گلدان گل آگلونما Sidos plastic cylindrical pot گلدان استوانه ای پلاستیکی
گلدان آگلونما

 

گلدان گل آگلونما وآنچه باید بدانیم


نام علمی این گیاه Aglaonema است که به گیاه سبزه چینی هم معروف است، اون رو از خانواده بزرگ شیپوری ها میدونند و متعلق به مناطق گرمسیری شرق آسیا است.

گل آگونما گیاه بسیار زیبایی با برگ های ابلق، ساقه ها کوتاه و برگ های بیرون آمده از غلاف، نیزه ای شکل و خم شده به طرف پایین با طول ۱۲ تا ۱۵ سانتیمتر (که گاه تا ۲۰ سانتیمتر نیز می رسند) است.

مقاومت خوبی در برابر سایه و خشکی دارد.

گلدان گل آگلونما در حدود چهل گونه گیاه علفى در هند و مالزى دارد كه برخى از آنها به خاطر داشتن برگ هاى ابلق به عنوان گیاه زینتى در گلخانه ها نگهدارى مى شوند.

شیره گیاه آگلونما سمی است و باعث سوزش در پوست شده و اگر وارد دهان شود منجر به سوزش دهان، لب ها، گلو و زبان میشود

گیاهی همیشه سبز با برگهای زینتی است که برگهای آن (مستطیلی نیزه‌ای) می باشد اندازه برگها بر حسب گونه بطول ۲۵ سانتیمتر و پهنای ۱۲ سانتیمتر نیز می‌باشد ارتفاع گیاه برحسب گونه تقریباً بین ۲۰ تا ۴۰ سانتیمتر در سطح فوقانی خود تغییر می‌کند دارای نقاط و یا لکه‌های سبز تیره می‌باشد. گلهای این گیاه سفید و در تابستان آشکار می‌شود. میوه‌های آن قرمز رنگ می‌باشد.

با نگهداری درست و طولانی مدت از این گیاه شاهد میوه آن خواهید بود، جالب است بدانید که فقط و فقط یک میوه خواهد داد.

شرایط درست نگهداری گلدان گل آگلونما در خانه

به صورت کلی باید گفت که این گیاه جزو گیاهان مقاوم است و با فراهم کردن حداقل ها برای آن میتوان شاهد رشد کم و زنده موندن اون بود ولی به صورت کلی این گیاه به نور نسبتا زیاد، دمای معمول اتاق، رطوبت معمول اتاق و برای رشد بهتر ساخت جزیره، آبیاری متوسط و کوددهی در فصل رشد گیاه است .

طریقه آبیاری گیاه آگلونما

ین گیاه آبیاری زیاد رو دوست نداره و اگر آبیاری زیاد باشه و یا گلدان زهکشی, بالایی نداشته باشه به مرور ساقه و ریشه گیاه پوسیده خواهد شد پس سعی کنید هر زمان خاک گلدان تا عمق ۲ الی ۳ سانتی متر خشک شد بهش آب بدید، آبیاری به نحوی باشه که گیاه کاملا سیراب بشه یعنی چه؟ یعنی به اندازه یا به گیاه آب بدید که آب اضافی از زیر گلدان خارج بشه و آب اضافی رو دور بریزید.

ین گیاه به هیچ وجه نور مستقیم خورشید رو نمیتونه تحمل بکنه و حتما باید در محلی با نور فیلتر شده قرار بگیره، همانطور که میدونید این گیاه جزو گیاهان مقاوم به نور کم هست پس میتونه در هر نقطه از خانه که نور کمی وجود داره زنده بمونه، گونه سبز این گیاه رو میشه در هر محلی از خونه نگهداری کرد ولی گونه های ابلق نیاز به نور بیشتری دارند.

درسته گفتیم این گیاه به نور کم مقاوم هست ولی برای داشتن رشد خوب به هیچ وجه همیشه در چنین مکان هایی نگهداری نکنید، بهترین محل برای اون پشت پنجره بانور فیلتر شده است.

اگلونما در مقابل دود و گاز حاصله از شوفاژ  و اجاق گاز حساس است و به سرعت برگهای پائینی خود را از دست می‌دهد. پس به هیچ وجه در معرض این گونه وسایل قرار ندید.

دما مناسب برای آگلونما

این گیاه در دمای حدود ۱۸ الی ۲۳ درجه سانتی گراد میتونه به خوبی رشد کنه ولی توجه داشته باشید جزو گیاهانی است که به سرما حساس بوده و اگر دما خیلی پایین بره و یا مدت طولانی در دمای پایین قرار بگیره دچار مرگ خواهد شد، زمستان دمای ۱۳ الی ۱۵ درجه سانتی گراد میتونه براش خوب باشه، همانطور که در بالا گفتم به هیچ وجه در مقابل وسایل گرمایشی و سرمایشی نباید قرار بگیره.

با بالا رفتن دما در محل نگهداری میزان آبیاری و رطوبت محیط هم باید افزایش پیدا کند.

رطوبتت مورد نیاز آگلونما

این گیاه هم همانند سایر گیاهان آپارتمانی برای رشد به رطوبت نسبی محیط نگهداری نیاز دارد و اگر رطوبت محیط خیلی خیلی کم بشه برگها دچار سوختگی خواهند شد، پس سعی کنید با بالا رفتن دما رطوبت رو براش فراهم کنید، روش هایی مثل ساخت جزیره برای گلدان, دستگاه رطوبت ساز و غبارپاشی در زمان عصر و صبح میتونه براش خوب باشه.

توجه داشته باشید که غبارپاشی آگلونما باید با آب جوشیده سرد شده در ریز ترین حالت اسپری و از فاصله ۴۰ سانتی متری انجام بشه.

خاک آگلونما

این گیاه هم به خاک سبک بازهکشی بالا نیاز داره تا رشد خوبی داشته باشه بهترین خاک برای اون میتونه ترکیبی از خاک برگ + ماسه + پیت ماس + مقداری خاک باغچه باشه که اگر تجربه ترکیب خاک در خانه را ندارید بهتره از خاک های آماده مخصوص گیاهان آپارتمانی استفاده کنید.

این گیاه خاک اسیدی و غنی رو دوست داره، خاک هوموسی سبک مخلوط با ماسه برای پروررش آگلونما مناسب است.

تغذیه آگلونما

آگلونما همانند سایر گیاهان آپارتمانی در فصل رشد که از ابتدای بهار شروع میشه و تا اوایل پاییز ادامه داره نیاز به تغذیه با کودهای مخصوص گیاهان آپارتمانی مانند سه بیست و ۳۶-۱۲-۱۲ داره که شما یک قاشق چای خوری از کود را در یک لیتر آب حل میکنید و به شکل آبیاری به گیاهان خود میدید، توجه داشته باشید که این گیاه در فصل زمستان نیاز به تغذیه نداره


این گیاه بخاطر برگهای زیبا با رنگهای حذاب طرفداران زیادی داره و به همین خاطر از اون نگهداری میشه، گلهای گیاه جنبه تزیینی ندارند و بیشتر انرژی گیاه رو خواهند گرفت پس بهتره بعد از یک روز گل آگلونما را بچینید اینجوری کمک میکنید که رشد برگ و ریشه گیاه بهتره بشه و انرژی گیاه صرف گلدهی و تبدیل گل به بذر نشه،

البته اگر دوست دارید که گیاهاتون گلدار باشه حتما اون رو با کودهای پتاس بالا تغذیه کنید.

چه زمانی گلدان آگلونما را تعویض نماییم.

نشانه تعویض گلدان این گیاه بیرون زدن ریشه از زیر گلدان و بیحال شدن گیاه با وجود فراهم کردن تمام نیازهای اون هست، شما باید گلدان را با یک گلدانی که فقط یک سایز بزرگتر است تعویض کنید. در غیر این صورت هر ۲ الی ۳ سال یکبار میتونید عمل تعویض گلدان را انجام بدید.

تمیز کردن برگ ها

اگر برگای گیاه شما دارای لکه یا کثیفی بود میتونید با استفاده از آب ولرم بدون املاح و یک اسفنج آن را تمیز کنید، توجه داشته باشید که به هیچ وجه از مواد شیمیایی برای تمیز کردن برگها استفاده نکنید.

تکثیر آگلونما

در مطلبی جداگانه به همراه ویدیو آموزشیطریقه تکسیر وقلمه زدن آگلونمارا آموزش دادیم که حتما مطالعه کنید ولی در ادامه به صورت خلاصه نحوه تکثیر این گیاه رو به شما آموز میدیم. برای این کار میتونید از ۴ روش زیر استفاده کنید.

کاشت مستقیم در خاک

تكثیر این گیاه عمدتاً در فصل تابستان صورت مى گیرد. مانند دیفن باخیا تکثیر می شود یعنی هم می توان ساقه بدون برگ را به صورت افقی در ماسه کاشت یا قلمه برگدار را کاشت یا از جوانه هایی که از خاک خارج می شوند استفاده کرد. باید دقت کرد که نباید هوا به ریشه برسد، بنابراین خاک اطراف ریشه را کاملاً فشرده می نمایند.

کاشت بذر آگلونما

دانه‌های میوه‌های قرمز خشک که پس از گل دادن بر روی گیاه می‌رویند و بدون هیچ نوع زیبائی می‌باشد در حرارت ۲۷ درجه سانتیگراد در بهار بکارید (البته اگر هدف تهیه بذر نباشد گلها را بلافاصله از گیاه جدا نمائید زیرا گیاه به شدت ضعیف می‌شود )

قلمه زدن

در بهار می‌توان قلمه‌هایی از ساقه گیاه گرفته و در مخلوطی از ماسه، پیت در دمای ۲۱-۱۸ درجه سانتیگراد کاشت. در مطلب خودش حتما مطالعه کنید.

تکثیر از طریق ریشه

در بهار و زمانی که میخواهید تعویض گلدان انجام بدید می‌توانید تقسیم ریشه را انجام بدید (البته این روش آسانتر است )

آیا گل آگلونما سمی است؟

بله همانطور که در ابتدای مطلب گفتم تمامی گونه های این گیاه جزو گیاهان سمی هست و خوردن اون برای انسان و حیوانات خانگی سمی است و اگر پوست حساس داشته باشید دچار خارش و التهاب میشه، بلعیده شدن برگهای این گیاه توسط کودکان وحیوانات خانگی باعث علائمی چون دل درد، معده درد، نفخ، تهوع، استفراغ و اسهال میشه .

انواع گونه های آگلونما

رایج ترین گونه های گیاه اگلونما PICTA و TREUBII هست. «آگلونما پیكتا» از مالزى به کشور ما اومده و داراى برگ هایى به رنگ سبز تیره با لكه هاى سفید به موازات رگبرگ هاى فرعى است.

اما «آگلونما تروبى» كه از جزایر سلب آورده شده گیاه زیباترى با برگ هاى كشیده و مقاوم به رنگ سبز روشن با لكه هاى خاكسترى مایل به نقره اى است و در باغچه هاى آپارتمانى جلوه خاصى دارد.

ولی گونه های مختلفی از این گیاه وجود داره که تفاوت در سایز برگها، نوع برگها، درازی و پهنی و رنگ برگها می باشد که در ادامه گونه های مختلف رو به شما معرفی میکنیم.

آگلونما سفید (سفید برفی) پرطرفدار

این گونه بخاطر داشتن برگهای با لکه های سفید طرفداران خیلی خیلی زیادی داره، توجه داشته باشید که این گونه به کم نوری مقاوم نیست و برای داشتن برگهای جذاب نیاز به نور زیادی دارد.

 

گلدان استوانه ای سیدوس وآگلونما برفیSnowy aglonema pot
گلدان استوانه ای سیدوس وآگلونما برفیSnowy aglonema pot

آگلونما بلک

اگر به دنبال گیاهی با نیاز نوری کم ولی جذاب هستید این گونه از آگلونما میتونه گزینه خوبی باشه، رنگ تیره برگهای اون جذابیت فوق العاده ای بهش داده.

Aglaonema black flower pot
گلدان گل آگلونما بلک
Aglaonema black flower pot گلدان گل آگلونما بلک

آگلونما صورتی


آگلونما صورتی که معمولاً با نام آگلونما پرستیژ (Prestige) شناخته می شود گیاه همیشه سبز از خانواده آراسه ها است. زادگاه این گیاه از آب و هوای گرمسیری و نیمه گرمسیری در آسیا و گینه سرچشمه می گیرد. همانطور که احتمالا می دانید نام دیگر آگلونما به دلیل منشا آسیایی آن، گیاه چینی همیشه سبز است

 

آگلونما صورتی رو میشه در گونه های قرمز، لب ماتیکی، سوزنی پیدا کنید و نیاز به نور زیادی داره، بخاطر رنگ فوق العادش جزو پرطرفدار ترین گونه ها به حساب میاد.

 

Pink aglonema flower pot
گلداان گل آگلونما صورتی
Pink aglonema flower pot

آگلونما سیلور کویین (Aglaonema Silver Queen)

گیاه آگلونما سیلور کویین از خانواده آراسته (گل شیپوریان) می‌باشد و زیستگاه اصلی این گیاه جنوب شرقی آسیا (اندونزی و مالزی) بوده به همین دلیل رطوبت را دوست دارد؛ همچنین نیاز نوری این گیاه متوسط است و کم نوری را نیز میتواند تحمل کند.

یکی از گونه های شناخته شده و پرطرفدار هست که برای کسانی که تازه شروع به نگهداری گل و گیاه کردن پیشنهاد میشه.


‫آگلونما سیلور کویین (ملکه‌ی نقره‌ای) - نگهداری آگلونما نقره ...‬‎
گیاه آگلونما سیلور کویین از خانواده آراسته (گل شیپوریان) می‌باشد و زیستگاه اصلی این گیاه جنوب شرقی آسیا (اندونزی و مالزی) بوده به همین دلیل رطوبت را دوست دارد؛ همچنین نیاز نوری این گیاه متوسط است و کم نوری را نیز میتواند تحمل کند.
گل آگلونما سیلور کویینAglonma Silver Queen flower
گل آگلونما سیلور کویینAglonma Silver Queen flower

آگلونما امرالد بی (Aglaonema Emerald Bay)

آگلونما اِمِرلد بِی (Aglaonema Emerald Bay)این مدل از آگلونما با برگ های سبز تیره خود که مرکز آن به رنگ خاکستری نقره ای است، شناخته می شود. برگ های این گیاه در شرایط ایده آل بسیار پرپشت هستند و می توانند کل گلدان شما را پوشش 

اگر به دنبال گیاه خیلی مقاوم هستید این گونه بخاطر داشتن برگهای تیره میتونه خیلی راحت در محل های کم نور رشد داشته باشه

آگلونما-امرالد-بیAglaonema Emerald Bay
آگلونما اِمِرلد بِی (Aglaonema Emerald Bay)
این مدل از آگلونما با برگ های سبز تیره خود که مرکز آن به رنگ خاکستری نقره ای است، شناخته می شود. برگ های این گیاه در شرایط ایده آل بسیار پرپشت هستند و می توانند کل گلدان شما را
آگلونما-امرالد-بیAglaonema Emerald Bay

5- آگلونما کاتلاس (Aglaonema Cutlass)

بهش آگلونما قمه ای هم میگن و این نام به دلیل داشتن برگهای باریک و کشیده بهش داده شده

 آگلونما کاتلاس (Aglaonema Cutlass)
آگلونما کاتلاس (Aglaonema Cutlass)
گیاه آگلونما کاتلاس از خانواده آراسته (گل شیپوریان) می‌باشد و زیستگاه اصلی این گیاه جنوب شرقی آسیا (اندونزی و مالزی) بوده به همین دلیل رطوبت را دوست دارد؛ همچنین نیاز نوری این گیاه متوسط است و کم نوری را نیز میتواند تحمل کند.
آگلونما کاتلاس قدرت پاک‌سازی هوای آلوده داخل منزل از سم‌هایی مانند بنزن و فرمالدهید ها را دارد و داری تنوع طرح و رنگ زیادی بوده که به همین علت انتخاب مناسبی برای منازل و محل کار می باشد.

آگلونما پیکتم ولوت (Aglaonema Pictum Velvet) ارتشی

 

این گیاه رو بعضی جاها بهش آگلونما ارتشی هم میگن که درست نیست، شاید خیلی کم این گیاه رو در کشورمون بتونید پیدا کنید و جزو گیاهان کمیاب به حساب میاد، این گیاه برگ های بسیار خاص و جذابی دارد.

آگلونما پیکتوم با برگ‌های سه رنگ احتمالا جالب ترین برگ‌ها را بین همه گیاهان آپارتمانی دارد.  این گونه کمیاب بسیار کم‌رشد است و مکان روشن را دوست دارد. البته در نور متوسط هم رشد می‌کند. بهترین زمان آبیاری گیاه هنگامی است که رویه‌ی سطح خاک چند سانتی‌متر خشک شده باشد.
آگلونما پیکتم ولوت (Aglaonema Pictum Velvet) ارتشی

آگلونما بی جی فریمن (Aglaonema BJ Freeman)

برگهای پهنی داره و بسیار شبیه گونه های رایج هست و خیلی کم میتونید توی ایران در زمان نگارش این مطلب پیدا کنید.

آگلونما بی جی فریمن (Aglaonema BJ Freeman)
آگلونما بی جی فریمن (Aglaonema BJ Freeman)

آفات و بیماری های آگلونما

این گیاه زیاد دچار بیماری نمی شود ولی با فراهم نکردن درست شرایط نگهداری میتونه دچار مشکلات زیر بشه :

The cause of Aglonema sap
آگلونما یکی از مقاومترین و پر فایده ترین گیاهان آپارتمانی است که به دلیل نگهداری آسان و شکل ظاهری برگها، طرفداران زیادی دارد. یکی از مهمترین فواید این گیاه برای سلامتی انسان بر طبق تحقیقات نظریه هوای پاک ناسا، قدرت تصفیه هوای اتاق است. این گیاه زیبا آلودگی ها و مواد شیمیایی موجود در هوا را جذب می‌کند و اکسیژن آزاد می‌کند.
The cause of Aglonema sap

لوله شدن برگ ها

علت اصلی لوله ای شدن برگ ها و عدم رشد گیاهن میتونه از تغییرات دمایی، خشکی کشیدن گیاه، بیماری و آفت و یا کمبود مواد غذایی می باشد.سعی کنید همانطور که در بالا گفتیم میزان آبیاری و دمای مورد نیاز رو فراهم کنید. برگ ها پیچ و تاب داره و لبه برگ ها قهوه ای میشه علت اون سردی بیش از اندازه هوا و کمی رطوبت هوای اطراف گلدان است.

زرد شدن برگ ها

این مشکل بیشتر بخاطر آبیاری زیاد و یا نداشتن زهکشی خوب در گلدان اتفاق می افتد حتما آبیاری را کم کنید و سوراخ های انتهای گلدان را بررسی کنید تا آب اضافی از زیر گلدان خارج بشه

لکه های قهوه ای روی برگ ها

این مشکل بخاطر موجود نور شدید و مستقیم پیش خواهد آمد و اینکه اگر در هنگام ظهر و تابش نور خورشید عمل غبارپاشی رو انجام بدید هم گیاه دچار چنین مشکلی خواهد شد. بهتره برای تامین رطوبت از جزیره و یا دستگاه رطوبت ساز استفاده کنید.

ریز وکو.چک بودن برگهای جدید

این مشکل میتونه از غنی نبودن خاک گلدان، کوچک بودن گلدان نسبت به گیاه، قرار گرفتن در محل تاریک باشه که باید مشکل رو بررسی کنید و متناسب با آن به رفع اقدام کنید.

قهوه ای شدن نوک برگها

اگر برگهای گیاه شما پژمرده شده و نوک آنها قهوه ای می شود، علت آن کم بودن رطوبت در محیط نگهداری گیاه است و با ساخت جزیره مشکل را رفع کنید.

دیگر مشکلات گییاه آگلونما

اگر برگهای آگلونما در امتداد رگبرگ زرد شده و لکه های قهوه ای زیر آنها ظاهر شد و یا اینکه زخمهای سفید پنبه ای در زیر برگ یا قاعده آن مشاهده کردید. به این معنی است که یک حشره آفت در حال آسیب رساندن به گیاه است و باید هر دو هفته یکبار با سم نفوذی سمپاشی صورت گیرد خشک شدن و پیچیدگی برگها در تابستان نیز بیانگر گرمی و خشکی هوا است

آفت ها

شته‌ها، کنه ها، شپشکهای آردآلو، تریپس و شپشکهای سپردار این گیاه را مورد حمله قرار می‌دهند. و باید هر چند وقت یکبار برگها را بررسی کنید و به محض مشاهده مشکل نسبت به رفع آن اقدام کنید.

کنه

برگ ها روبه زردی می گذارد و لکه های سفیدی در سطح آن ظاهر می گردد. علت آن هجوم کنه های بسیار ریزی است که در محل دمبرگ و زیر آن وجود دارد. برای جلوگیری از آن باید با مالاتیون دو در هزار یک مرتبه در هفته از اول بهار سمپاشی نمود. همچنین غبار پاشی سطح و زیر برگ ها با آب ولرم باید به طور مرتب انجام گیرد.

گر روی برگهای آگلونمای شما لکه های شفاف وجود داشت و باعث شیره ای شدن برگها شد احتمال وجود کنه یا شته روی برگها شما بسیار زیاد هست، (همانطور که در عکس بالا میبینید عامل کنه هست) وقتی لکه ها رو پاک کنید جاش قهوه ای خواهد شد. برای رفع مشکل جهت باید از سموم شمیایی مثل مالاتيون
The cause of Aglonema sap

شیره زدن

اگر روی برگهای آگلونمای شما لکه های شفاف وجود داشت و باعث شیره ای شدن برگها شد احتمال وجود کنه یا شته روی برگها شما بسیار زیاد هست، (همانطور که در عکس بالا میبینید عامل کنه هست) وقتی لکه ها رو پاک کنید جاش قهوه ای خواهد شد.

برای رفع مشکل جهت باید از سموم شمیایی مثل مالاتيون. ديازنيون، گوزاتيون (تماسی) یا کونفیدور ،اتیون ،متاسیستوکس (غیر تماسی) استفاده کنید، نحوه ترکیب و سم پاشی هم به این شکل هست که يک قاشق چای خوري از سم رو در ک ليتر آب با پنج تا شش قطره مايع ظرفشويی ترکیب کنید و روی شاخه و برگهایی که دچار مشکل شدن اسپری کنید ، توجه داشته باشید که سم پاشی رو خارج از خانه انجام بدید.

بهتره هست که مقداری از محلول رو هم به شکل ابیاری به گیاه بدید و سمپاشی رو ۹ روز دیگه تکرار کنید و اگر مشکل رفع نشده بود ۱۴ روز بعد مجدد سم پاشی کنید.

 

 

اقتباس از:من وتو

تدوین:مینو غفوری ساداتیه

ادرس اینستاگرام:gooldono.stand.sidoos@

تلفن:09308743868