گل ستاره ای(5 گونه)
گل ستاره ای با نام لاتین Cosmos sp گیاهی از خانواده Asteraceae یا همان آفتابگردانها است. گل ستارهای گیاهی است که انواع آن به صورت یکساله و چندساله یافت میشوند.
این گیاه اصالتا متعلق به نواحی مکزیک و کشورهای حوزه آمریکای مرکزی است. در این مطلب قصد داریم تا به معرفی خصوصیات مختلف، شرایط مورد نیاز برای نگهداری و به طور کلی هر آنچه که لازم است درباره این گیاه بدانید، بپردازیم.
به طور کلی نگهداری و پرورش گل چنین گیاهی از سادهترین امور مربوط به باغبانی به شمار میآید. نام این گیاه از یک کلمه یونانی گرفته شده است که معنای ” جهان نظم یافته” از آن تعبیر میشود. نام دیگر این گیاه در برخی منابع گل مروارید نیز نوشته شده است. در زبان یونانی نیز نام آن به معنای دکوراسیون است. گل ستاره ای در طراحی و دکوراسیون فضای سبز نقش موثری دارد به همین دلیل به این عنوان آن را میشناسند.
خصوصیات ظاهری بارز گل ستاره ای
گل ستاره ای گیاهی یکساله است که در برخی مناطق، انواع چندساله آن نیز یافت میشود. به صورت کلی بسیاری از گونههای این گل در باغهای تابستانی دیده میشود که با رنگهای متنوع در ارتفاعات مختلفی رشد میکند. تنها وجود همین گیاهان کافیست تا باغهای شما ظاهری زیبا پیدا کنند. کاشت و پرورش گل ستاره ای نیاز به داشتن شرایط مخصوصی ندارد. ارتفاع گیاه در بهترین حالت خود میتواند به ۳۰ سانتیمتر تا یک متر نیز برسد.
گل مروارید دارای رنگهای مختلف و زیبایی است که بیشتر آنها قرمز، سفید، ارغوانی، صورتی و بنفش هستند. برگهای گیاه ظریف و نازک هستند. این گیاهان بیشتر برای چمنزارها و یا حاشیههای آنها مناسب هستند. هنگامی که بخواهید ریشههای گیاه را از نزدیک بررسی کنید متوجه خواهید شد که شاخههای متعددی نزدیک آن رشد میکنند. این گونهها در خاکهایی که به لحاظ حاصلخیزی در موقعیت خوبی قرار داشته باشند، به راحتی رشد میکنند.
انواع گونههای گل ستاره ای
به صورت کلی بیش از ۲۰ نوع از گل ستارهای در طبیعت وجود دارد که گونههای آنها بیشتر به شکل سالانه و چندساله هستند. دو نوع سالانه گیاه ستاره ای که در کشور ایالات متحده آمریکا رشد میکنند، گل مینای مکزیکی و گل ستاره ای زرد نام دارند. اگر بخواهیم گل ستاره ای زرد را با گل مینای مکزیکی مقایسه کنیم متوجه خواهیم شد که گل ستاره ای زرد تا حدودی کوچکتر از گل مینای مکزیکی است.
نام انگلیسی | Cosmos sp |
نام فارسی | گل ستاره ای |
خانواده | Asteraceae |
رنگ گل ها | سفید، نارنجی، قرمز، ارغوانی |
شما انواع گونههای گل ستاره ای را در دشتهای آزاد به همراه گلهای وحشی در قالب دستههای بزرگی میبینید.
به طور کلی گونههای مختلف گل مروارید از رشد سریع و بذرافشانی با تعداد بسیار بالایی برخوردار هستند. در برخی از مناطق این گونهها به علفهای هرز تبدیل میشوند.
در صورتی که اقدام به بریدن شاخ و برگهای اضافی گیاه کنید باز هم میتوانید گونه گیاه را تشخیص دهید. البته این توانایی بستگی به شناخت و مطالعات شما در حوزه گیاهان خانواده آفتابگردان دارد.
در ادامه به صورت مختصر به معرفی مهمترین گونههای گل ستاره ای میپردازیم:
- گونه sensation که به راحتی میتوانید در گلفروشیهای سراسر کشور به آن دسترسی داشته باشید
- گونه sonata که بسیار کوتاه قد است و در بهترین شرایط ممکن میتواند تا 5/1 متر طول برسد
- گونهای ملقب به صد درایی که گلبرگهای اطراف آن شبیه به گل شیپوری هستند
- گونهای به نام Psyche که به صورت خیلی غیرمعمولی گلهای آن حالت نیمه دوبل دارند و گلبرگهای آنها از نظر شکل و اندازه نامنظم هستند
- گونه Bon-Bon که دارای شباهت ظاهری بسیار زیادی با منگوله است
۱) گل مروارید از نوع شکلاتی
گل ستاره ای نوع شکلاتی اصالتا متعلق به مکزیک است اما در حال حاضر میتوان گفت که گونه آن تقریبا در طبیعت منقرض شده است. گل ستاره ای شکلاتی تنها زمانی به حیات خود ادامه میدهد که به شکل کلون تقسیم شود. این گونه از گل مرواریدی در مقایسه با سایر گونههای این گیاه، از طول عمر بیشتری برخورداری است. گل شکلاتی دارای شباهت زیادی با گیاه پیاز داهلیا ( پیاز گل بومی کوهستانهای کشور مکزیک) دارد و درست همانند آن میتواند در طول آب و هوای سرد فصل زمستان به زندگی خود ادامه دهد.
در چنین شرایطی این گونه میتواند تا بهار سال بعد شکوفه بزند. رنگ غالب گل مروارید شکلاتی قرمز و یا قهوهای است. رنگ آن به صورت شکلات وانیلی است و دقیقا به همین علت نیز به آن گل ستاره ای شکلاتی گفته میشود. در انتهای فصل تابستان میتوانید به راحتی عطر شگفتانگیز این گیاه را احساس کنید.
۲) گل یخی ژاپنی؛ یکی از جالبترین گونههای گل ستاره ای
در ادامه به بیان ویژگیهایی از گل یخی ژاپنی میپردازیم که توجه شما را بسیار جلب خواهد کرد. گل یخی ژاپنی به لحاظ ارتفاع و گل با دمبرگ گل مرواریدی شباهت زیادی دارد. اما در مقایسه با آن مقداری شکنندهتر به نظر میرسد. این گیاه بومی منطقه آمریکای شمالی است و در مناطق جنوب غربی ایالات متحده آمریکا به مقدار فروانی مشاهده میشود.
اگر ساکن کشورهای حوزه آمریکای شمالی هستید، میتوانید به راحتی سری به فروشگاههای تخصصی گیاهان بزنید تا بتوانید گل یخی ژاپنی را پیدا کنید. در بعضی دیگر از مناطق، گل یخی ژاپنی همراه با گلهای آفتابگردان وحشی دیده میشود.
گل ستاره ای با تنوع رنگی فوقالعاده خودش میتواند زیبایی دوچندانی به تزئین باکس گل ها و دسته گل ها بدهد. همینطور برای افزایش روحیه، این گل زیبا را بعنوان گل عیادت هدیه دهید.
گل یخی ژاپنی با رنگ صورتی بینظیرش به فراوانی در آمریکای شمالی یافت میشود.
۳) گل ستاره ای زرد فسفری
همانطور که دقیقا از نام این گیاه مشخص است گونههای آن غالبا به رنگ زرد یا بهتر است دقیقتر بگوییم نارنجی روشن، زرد نئونی یا زرد فسفری مشاهده میشوند. این گونه از گلهای ستاره ای میتواند دقیقا گلهایی به رنگ نارنجی پررنگ و قرمز را تولید کند. برگهای گل ستاره ای زرد فسفری از نظر اندازه در مقایسه با سایر گونههای این گیاه کمی درشتتر هستند و به بیان دیگر میتوان گفته که شبیه به برگهای گل جعفری است.
گل ستاره ای زرد فسفری در شرایط مساعد برای رشد میتواند به طول ۰.۵ تا ۱.۲ متر برسد. در بسیاری از شرکتها و ادارات رسمی از این گیاه برای تزئین فضاهای سبز و باغچههای کوچک استفاده میکنند. در اسناد قدیمی مربوط به گذشتههای دور از این گونه به عنوان گل اشرفی یاد میشود.
گل ستاره ای زرد فسفری نسبت به بقیه گونه ها از طول عمر بیشتری برخوردار است.
شرایط مورد نیاز برای مراقبت و نگهداری از گل ستاره ای
گل ستاره ای به باور بسیاری از پرورشدهندگان حرفهای از تحمل گرمایی میتوان گفت نسبتا بالایی برخوردار است. بسیاری از علاقهمندان به نگهداری و پرورش گیاهان این گیاه را به صورت یکساله میکارند. البته لازم به ذکر است که گونههای چند ساله این گیاه نیز به مقدار فراوانی کاشته میشوند.
این گیاهان در شهرها و مناطقی با زمستانهای با آب و هوای نسبتا ملایم نیز میتوانند برای سال بعد رشد کنند. البته این موضوع در شرایطی است که گلها بتوانند بر روی بوته باقی بمانند و غلاف بذر با موفقیت تشکیل شود. این بذرها بر روی زمین میریزند و برای سال بعدی سبز خواهند شد. برای نگهداری از گل ستاره ای نیازی به کاشت بذر نداریم. همچنین میتوانید گیاه را پس از تشکیل بذر، آنها را برای کاشت در سال بعد، در یک محیط کاملا خشک نگهداری کنید.
آبیاری استاندارد گل ستاره ای
آبیاری گل ستاره ای به باور کارشناسان باید به صورت منظم انجام شود. خشکی یا غرقابی بودن بیش از حد خاک محل نگهداری این گیاه میتواند باعث گلدهی ناکافی و یا علفی شدن آن شود. بهتر است هنگامی که از خشک بودن کامل خاک، اطمینان حاصل کردید آن را آبیاری کنید. به طور کلی اگر آبیاری گیاه بیش از حد انجام شود باعث زرد شدن و همچنین ریختن برگها میشود. گل مروارید به صورت طبیعی میتواند خشکی را تا حد زیادی تحمل کند.
نور تابیده شده به گیاه
گل ستاره ای به صورت طبیعی به محلی با نور مناسب و همچنین تابش نور مستقیم خورشید نیاز دارد. برای اینکه بتوانید گلدهی گیاه را به صورت روزانه داشته باشید باید در طول روز بین ۵ تا ۷ ساعت نور کافی برای گل ستاره ای فراهم کنید. قرار دادن این گیاه در مکانهایی که سایه دارد میتواند باعث نازک شدن، علفی شدن، زرد شدن ظاهر برگها و همچنین در نهایت عدم گلدهی گل ستاره ای را به همراه داشته باشد. گل مروارید تحمل نیم سایه و سایه جزئی را نیز دارد.
دمای بهنیه برای مراقبت از گیاه
بذر گل ستاره ای در بازه دمایی ۱۸ تا ۲۵ درجه سانتیگراد از جوانهزنی مطلوبی برخوردار است. برای رشد این گیاه به صورت کلی دمایی بین ۲۵ تا ۳۰ درجه سانتیگراد را توصیه میکنند. برخی از گزارشها در رابطه با رشد این گیاه نشان میدهند که گل ستاره ای میتواند حتی در دمای منفی ۱۰درجه و یا در مواردی دمای ۳۵ درجه سانتیگراد را نیز تحمل کند.
به همین دلیل بسیاری از افراد به دلیل خاصیت سازگاری بالا با محیط اطراف، گل ستاره ای را برای مراقبت و نگهداری انتخاب میکنند. در طول فصل زمستان و یا قبل از اینکه سرما به صورت جدی آغاز شود میتوانید گلدانهای خودتان را به محیطی مصون از هرگونه سرما یا نور به مکانی با دمای مناسب انتقال دهید. با انجام چنین کاری میتوانید تقریبا در تمام طول سال از مراقبت گیاه ستاره ای نهایت لذت را ببرید.
خاک محل نگهداری
برای کاشت بذر گیاه ستاره ای به شما توصیه میکنیم که تا حد امکان از خاکهای آماده به همراه بستهبندی معتبر استفاده کنید. برای رشد این گیاه میتوانید از ترکیبی از خاک باغچه به همراه کود پوسیده حیوانی و یا کمپوست استفاده کنید. به صورت کلی گل ستاره ای در خاکهایی با میزان اسیدیته بین ۶ تا ۵/۸ از رشد خوبی برخوردار است.
همین موضوع به تنهایی نشان میدهد که خاکهای قلیایی، خاکهایی مناسب برای رشد این گیاه به شمار میروند. خاکهای قلیایی غالبا در کشورهای آمریکای مرکزی به مقدار فراوانی یافت میشوند. آن دسته از خاکهایی که بیش از حد غنی باشند و یا اینکه کوددهی زیاد بر روی آنها انجام شده باشد میتوانند سبب نابودی رشد طولی گیاه و همچنین از بین رفتن زیبایی آن شود.
نحوه هرس کردن گل مرواریدی
بهتر است در طول مراحل ابتدایی رشد گل ستاره ای ساقه اصلی آن را سرزنی کنید. یکی از مهمترین دلایل توصیه به انجام چنین کاری این است تا ساقههای جانبی بتوانند به راحتی شروع به رشد کنند تا گیاه حالتی پرپشت داشته باشد. خود همین موضوع سبب میشود تا تعداد ساقههای گل دهنده نیز تا حد امکان بیشتر شود.
به شما پیشنهاد میکنیم تا شاخههای گل دهنده را پس از خشک شدن به طور کامل قطع کنید. برای اینکه بتوانید گلدهی بهتر و با کیفیت بالاتری از گل مرواریدی شاهد باشید، به شما پیشنهاد میکنیم که حتما گلهایی که پژمرده و خشک شدهاند را از گیاه حذف کنید.
نکتهای در راستای افزایش طول مدت زمان گلدهی
برای اینکه بتوانید مدت زمان گلدهی گل ستاره ای را افزایش دهید میتوانید به شکل منظمی گلها را از گیاه جدا کنید. همچنین در میانه فصل میتوانید با استفاده از کوتاه کردن ساقههایی که بیش از حد استاندارد بلند شدهاند، رشد ساقههای جانبی را تا حد زیادی تحریک کنید. این ساقهها توانایی تولید گل در ابعاد زیادی دارند.
بیماریها و آفات گیاه
یکی از شایعترین آفات گل ستاره ای شته است که به ویژه به نواحی جوانتر و غنچهها حملهور میشود. در چنین شرایطی بهتر است تا حتما از سموم آفتکش استفاده کنید. از دیگر بیماریهایی که ممکن است به سراغ گیاه شما بیاید میتوان به سفیدک پودری، کپک خاکستری و شانکر ساقه اشاره کرد.
تمامی این بیماریها جزو بیماریهای قارچی به حساب میآیند. به طور کلی کاشت این گیاه در مکانهایی با نور کم و همچنین خیس شدن پی در پی برگها در طول زمان آبیاری احتمال شیوع چنین بیماریهایی را افزایش خواهد داد.
کاشت بذرهای گل ستاره ای به صورت مستقیم
گل ستاره ای به آسانی با استفاده از کاشت مستقیم بذرها قابلیت تکثیر دارد. بهتر است تا گیاه را در یک محیط محافظت شده قرار دهید و ۴ الی ۶ هفته قبل از شروع آخرین یخبندان بهاره، بذرها را کم کم بکارید. اگر هم تمایل دارید تا در فضای آزاد بذرها را بکارید معمولا از نیمههای فصل بهار که خاک هم به خوبی گرم شده است میتوانید این کار را انجام دهید.
بهتر است که عمق کاشت بذرها از نیم سانتیمتر کمتر و در حدود ۳ میلیمتر باشد. بذرها را میتوانید در محیطهای سبک مانند خاکبرگ یا مخلوط کوکوپیت به همراه پرلایت بکارید. دمای مناسب برای کاشت بذرها در این روش ۱۸ تا ۲۵ درجه سانتیگراد است و به طور کلی در حدود یک هفته تا بیست و یک روز طول میکشد تا بذرها بتوانند به جوانهزنی برسند.
در این فاصله زمانی بهتر است که با استفاده از افشانه کردن و غبارپاشی به بذرها آب بدهید تا در اثر فشار جریان آب امکان جابهجایی نداشته باشند. در شرایطی که بذرها کم کم شروع به سبز شدن کردند بهتر است به دلیل حساسیت گیاهان جوان به بیماریهای قارچی غبارپاشی آب را انجام ندهید. در حدود ۵۰ الی ۶۰ روز طول میکشد تا پس از جوانهزنی، این گیاهان بتوانند به گلدهی مطلوب برسند.
کاشت گل ستاره ای با استفاده از روش نشایی
به شما توصیه میکنیم تا حتما دمای محیط محل قرار گیری سینی کشت را بین ۲۰ تا ۲۴ درجه سانتیگراد تنظیم کنید. پس از کاشت بذرها بهتر است تا با دست آنها را به آرامی بر روی سطح خاک فشار دهید. سپس با اسپری کردن آب بر روی بذرها، محیط بستر را مرطوب کنید.
برای اینکه رطوبت نایلون حفظ بشود بهتر است از رنگ روشن استفاده کنید. به طور معمول بذرها بین ۵ تا ۱۰ روز دوران جوانهزنی خود را شروع میکنند. به دلیل سریعالرشد بودن این گیاهان بهتر است پس از اینکه به ارتفاع ۶ تا ۸ سانتیمتری رسیدند، آنها را به گلدانهایی با اندازه بزرگتر انتقال دهید. در طول این مدت تا جایی که میتوانید باید رطوبت خاک را حفظ کنید.
برطرف کردن برخی از متداولترین مشکلات گیاهان خانواده آفتابگردان
به شما توصیه میکنیم تا نکاتی که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد را در طول دوران رشد گیاه به کار بگیرید. در زمانی که نخستین برگهای گیاه ظاهر شدند میتوانید از رشد خوب گیاه اطمینان حاصل کنید. تنها زمانی به گل آب بدهید که خاک آن کامل خشک شده باشد.
برخی از گونههایی که قدیمیتر هستند نسبت به نور روز حساسیت زیادی دارند و ممکن است که تا اواخر فصل تابستان شکوفه ندهند. برای اینکه سرعت شکوفایی آنها را بالاتر ببرید، میتوانید محیطی با سایه جزئی برای آنها فراهم کنید.
چه عواملی باعث گلدهی ناکافی یا علفی شدن گل ستاره ای بشود؟
عواملی مثل خشکی یا غرقابی بودن خاک باعث گلدهی ناکافی یا علفی شدن گیاه میشوند.
شایع ترین آفت گل ستاره ای را نام ببرید؟
شته یکی از شایع ترین آفات گل ستاره ای است که به نواحی جوان تر این گیاه حمله میکند
گل ستاره ای از چه نوع گیاهانی میباشد؟
گل ستاره ای جزو گیاهان یک ساله یا چند ساله میباشد.
گل ستاره ای به چه مقدار نور نیاز دارد؟
گل ستاره ای به محلی با نور مناسب و تابش مستقیم احتیاج دارد.
گل ستاره ای؛ گیاهی که حس آرامش و زیبایی را به شما هدیه میکند
در طول دورانی که جنگاوران اسپانیایی به دنبال کشف گنجینههای پنهان شده در کشور مکزیک و سپس انتقال آنها به اسپانیا بودند، یکی از همین گنجینهها گیاهی به نام گل ستاره ای بود. در سال ۱۷۸۹ میلادی این گیاه از طریق همسر سفیر کشور اسپانیا، سفر خود را به کشور انگلستان آغاز کرد.
پس از گذشت حدود ۵۰ سال این گیاه به صورت غیر مستقیم از طریق کشورهایی مانند اسپانیا و انگلستان با استفاده از مرز کشور مکزیک، پایش را به درون آمریکا باز کرد. یکی از دلایل تعداد بالای کاشت این گیاه و محبوبیت آن نزد باغداران کمک به زیبایی چهره طبیعت است. بسته به گونه مورد نظر گل مرواریدی میتواند به ارتفاع ۳۰ تا ۲۰۰ سانتیمتری نیز برسد.
این گیاهان به طور عمده برای بسترسازی، مرزبندی، باغهای پرورش پروانه یا زنبور مورد استفاده قرار میگیرند. بیشترین استفاده این گیاه به دلیل جنبههای زینتی آن است. شما هم اگر گلهای این گیاه را در منزل داشته باشید، قطعا انرژی متفاوت و حس آرامش بیشتری خواهید داشت.
تدوین:مینو غفوری ساداتیه
آدرس اینستاگرام:gooldono.stand.sidoos@
تلفن:09308743868