، و عدم مراقبتهای پس از برداشت و مشکل عمده گل های بریده داشتن عمر کوتاه پس از برداشت آنهاست.
گل میخک از گل های شاخه ای محبوب دنیا محسوب شده و در تجارت بین المللی گل های شاخه بریده مقام ششم را به خود اختصاص داده است.
این گل در ابتدا توسط گیاه شناس یونانی تئوفرستوس ، دیانتوسه نامیده شد که گل بومی منطقه خاور نزدیک است و ۲۰۰۰ سال قدمت دارد. برخی از پژوهشگران بر این باورند که نام میخک از کلمه ی تاجگذاری یا تاج خورشید گرفته شده است، زیرا این گل، یکی از گل هایی بود که در مراسم تاجگذاری پادشاهان یونان استفاده می شد.
گل میخک نماد و نشانه چیست؟
این گل، امروزه بیشتر نشانه عشق، افتخار، برتری و جذابیت است. میخک قرمز کم رنگ، نشانگر تحسین و میخک قرمز پر رنگ نشانگر عشق و احساسات بسیار عمیق است. اسانس میخک دارای اوژنول، کاربوفلین، الكل، بنزیلیک، بنزوات دموتیل، فورفوول و اتیلن است اوژونول که ماده اصلی میخک می باشد، آرامکننده و ضد عفونی کننده از آن در دندان پزشکی برای آرام کردن درد دندان استفاده می شود.
میخک معمولی بر اساس مدارک و اسناد تاریخی میخک دایانتوس یک گیاه بسیار قدیمی است و حداقل ۳۰۰ سال قبل از میلاد مسیح بعنوان گل مورد علاقه افراد در مراسم مختلف مورد استفاده بوده است (دایانتوس به یونانی به معنی بوی خدایان است.)
احتمالا بوی خوش و رایحه این گل در طی این سالها و شاید در اثر عملیات به نژادی از بین رفته و بر اثر تغییرات ژنتیکی دارای خصوصیات دیگر شده است.
تقسیم بندی گل میخک
۱) میخک های تک شاخه یا میخکهایی که اصطلاحا تحت نام میخکهای استاندارد معروف هستند. این گیاهان گل های درشت، تک شاخه و دم گل بسیار بلندی دارند.
۲) میخک های خوشه ای یا پا کوتاه که اصطلاحا میخک های مینیاتوری می نامند. در این گروه گل های اسپریل از گل های چند شاخه، منشعب و ریز تشکیل شده اند که دمگل های کوتاهی دارند. امروزه رقم جدیدی بنام اسپری که دارای گل آذین خوشه است، برای منظور شاخه بریده کشت و کار می شود.
کاربرد و مصرف گل میخک
کاربرد و مصرف میخکها بیشتر بستگی به فرهنگ عامه مردم و شناخت مردم دارد. در ایران اصولا مردم گل های شاخه بلند با گل درشت تر می پسندند. اما در نزد اروپاییان گل هایی با دم گل کوتاه تر و در اندازه کوچکتر مطلوب است. بطور متوسط هر سال حداقل ۱۰ تا ۱۵ رقم جدید از میخک به دنیا معرفی می شود.
خواص دارویی گل میخک چیست ؟
۳۰ خاصیت درمانی باور نکردنی:
میخک یعنی خشک شده غنچه درخت میخک از دو هزار سال پیش بعوان ادویه بکار میرفته است.
میخک از نظر طب قدیم ایران خیلی گرم و خشک است و دارای خواص بسیاری است.
۱) برای رفع دندان درد و گوش درد یک قطره از اسانس میخک و یا روغن آنرا روی دندان بمالید و یا در گوش بچکانید.
۲) میخک تقویت کننده مغز میباشد و کسانیکه حافظه ضعیف دارند باید از دم کرده میخک استفاده کنند.
۳) میخک از سرطان جلوگیری کرده و حتی درمان کننده سرطان میباشد.
۴) برای رفع سردرد مفید است
۵) در برطرف کردن فلج و لقوه موثر است
۶) ضعف اعصاب را درمان میکند
۷) برای رفع تنگی نفس مفید است
۸) کسانیکه مبتلا به بیماری وسواس هستند برای درمان آن باید میخک بخورند
۹) مقوی معده و جهاز هاضمه است.
۱۰) کبد و کلیه را تقویت میکند
۱۱) سکسکه را برطرف میکند
۱۲) برای تقویت نیروی سرد مزاجان مفید است بدین منظور باید ۲ گرم از پودر میخک را با شیر مخلوط کرده و هر روز به مدت یک هفته از آن استفاده کرد.
۱۳) کسانیکه قطره قطره ادرار میکنند برای درمان آن باید چای میخک بنوشند.
۱۴) میخک اشتها آور است.
۱۵) بدن را تقویت میکند
۱۶) برای ترمیم قرنیه چشم و برطرف کردن لکه در چشم، میتوان چند قطره از محلول آبی میخک در چشم بچکانید.
۱۷) میخک تب بر است.
۱۸) میخک کرم کش است و داروهای کرم کش دارای میخک است
۱۹) برای گردش خون و قلب مفید است
۲۰) اسهال و دل درد را تقویت میکند
۲۱) برای درمان کمردرد، چای میخک و یا دو قطره اسانس میخک را با آب گرم و یا چای مخلوط کرده و بنوشید.
۲۲) نوشیدن یک فنجان چای میخک بعد از غذا گاز و درد معده را از بین میبرد
۲۳) استفاده از میخک گرفتگی عضله را از بین میبرد.
۲۴) جویدن میخک بوی بد دهان را برطرف می کند
۲۵) برای درمان غذایی و تقویت رحم باید از ۴ گرم میخک، هر روز به طور مرتب استفاده نمود.
۲۶) میخک ضد عفونی کننده بسیار خوبی است و می توان از آن به عنوان کمپرس برای شستشوی زخم ها استفاده کرد.
۲۷) برای آسان کردن زایمان خانم های حامله باید در ماه های آخر بارداری هر روز چای میخک استفاده کنند و حتی در اتاق های زایمان نوشیدن چای میخک، زایمان را تسهیل می کند.
۲۸) برای برطرف کردن دردهای رماتیسمی ۳ تا ۴ قطره روغن میخک را با ۵ گرم روغن بادام مخلوط کرده و روی قسمت های دردناک بمالید.
۲۹) خواص گل میخک برای درمان زود انزالی مردان
۳۰) خواص میخک برای لاغری
طرز تهیه چای و دمنوش گل میخک
طریقه مصرف میخک: برای تهیه چایی یا دم کردن میخک مقدار ۱۰ گرم میخک را با یک لیتر آب جوش مخلوط کرده و به مدت ۵ دقیقه دم کنید. همانطور که گفته شد میخک بسیار گرم است، بنابراین برای گرم مزاجان مناسب نیست و ممکن است باعث ناراحتی کلیه و روده ها شود. این گونه افراد باید میخک را با صمغ عربی مخلوط کرده و بخورند.
میخک گیاهی نیمه مقاوم
میخک گیاهی چندساله نیمه مقاوم با ساقه های منشعب است. رقم های مدرن میخک گل کاران دائم گل بوده و برای تولید گل بریدنی در گلخانه پرورش داده می شود. محل اتصال برگ ها به ساقه که در واقع همان گره است در میخک کاملا متورم و برجسته است. اولین گره در پایین ساقه گیاه، نسبت به گره بالاتر رشد رویشی بیشتری دارد. شاخساره های رویشی محوری از نظر تعداد برگی که پیش از گل آغازی تشکیل می دهند، متفاوتند.
شاخساره هایی که در گـره های زیر گـل تشکیـل می شوند تعداد برگ کمی پیش از گل آغازی تولید می کنند ولی شاخساره های حاصل از گره های پایین، برگ بیشتری تولید کرده و گل با ساقه طویل تر تولید می کنند. گل ها به صورت منفرد در انتهای ساقه ها قرار دارند.دارای رقم های کم پر و پر پر است. لبه گلبرگ ها دندانه دار و اغلب به هم پیچیده است.
رنگ های گل میخک
دارای رنگ های قرمز، سفید، صورتی، زرد و نارنجی می باشد. برخی نیز دو رنگ هستند. این گل اغلب به عنوان گل بریدنی استفاده می شود. گرچه به عنوان گل حاشیه ای و گل گلدانی و نیز در باغ صخره ای هم مورد استفاده قرار می گیرد. از نظر تیپ گل آذین، میخک به دو فرم استاندارد و اسپری یا مینیاتور دیده می شود. در تیپ استاندارد، جوانه های گل زیر گل انتهایی را حذف می کنند تا فقط یک گل درشت به دست آید.
میخک مینیاتوری (گل زینتی)
در تیپ اسپری یا مینیاتور جوانه انتهایی حذف می شود و جوانه های جانبی روی ساقه طویل حفظ می شود تا تعداد زیادی گل حاصل شود. تا ۲ –۳ سال می توان به طور مداوم از آن گل گرفت ولی با پیر شدن، گلدهی کم شده و کیفیت گل ها کاهش می یابد. به طور معمول در بهار پس از دومین برداشت گل گیاهان را حذف می کنند. گل میخک یک گل مناسب برای کاشت در گلدان می باشد.
با این گل می توان فضای زیبایی را در خانه و بالکن به وجود آورد. گل میخک در رنگ های زیادی وجود دارد. رنگ های گل میخک عبارتند از :قرمز، صورتی، بنفش، سفید و گاهی اوقات به رنگ زرد هم دیده می شود. گل میخک دو رنگ هم وجود دارد. ارتفاع گل میخک از ۱۵ سانتی متر تا ۹۰ سانتی متر می باشد و قطر گل های میخک ۳ تا ۵ سانتی متر است و یک گل معطر می باشد. گل میخک بسیار زیباست و گلکاران و باغبانان به این گل علاقه زیادی دارند.
درخت میخک
درخت میخک بومی جزایر اندوزی و اقیانوسیه است و به علت زیبایی خاصی که دارد امروزه در بشتر نقاط دنیا به عنوان درخت زینتی پرورش داده می شود. میخک درختی است کوچک و مخروطی شکل که برگهای آنها هیچ وقت زرد نمی شود و در تمام طول سال سبز است.
ترکیبات شیمیایی
غنچه های گیاه میخک پس از باز شدن یعنی قبل از این که رنگ خاکستری و ارغوانی آن تبدیل به قرمز شود، باید چیده و خشک شوند، میخک که به عنوان ادویه و دارو به کار می رود، پودر این غنچه ها است.غنچه میخک دارای ۱۶ درصد و ساقه های درخت در حدود ۵ درصد و برگ های آن دارای ۲ درصد اسانس روغنی است که از تقطیر این قسمت ها به دست می آید.
اسانس میخک
اسانس میخک دارای بویی قوی و طعمی سوزاننده است و این اسانس سفید رنگ است و اگر در مجاورت هوا قرار گیرد رنگ آن تیره و غلیظ می شود.اسانس میخک دارای اوژنول، اربوفیلین، الکل بنزیلیک، بنزوات دو متیل، فورفوول و اتیلن است.اوژنول که ماده اصلی میخک است آرام کننده و ضد عفونی کننده است و از آن در دندان پزشکی برای آرام کردن درد دندان استفاده می شود.
کاشت و پرورش گل میخک (۸ مرحله تکثیر)
۱) دانه گل میخک
دانه های میخک را می توان از گل های میخک جمع آوری کرد و همچنین می توان آن ها را از فروشگاه های محصولات باغبانی نیز تهیه کرد. دانه های گل میخک را باید شش تا هشت هفته قبل از آخرین سرما کاشت. دانه گل میخک را می توان فقط روی خاک قرار داد یا آن را با لایه نازکی از خاک پوشاند.
گل میخک به آسانی رشد می کند و آفتاب کامل و خاک غنی با زهکشی خوب را ترجیح می دهد. گل میخک در بهار گل می دهد.در صورتی که دانه های گل میخک در زمین کاشته شود باید آن ها را در فاصله ۲۵ تا ۳۰ سانتی متر کاشت.
۲) تکثیر گل میخک
در صورت شکل گیری بذرها می توان از آنان برای تکثیر استفاه کرد . بذرها را می توان در پاییز و یا در اواخر زمستان در مخلوط خاک برگ +کوکوپیت مرطوب و در مکانی گرم کاشت اما بعد از جوانه زنی بذرها بهتر است که انان را به مکانی خنک تر منتقل کرد زیرا در محیط گرم رشد ضعیفی خواهند داشت. از قلمه چوب نیمه رسیده این گیاه که در بهار تهیه می شود و یا قلمه چوب سبز که در تابستان از گیاه گرفته می شود
می توان جهت تکثیر این گیاه استفاده کرد. قلمه ها به طول ۷-۵ سانتیمتر تهیه می شوند و اگر قسمتی کوچک از چوب قدیمی تر در پایین قلمه ها و همراه انان باشد ریشه زایی بهتر انجام میشود. البته ریشه زایی در قلمه های این گیاه پایین است و در صورت استفاده از هورمونهای ریشه زایی احتمال تولید ریشه و و گرفتن قلمه ها افزایش می یابد. را می توان در مخلوط کوکوپیت +پرلایت کاشت. محیط را باید مرطوب نگهداری کرد.
۳) هرس
این گیاه ازهرس پذیری خوبی برخودار است و می توان با انجام عمل هرس اندازه و تا حدودی شکل آنرا کنترل کرد بنابر همین مسئله گاهی از گیاهان میخک ژاپنی به عنوان پرچین استفاده می شود البته عمل هرس به شکل منظم به دلیل قطع پی در پی ساقه های انتهای موجب کاهش احتمال شکل گیری گلها خواهد شد و اگر گلدهی این گیاه مد نظر است می توان زمان هرس را به بعد از گلدهی موکول کرد.
اگر شکل و فرم درختچه ای این گیاه مد نظر است می بایست با قطع شاخه های زیرین می توان بلند شدن شاخه های اصلی را تحریک کرد.
۴) نور و دما
به طور کلی، میخک به هوای خنک و نور زیاد احتیاج دارد اما چندان به سرما مقاوم نیست. در واقع در درجه اول نور و پس از آن دما از جمله مهمترین عوامل مؤثر بر سرعت رشد و گلدهی میخک می باشند.
دما، سرعت گل انگیزی و نیز نمو گل را تحت اثر قرار می دهد. دمای بهینه برای تولید گل، °C10 در شب و 13 تا °C16 در روز است. دماهای بالا باعث کاهش قطر گل می شود.شدت نور، تعیین کننده سرعت گل انیزی است. وقتی میزان نور کم است گل انگیزی کند بوده و برگ بیشتری تولید می شود.
در نور زیاد،گل انگیزی سریع بوده و ساقه ها در زمان برداشت برگ کمتری دارند. ولی سرعت نمو گل تحت تأثیر میزان تابش نور قرار نمی گیرد. نور کم باعث ایجاد ساقه های ضعیف و در نتیجه کاهش کیفیت گل می شود. فتوپریود اثری مستقیم روی گلدهی و وضعیت ساقه دارد.
گیاهانی که در شرایط نوری زیر ۸ ساعت رشد می کنند دارای ساقه های بلندتر، گل های کمی درشت تر و شاخه های جانبی بیشتر هستند. ولی آن هایی که در فتوپریود زیر ۱۶ ساعت رشد می کنند ساقه های کوتاه تر و شاخه های جانبی کمتری دارند.
۵) خاک
گرچه میخک در خاک های به نسبت سنگین بهتر از گل های دیگر مقاومت می کند ولی کیفیت و میزان محصول آن دراین شرایط کاهش می یابد. خاک باید دارای زه کشی خوب باشد، بنابراین خاک های شنی لومی که با مواد آلی اصلاح شده اند بسیار مناسب هستند، ترکیب خاک مناسب شامل ۱۰% رس، ۴۰% ماسه و ۵۰% پیت است.
خاک های اسیدی را دوست ندارد و pHخنثی و یا 6 –7 برای آن مطلوب است.آبیاری:خاک میخک باید همیشه مرطوب باشد. بنابراین بسته به عوامل مختلف مانند بافت خاک، طول روز، دما و رطوبت هوا، تناوب آبیاری متفاوت است.
زمانی که شدت نور کم باشد، با کاهش مقدار آب در دسترس گیاه می توان از ایجاد شاخه های ضعیف جلوگیری کرد.
۶) کوددهی
کمبود نیتروژن باعث می شود رشد میخک کم شده، برگ ها نازک و باریک شوند و انحناء طبیعی آن ها از بین برود.
باید کودهای پتاسیم دار و فسفره به خاک اضافه شود که میزان نیاز این کودها به تقریب ۴ برابر کودی است که برای بستر کاشت گل های یک ساله توصیه شده است. محلول پاشی آهن نیز توصیه شده است. میخک به کمبود بُر حساس است و علائم آن شامل:
۱- گل ها و غنچه های بدشکل
۲- تولید شاخه های کوتاه
۳- انشعابات زیاد در انتهای ساقه است.
۷ ) نور
به مکانی با آفتاب کامل یا نیمه سایه نیاز دارد . البته در مناطقی که هوا در طی فصل رشد گرم است کاشت گیاه در مکانی نیمه سایه – نیمه افتاب توصیه می شود بخصوص اینکه از ظهر به بعد مکان کاشت سایه باشد تا گیاه به دلیل گرمای هوا و تابش نور آفتاب اسیب نبیند. این مسئله بخصوص برای گیاهان کاشته شده در گلدان اهمیت دارد
در غیر اینصورت نوک و حاشیه برگها حالتی خشکیده و قهوه ای را می یابند. به همین دلیل در مورد گیاهان گلدانی بهترین مکان از نظر قرار دادن گلدان در طی فصل تابستان قسمت شرقی منزل است .
۸) برداشت
بهترین زمان برداشت در طول شبانه روز اوایل صبح است، موقعی که گل ها در تورم کامل هستند. برداشت گل ها بوسیله چاقو یا قیچی های تیز انجام می گیرد.
بعد از برداشت، گل ها درجه بندی شده و در محلول دوام بخش در دمای ۱ تا ۶ درجه سانتیگراد قرار داده می شوند. گل ها در مراحل مختلف قابل برداشت هستند. از زمان جوانه خیلی سفت تا موقعی که گلبرگ ها روی کاسبرگ ها خم می شوند.
اگر علاقه مند به مطالعه تعداد گلبرگ های گل های مختلف هستید، مقاله مربوط به گلبرگ های گل را حتما بخوانید
برداشت جهت حمل به بازارهای دور بهتر است موقعی باشد که گلبرگ باندازه ۵/۱ـ ۵/۰ سانتیمتر بالای کاسبرگ رشد کرده باشند و دارای رنگ مطلوب رقم باشد. ارقام اسپری میخک زمانی برداشت می شوند که دو تا سه گل باز شده و بقیه جوانه ها رنگ گرفته اند.در ارقام استاندارد ۲ تا ۳ گره و در ارقام اسپری ۳ تا ۴ گره در زیر محل برش در زمان برداشت گل نگه داشته می شود، تا جوانه لازم برای دوره بعدی گلدهی وجود داشته باشد.
نحوه نگهداری گل میخک
در خاک های سبک رشد خوبی داشته و کیفیت گلها بهتر خواهد شد. هر چند خاکهای سنگین را هم به خوبی تحمل می کند. دوستدار سرما است اما اصلا طاقت گرما را ندارد، روی هم رفته مکانهای آفتابی را به نقاط سایه ترجیح می دهد. در هوای گرم آبیاری را بیشتر کنید، اما در فصول سرد دفعات آبیاری را کم نمایید.
پرورش میخک در گلخانه ها و سیستم های حفاظت شده اثر بهتر و مناسب تری را در عملکرد دارد. در ایران فقط فصولی از سال یعنی زمستان و پاییز این گیاه را در گلخانه پرورش می دهند و در بقیه فصل ها آن را از سیستم گلخانه ای خارج کرده و در هوای آزاد کشت می کنند
اگر میخک بعنوان یک گیاه یکساله کشت شود، معمولا بین ۶۰ تا ۸۰ بوته در یک متر مربع کاشته میشود. از آنجا که تعداد ۲۰۰ شاخه گل بریده در هر متر مربع عدد مناسبی بوده و با هزینه های این محصول همخوانی بسیار خوبی دارد. در مجموع پرورش میخکها به صورت ۳۵ تا ۴۵ بوته گل در متر مربع مناسب است. اما باید در نظر داشت که هدف از کشت آن حداقل یک محصول دو ساله باشد.
میخک ها عمدتا از گروه گیاهان متمایل به روزهای بلند هستند. غیر از طول روز نکته حائز اهمیت در مورد میخک اندوخته غذایی خاک به مقدار کافی است. به همین منظور خاکهای غنی از مواد غذایی، عمیق و حاصلخیز برای کشت و کار میخک توصیه می شود.
خاک مناسب برای پرورش میخک مخلوطی از خاک برگ، خاک لومی، پیت و مقدار کمی کود دامی پوسیده شده می باشد. در چنین ترکیبی بشرط اینکه عمق خاک حداقل ۳۵ تا ۵۰ سانتیمتر باشد، گیاهان را مستقیم در بستر اصلی گلخانه کشت می کنند در نتیجه محصول مورد انتظار یعنی حداقل ۲۰۰ شاخه در هر متر مربع در سال به دست می آید.
در تغذیه میخک کلات های روی و آهن نقش مهمی دارند. همچنین در کشت و کار میخک عناصر غذایی، ماکرو المنتها و میکروالمنتها به خاک افزوده می شوند. عامل بسیار مهمی که در تغذیه میخک نقش تعیین کننده ای دارد کاربرد انیدرید کربنیک یا گاز دی اکسید کربن است.
کاربرد دی اکسید کربن به عنوان یک گاز و یکی از نهادهای اصلی عمل فتوسنتز اهمیت فراوان دارد و مقدار آن بین ۳۰۰ تا ۱۰۰۰ قسمت در میلیون در سنین مختلف توصیه شده است. در سنین جوانی وقتی که گیاه ۶ تا ۸ برگ دارد در حدود ۳۰۰۰ پی پی ام دی اکسید کربن در گلخانه استفاده می شود و این کار تا دوره قبل از گل دهی ادامه می یابد.
برای پرورش گل میخک توجه به نکاتی ضروری است:
مرحله اول – سربرداری؛ در مرحله اولیه رشد گیاه شروع میشود وقتی ۶ تا ۸ برگ روی گیاه ظاهر شد، آخرین جوانه برگی قطع می شود تا از بخش های پایین شاخه زایی صورت بگیرد.
مرحله دوم – مرحله گل دهی؛ بعد از پایان مراقبتهای لازم از گیاه مرحله گل دهی فرا می رسد. وقتی که غنچه اول ظاهر شد تعداد زیادی غنچه های دیگر در اطراف وجود دارند که حذف آنها ضرورت و اهمیت خاصی دارد.
بهترین زمان برای برداشت گل ها وقتی است که ۲۵ تا ۳۰ درصد گلهای مزرعه شکفته شده باشند. برای میخک زمانی که یک سوم طول گلبرگها از غنچه خارج شده باشد بهترین زمان چیدن (برداشت) گل است. همچنین
دو گروه از عوامل در ماندگاری گلهای شاخه بریده دخالت دارند:
الف) عوامل قبل از برداشت
ب) عوامل بعد از برداشت گل
عوامل قبل از برداشت شامل:
۱) نور مناسب
۲) درجه حرارت مناسب
۳) رطوبت مناسب
۴) تغذیه مناسب
خلاصه مقاله و سوالات متداول شما
خواص گل میخک چیست؟
۱) برای رفع دندان درد و گوش درد یک قطره از اسانس میخک و یا روغن آنرا روی دندان بمالید و یا در گوش بچکانید.
۲) میخک تقویت کننده مغز میباشد و کسانیکه حافظه ضعیف دارند باید از دم کرده میخک استفاده کنند.
۳) میخک از سرطان جلوگیری کرده و حتی درمان کننده سرطان میباشد.
۴) برای رفع سردرد مفید است
۵) در برطرف کردن فلج و لقوه موثر است.
مراحل تکثیر گل میخک چگونه است؟
۱- دانه گل میخک ۲- تکثیر گل میخک ۳-هرس ۴- نور و دما ۵-خاک ۶- کوددهی ۷-نور ۸- برداشت
طرز تهیه چای و دمنوش گل میخک چیست؟
برای تهیه چایی یا دم کردن میخک مقدار ۱۰ گرم میخک را با یک لیتر آب جوش مخلوط کرده و به مدت ۵ دقیقه دم کنید). همانطور که گفته شد میخک بسیار گرم است، بنابراین برای گرم مزاجان مناسب نیست و ممکن است باعث ناراحتی کلیه و روده ها شود. این گونه افراد باید میخک را با صمغ عربی مخلوط کرده و بخورند.
بهترین روش نگهداری از گل میخک چیست؟
در خاک های سبک رشد خوبی داشته و کیفیت گلها بهتر خواهد شد. هر چند خاکهای سنگین را هم به خوبی تحمل می کند. دوستدار سرما است اما اصلا طاقت گرما را ندارد، روی هم رفته مکانهای آفتابی را به نقاط سایه ترجیح می دهد. در هوای گرم آبیاری را بیشتر کنید، اما در فصول سرد دفعات آبیاری را کم نمایید.